Streljaštvo > Tehnika gađanja
Ciljanje u PLEČKU ili IZA plečke
Flip:
Nisam baš siguran šta je bolje, kad se nišani na divljač npr. jelen. Zanima šta ko preferira i zbog čega. Razlike su male ali postoje. U prilogu dviju slika markirana je razlika. Neki tvrde, da je pravi pogodak u plečku a neki iza plečke. Neka od mišeljenja:
- u plečku to znači pad u vatri ali je oštečenja mesa veče
- iza plečke ili u plečku nema razlike
- cilja se po vertikali "PO SREDINI NOGE" a po horizontali "PO SREDINI DONJE POLOVINE TELA"
Brane:
Po mom mišljenju crveni kružić i crveni x-ić su nekako sigurniji odabir, ova 2 druga su mi previše prema sredini .. što bi se reklo "po pola" ...
Nosler:
Ako je situacija mirna i imam vremena pucam iza plecke. Vjerovatno je da divljac malo ode ali je meso uglavnom ne osteceno.
Ako je sve izenadno ili je granica drugog lovista blizu onda pucam u plecku. Veca je vjerovatnoca da divljac padne na mjestu..
Okvirno govoreci! teaa
evaeva:
Ja sam nekako više za to da se puca po samoj vertikali prednje noge pogotovo ako su u pitanju tvrđa zrna jer ako pucam iza plećke i zrno ne dodirne kost divljač često bježi sa mjesta nastrijela a po ovoj ljetnoj vegetaciji baš mi se i ne ide u potragu pogotovo kod DS koje se ranjene zavuku u crni trn ili svibovu živicu.
gperic:
Iskustvo, iskustvo i iskustvo
Definitivno iza plećke i to ispod ovih crnih oznaka, znači više u donju trećinu.
Naravno ako to dozvoljava situacija, puno se puta ne može i nema vremena nišaniti onako kako bi htjeli da bude.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju