Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Lovne pasmine / Odg: ISTARSKI KRATKODLAKI GONIC
« Zadnji post Gabro Danas u 06:19:51 »
To je divota Grome 1liga.
I ja sam rano počeja samo nosit pušku več s 15, tako da se dobro sičam svega. Onda su odstreli bili emotivniji, ko neki mali dobitak na loti ;D.
Ništa odosmo mi s teme, iako je ovo sve vezano za lov.
Ništa ako krenu kuje kako treba organizirat čemo dogodine lov na zeca i lisicu za nostalgičare. zagi zagi
2
Tehnika gađanja / Odg: Lov na velikim daljinama
« Zadnji post Goran Danas u 05:15:19 »
Ako koristis kalkulator moras se uvijek sjetiti da ubacis korektne atmosferske podatke da bi sve radilo kako treba. medjutim dobro je sve provjeriti i ne vjerovati kalkulatorima cak i kad su dobri kao AI. Mora se provjeriti na svim prakticnim daljinama i kondicijama i nekad napraviti korekcije sa brzinom ili BC. medjutim dobro je biti neovisan i znati sta se desava i u kojoj mjeri kad se faktori mjenjaju ili su razliciti od osnovnih. Ovo je bio sam jedan primjer  koji koristim kao pokazatelj promjene i kolicine promjene.  Da krene razgovor i podjela iskustva. Imao sam puno prilika vidjeti razlike od mojih australskih sub tropskih tablica  kad dodjem u NZ na hladnu klimu i nadmorsku visinu preko 1500 m gdje je zrak rijedak a temperature za 20 - 30 C nize nego kod kuce. Sve je drugacije a da ne govorim o horizontalnim problemima i multi vjetrovima i unikatnim atmosferskim situacijama i pojavama. Cak i osjetim po zvuku razliku u 7 MM RM ili 3006. Danasnji su baruti jako napredovali ali njihova termlna stabilnost je upitna  a na marketing informacije se bolje ne oslanjati. ja racunam 5% razlike  u stabilnosti mada je i to nekad premalo.
3
Tehnika gađanja / Odg: Lov na velikim daljinama
« Zadnji post Goran Danas u 04:25:31 »
Moa
4
Tehnika gađanja / Odg: Lov na velikim daljinama
« Zadnji post roger Danas u 04:13:00 »
na excel tablici, vertikala i horizontala u kojim su mjernim jedinicama?
5
Tehnika gađanja / Odg: Lov na velikim daljinama
« Zadnji post lovac1977 Danas u 04:10:17 »
Da ovo tablice nisu fiksne. Temperatura i barometski pritisak prave veliku razliku u opadanju zrna.  I drugi faktori prave razliku ali ovi navedeni po meni iskustvu naj više. Svi baruti prave manje brzine zrna pri nižim temparatura ma kolko proizvodaci baruta tvrdili da neki baruti nemaju promjene pri razlicitim temparaturama. Neki prave veće razlike neki manje ali svi imaju razliku. Tako da bi došao do dobre i sigurne tablice moraš da se potrudiš. Mjerenje brzine zrna u razlicitim temparaturama od hladne zime do vruci ljetni dana ćeš da utvrdiš kolko odabrani barut ustvari varira u brzini zrna. A onda usput provjerim na meti u ovim uslovima. I tačno ukucavanjem podataka u calkirator. I na kraju većinom zavrsis sa 3 različite tablice za različite uslove koje su dobro tacne za LR lov. Pozz
6
Tehnika gađanja / Odg: Lov na velikim daljinama
« Zadnji post Goran Danas u 03:12:40 »
Izrada balisticke tablice za neku pusku/ kalibar/ zrno nije fixna i inertna nego je felxibilna u odnosu na faktore koji na nju utjecu. Ona je samo osnovna referenca s kojom se treba poigrati i pazljivo na terenu provjeriti. Razlika u temperaturi ce napraviti znacajne razlike u kroju klikova koje treba podesiti da se dostigne ista daljina. Potrebno je razumjeti koji faktori i koliko utjecu na promjene u balistickim tablicama. U ovom slucaju varijabla je bila temperatura a uzorak je tipicna balisticka performanca kalibra 3006. Sa povercanjem daljine ili vremena zrna provedenog u zraku/ atmosferi veca je mogucnost da razliciti faktori ostvare svoj uticaj na putanju, brzinu i energiju zrna.
Kakva su vasa iskustva?
Cini li vam se nekad da je zimi probojnost zrna slabija?
7
Kako ocjenjujes finalni pad prije udara na metu jer su uglovi uspona i pada jako razliciti a pad je puno ostriji a brzina manja? Imas li nekad dijabola da udare metu postranicno?
8
Tehnika gađanja / Odg: Pitanje..
« Zadnji post magwin Danas u 00:26:19 »nismo svjesni koliko ne znamo... ovo služi za balansiranje a jednaka težina se samo pomiče po dužini i to u STOTINJkAMA milimetra. zamisli onda kako je onda cijevi kad joj staviš uteg. još pogotovo bliže vrhu cijevi...
to ti je isto kao kad nasloniš cijen na nešta, čvrsto naciljaš i ispališ. doslovno ta cijev više nije ravna akamoli kada se radi o balansu-titranje..
to ti je skoro kao da sebi zavežeš dobru ciglu za gležanj  pa ti trči ili hodaj ravno i sinhronizirano.    d4  z10
9
"savijanje cijevi" to se sjećam iz djetinjstva... "silatori" su te stare preklapače toliko napinjali da su im doslovno smotali cijevi. i šta je apsurdno bez ravnanja samo se poigrat nišanima i to je još zavidno dobro išlo...
na krtke relacije, naravno..
10
Lovne pasmine / Odg: Slovački kopov
« Zadnji post lucky 18. 02. 2019. 21:17:13 »
Hvala Luka ... pozz
 Str: [1] 2 3 ... 10