Streljaštvo > Tehnika gađanja
Pucanje u glavu/vrat
VEThunter:
Ova tema je "obrađena" već puno puta u sklopu drugih tema i ne otvaram je da bi diskutirali o etičnosti (premda će s vremenom vjerojatno i u tu stranu otići), nego da bi vam prenio neke "preliminarne rezultate istraživanja" na koje sam naletio na FB u jednoj lovačkoj grupi iz Engleske.
Dakle, uvjeti su bili slijedeći - meta srnjaka u prirodnoj veličini postavljena na 50 metara, lovac je imao 2 minute za uputiti 3 hitca iz stajaćeg stava uz pomoć štapa za pucanje. Sudjelovalo je 50 lovaca (150 hitaca).
Rezultati su bili slijedeći:
10.6% - čisti promašaj
4% - pogodak u vrat
2% - pogodak u uho/rog
42% pogodak u glavu, ali ne smrtonosan - "no kill zone" (njuška i sl.)
41.4% pogodak u područja mozga - smrtonosan pogodak
Dakle na 50 metara gotovo 60% hitaca ne završi gdje je trebalo kada se gađa u glavu. I ovi pogoci u vrat (premda možda smrtonosni) po meni su čisti promašaj jer je meta bila glava.
d1
grom:
Kad je nešto rogato, prioriet mi je trofej kakav god bio. Kod nas je to divokoza , prilike su rijetke i nikakve tako da igra ne dolazi u obzir. Nikakva glava, da mu rogove otkinem ili njušku odvalim pa jadno ode u mukama?
VEThunter:
Ja sam također apsolutni protivnik toga (premda sam imao "dobrih iskustava")... Ali baš ovih dana naletio na neku fotografiju odstrijeljenog jelena kojemu je nedostajalo pola njuške (mogli ste vidjeti na FB) kao poslijedica prijašnjeg ranjavanja, pa vidim da lagano i tu na forumu pogoci glava/vrat dobijaju epitet "vrhunski" pa me to malo ponukalo da stavim ovo... Kad bi znali koliko se muke krije iza svih tih "promašaja"... dois
d1
Nosler:
Odlicno Vet,ODLICNO! zagi
Neki dan na jednoj temi pricamo o promasaju(nadam se ne i ranjavanju) vepra na 40m a na drugoj temi su pogotci u glavu sam "vrh". A na trecoj pricamo o etici....
Osobno sam protivnik takvog pucanja i niko me nije vidjeo da sam uputio takav hitac na zdravu divljac. teaa
VEThunter:
Nosler, upravo sam zato stavio ovo - osobni dojmovi su jako subjektivni, a ovo - nema tu dileme. Metoda provođenja istraživanja, uzorak, sve štima i teško je proturiječiti ovim rezultatima! Plus - ovo je bilo na streljani, da ne pričam kako je u živo... uf
A upravo su najgori ti "promašaji" koji to zapravo nisu! Ali tu je ona stara priča - ako loše pogodim, a to znači odlazak - sigurno sam promašio! I poslije tko zna gdje će životinja završiti! Zato je najbolji primjer gater - priča mi prijatelj da je pucao u glavu (po zahtjevu vlasnika - zbog mesa) i da je promašio. Sutradan kaže - pucao sam opet istu životinju i ono nije bio promašaj - pogodio je u vilicu! Znači da nije bio gater ne bi ni znao. Ja ću biti iskren i reći moja iskustva - ženka CWD-a - pucao sam (na inzistiranje vodića) u glavu na cca 130 m - pogodak "kroz oči" - životinja živa dok smo došli do nje - nož odradio što je trebao metak. Drugi slučaj - srnjak... U lovištu sam dok je žito visoko i pitanje je hoću li stići opet do kraja sezone. Znači postoji "imperativ odstrijela", naletim na srnjaka - samo se vrat vidi - pucam - pogodak po pol' vrata ALI je pri izlazu zahvatio njušku! Jedva sam trofej spasio sa najvećim rezom! I nakon toga rekao sam si - NIKAD VIŠE :tommy:
d1
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju