Divljač > Stručna općenita pitanja

Izvorne i kombinirane pasmine svinja

<< < (2/7) > >>

medicus:
Pronašao sam jedan dobar tekst o turopoljcima,ali osim toga ima tu na forumu i jedan admin cija se krv rodbinski miješa sa plemenitašima u Turopolju,mogao bi i on koju pametnu o proizvodima od turopoljske svinje ;D ;D

PinzHunter:
medicus,

hvala za info. d4

snajper:
domaće svinje nemaju što tražiti po šumi, zbog njih imamo sve križance u lovištu!a da ne govorim o opadanju trofejne vrijednosti i ugrožavanju genetske strukture prave divje svinje. Pitomoj svinji je mjesto u toru a ne u šumi!!!  d6

magwin:
Medicus u pravu si ali uvijek ima ali....
Ako čemo ih svrstavati u autohtonu vrstu svinja ne vjerujem da će "naša politika " osigurati uvjete za siguno održavanje ove vrste.
Na mojoj regiji ima dosta uzgajivača svinja koje su već megakrižanci.
Stalno imaju sukobe sa lovcima, ostalim ljudima sa sela (zbog šteta na usjevima itd.)Dosta su pooštreni zakoni o uzgoju takvih svinja npr:
Moraju imati objekat ili nastambu za držanje, moraju pastiri cijelo vrijeme biti prisutni i nadzirati ih kao ostalu stoku,moraju imati markice, ne smiju biti udaljeni od nastambe više od nekoliko stotina metara itd...
Naravno, većina uzgajivača se toga ne pridržava i onda nastaje nered...
Prilikom jednog prošlogodišnjeg lova dva posavska goniča su udavili u lovištu jedno malo prase, isto poludivlje i pojavio se uzgajivač koji je tvrdio da je njegovo prase.Počeo je galamiti i kako to već ide, zvao policiju.Policija je došla na uviđaj i sve se odradilo regularno a zapravu je čovjek sam sebi napravio problem, zato jer nije zadovoljavao niti jedan od uvjeta.
I mislim da je to priča bez kraja jer taj problem nitko ne želi riješiti a bitno utječe na čistokrvnost divlje svinje i samog nemira u lovištu...

SSG:
medicus,daj nam par podataka o tim Mangulicama.Baš mi izgledaju simpatično :D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju