Lovna kinologija > Veterinarski kutak
prevencija lišmanije
grom:
Da ne otvaram novu temu jer slična je stvar.....danas sam s kujom bio kod veterinara zbog upale uha i pričam mu kako mi je neki dan mladog bretona od 8 mjeseci izdalo srce. Kaže da mu je s obzirom na dob to čudno, ali da je i on tako izgubio jednu kuju nedavno. Uzrok je opet komarac, koji uzrokuje nastanak crva. Kad taj vrag dođe do srca, amen. Rekao mi je kako se bolest zove ali sam zaboravio. Je li imao tko iskustva s time?
Vjerojatno je mislio na srčanog crva, ali ranije pas nije imao nikakvih simptoma. Umor, tromost itd....tjedan prije je odradio cijeli dan po brdu bez problema, samo ga je odjednom zviznulo. Tako da mislim da je klasični trenutni zastoj srca, jer bih simptome sigurno ranije primjetio.
Kohorta:
Ja sam prije četiri godine na taj način izgubio njem.oštrodlakog ptičara starog 6,5 god. Otvorenje lova na fazane i prije samog ulaska u prvu trsku samo se srušio,još dva puta udahnuo i gotovo. U lovu bila dva veterinara i nitko nije spomenuo tog crva već da je do zatajenja došlo usljed (vjerojatno) neke srčane mane i uzbudjenosti zbog lova nakon dužeg vremena pauze. Lp,
leon:
Parazit, glista, crv zove se Filaria (Dirofilaria immitis).Kod nas bilo je puno toga. Bolest bi došla iz Italije. Sad je ima manje, mislim. Pojavljivala se uz priobalni pojas u slo. Istri. Prenose je komarci. Askarid parazitira u pljučima i srcu psa. Srce može sasvim zapuniti, po par sto i više parazita od jednom. Važna je sezonska preventiva kod pasa (prolječe, ljeto). Psima daje se 1x mjesečno antiparazitk (kapi, tablete). Ne znam dal ima kod vas ova bolest. Psu treba rano ujutro vaditi krv i izvršiti mikroskopsku pretragu. U krvi se vide crvi. Inače može pas uginuti i od same srčane kapi, pogotovo psi čistih pasmina.
leon:
Grom, šteta da nije išao pasič na sekciju .
karabat:
Grome prije srčani mozda kakva genetska mana ili jednostavno srčani , imao sam jednu kuju koju je srce izdalo na fermi kuja hodunu dana . Da je srčani crv kojeg isto komarac prenosi onda bi pas imao simptome tipa brzo umaranje , ubrzano disanje ..
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju