Lovna kinologija > Veterinarski kutak
molim za savjet
Anni:
--- Citat: Edvard Simonovski - 03. 02. 2009. 11:22:18 ---Odgovori: Dali pas ma normalnu stolicu, dali povraca, dali ima temperaturu, dali naglo mrshavi, dali se igra, dali cvili, dali ima prinudni polozaj (savijen ko kifla), kada su tacno poceli simptomi?
Dok se ne utvrdi tacna dijagnoza psu davati:
- intravenske i podkozne infuzije fiziloshkog rastvora i 5% glikoze svakog dana,
- Spricem preku usta psu davati po 10 ml teleceg bujona na svaki sat vremena. Na isti nacin davati pirincanu vodu,
- Ako pas povraca ukljuciti injekcije Reglan svakih 12 sati i 1/2 Amp.Ranitidina jednom dnevno.
Psa obavezno drzati u kucnim uvjetima zbog niskih temperatura koji mogu biti sada fatalni za njega. Koliko je to moguce biti uz psa jer je njemu to najvaznija i daje mu snagu pregrmiti bolest.
Slobodno me kontaktiraj putem privatnih poruka i u okviru ovog foruma. Shvati situaciju kao vrlo ozbiljnu i nemoj odlagati njeno resavanje.
Sve najbolje.
--- Kraj citata ---
Jeste li vi veterinar?
podkožne infuzije su sveta voda i nece pomoci. ako je pas dehidriran ne smije dobijati glukozu kao infuzuiju vec samo booster dozu jednu ili dvije sprce. ako povraca i ima proljev treba bobijati Ringer otopinu a ne fiziološku plus ako se radi o parvu ili sličnoj virusnoj bolesti treba jos otopinu da sprjeci izlazak tekucine iz krvnih zila.
ako povraca i ima proljev NESMIJE NISTA na usta dobijati ni slucajno. sve preko zile.
jeli psu izvadjena krv? virus ili bakterija? povracanje, proljev?
Edvard Simonovski:
Intravenske infuzije su najbrzi i najsigurniji nacin za rehidrataciju psa koja je sigurno preko potrebna.
Glikoza ce kompenzirati smanjeni unos hrane i osveziti psa.
Bujon na usta ce odrzati pasazu u crevu koja je poremecena.
Kada se doda i antiemetik i H-2 bloker smanjuje se cestota povracanja.
Ova terapija daje vreme psu da se sam izbori protiv viroze (verujem corona virus jer pas je vakcinisan od parvoviroze).
Ja sam medicine i pre 3 meseca sa tom terapijom sam spasio 5 mojih mladih baracica a epizoda je trajala 10 dana. Veterinari koji su ih pre toga pregledavali i mudrovali redom su se cudili kako je to moguce da nije bilo niti jednog egzitusa. Oni su prognozirali da bi ja trebao biti sretan ako ostanu ziva dva od pet stenaca i govorili o bezizlaznosti situacija...Bash briga veterinare ako im umre pacijent jer niko za to nikad nije odgovarao. Ali nisu bili u pravu definitivno.
Forum nije mesto za medicinske debate i ovo je moj poslednji post na ovoj temi jer sam samo zeleo pomoci tornjaku.
Vi Anni i dalje debatirajte i predpostavljajte o cemu se radi dok vam pacijenti stradaju.
Edvard Simonovski:
Ispravka: Po struci sam doktor medicine-specijalist klinicke farmakologije.
Anni:
nisam htjela te naljutiti. moja ambulanta liječi zadarski azil i imamo jaaaako puno iskustva sa parvom, coronom, HCC-om... i ja ne debatiram dok moji pacijenti stradavaju... a tebi svaka čast ako si izlječio svoje pse..
corona (isto kao i parvo) uzrokuje jaku upalu želuca i crijeva i jako je kontraindicirano davati išta na usta jer se samo jos više iritira sluznica.. a pasaža nije poremećena ... glukoza se mladom psu treba davati svakako jer ce pasti u hipglikemiju ali ne kao infuzija kap po kap.. sa anti emetikom se slažem
isto tako je parvo i corona virus jako endoteliotropan te povećava propusnost krvnih žila te to treba spriječiti i naravno antbiotik da spriječi sekzndarce a ako imate serum "stagloban" imate dobre šanse...
mi imamo redovite epizootije parva i ostalih štenećih bolesti i kao i ti samo sam htjela pomoći...
dr.natterwald:
psa na stol u vet.
dobru anamnezu
vađenje krvi
korak po korak i mora de se riješi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju