Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Terenci
Vebasto
nazime:
Znam da služi za grijanje auta, ali na kojem principu radi ne znam. Kako se ugrađuje?
PinzHunter:
--- Citat: nazime - 11. 01. 2009. 12:24:20 ---Znam da služi za grijanje auta, ali na kojem principu radi ne znam. Kako se ugrađuje?
--- Kraj citata ---
Vebasto je sistem grijanja automobila neovisno o grijanju samog auta.Znaci radi na principu sagorijevanja goriva kao jedan mali motor. Ima svoju pumpu za gorivo, auspuh za izbacivanje sagorijelih gasova. Prikljucuje se naprimjer direktno u sistem hladnjenja motora. Postoje razni sisitemi ugradjivanja ovisno o motoru i mjestu oko motora.Svaki vebasto ima poseban pribor za ugradnju ovisno o vozilu.Znaci prikljucak za crijeva,elektroniku itd..
Imaju sisitemi koji se pokrecu mehanicki, a imaju i sistemi koji se automatski pale, recimo pozivom telefona, daljinskim paljenjem itd..
Pored ovog sistema grijanja koji zagrijava motor i unutrasnjost vozila imaju i sistemi koji zagrijavaju samo unutrasnjost vozila a rade na istom principu, znaci sagorijevanjem goriva.
Ima ih koji rade na benzin i koji rade na dizel.Ima ih cak i koji rade na struju od 220 volti, ali tu si ovisan o izvoru struje i naravno o kablu koji je za to potreban. Cijena se krece od 450 Eura pa na vise.
Nadam se da sam uspio donekle dati odgovor na tvoje pitanje.
Pozz
PinzHunter
nazime:
I više nego donekle. Zanima me samo grijanje kabine.
Jel moguća ugradnja u kućnoj radinosti ili mora u servisu? Mislim, koliko je komplicirana ugradnja i gdje se ugrađuje?
PinzHunter:
--- Citat: nazime - 11. 01. 2009. 13:50:43 ---I više nego donekle. Zanima me samo grijanje kabine.
Jel moguća ugradnja u kućnoj radinosti ili mora u servisu? Mislim, koliko je komplicirana ugradnja i gdje se ugrađuje?
--- Kraj citata ---
Ugradnju mozes napraviti i sam ako se osjecas da mozes to napraviti.Nije problematicno jer za svako vozilo dodje uredan opis postavljanja i za to potreban pribor. Na internetu mozes dosta toga pronaci i vidjeti kako je to u ugradjeno u vozila poput tvojeg.Moras samo vidjeti pogodno mjesto pod motor-haubom.Znaci prvo pronaci to mjesto gdje se moze pricvrstiti.Obezbijediti dovod goriva te odvod gasova.Prikljuciti elektroniku i provuci crijeva za topal zrak koji vodi u kabinu i to je to.ali ima posla dobrih 3 sata plus priprema oko samog drzaca za vebasto.
alo ako imas povoljan servis onda to prepusti njima i uzivaj. pic
.50AE:
Manje modele možeš ugraditi pod sjedalo....koliko mi se čini u tom slučaju bušiš 4 rupe 6mm za pričvršćivanje uređaja, 1 rupu 22mm (auspuh) i 1 rupu 6mm za dovod goriva, od instalacije idu 4 žice na termostat, 2 žice na pumpu za gorivo i 2 žice na napajanje (provučeš ispod tapecirunga)....sve skupa procjenjujem na 2-3 sata posla.
Postoje modeli na naftu i na benzin, tako da koristiš gorivo iz rezervoara vozila.
Jedini nedostatak je visoka cijena uređaja.
http://www.navstore.com/pdf/webasto/Webasto%20AT2000-06.pdf
Najmanji model je dostatan za grijanje povećeg terenca.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju