Osim izraza "crna pantera", druga je stvar zavaravajuca u novinama:
"Predator je izrazito opasan".
Po cemu?
Ovaj do sad nije napao ni jednog covjeka, pobjgao iz kaveza i ako je ziv, prezivljava na divljaci (radi stetu), mozda cak i domacim zivotinjama.
(Imao sam jednog inidjca na brodu, iz ruralne indije, kaze mi - leopard mu zadavio 20 pasa, oko kuce)
Ovog sad svi ga traze, ne mogu ga naci.
Samozatajna zivotinja, nocni predator, danju se skirva i spava, izbjegava ljude,
Leopard se tipicno lovi nocu, na "bait" da mu se postavi hrana.
Kojekakve "masovne potrage" ga nece naci. U prirodi izbjegava ljude.'
Po africi je postojala praksa lova psima (ali ne brak jazavcarima), koji bi ga u pogonu stjerali na drvo.
Ali takvih pasa mi nemamo na ovim prostorima.
Dakle, ako ga misle uloviti, moguce je ili na bait, da mu ostavljaju hranu, ako lociraju teritorij gdje se zadrzava, ili na slucajnost da nekome izviri na ceku, ili da ga negdje lupi auto.
Ranjen, da, svakako je opasan. Vrlo je neugodan, premda u konacnici ima malo smrtnih slucajeva od leopardovih napada.
Jer sa pandzama razreze lovca, na rezance, pa slijedi infekcija. Danas se to rjesava antibioricima, pa je smrtnost napada leoparda svedena na minimum.
Ovo je divljac za koju se dan danas lome koplja kojim kalibrom ga loviit. Relativno male biomase ispod 100 kg, vjerojatno bi ga i 243 s dobrim pgotkom srusio, 30-06 dovoljan, ali minimum 375 preporucen. (za leoparda i lava u pojedinim zemljama spustaju preporuceni kalibar lova)
Ako je ranjen kako najefektivnije zaustaviti napad koji se desava u sekundi?
Sacma 9 mm? (bilo je slucajeva da se kuglice odbiju od kosti lubanje, ali i da ga zaustavi - prodje kroz ocni zivac do mozga), sacmom u napadu najlakse ga pogoditi, ali bez garancije da ce ga zuastaviti, zatim brenekke kugla, mora biti efektivna (koko tolko), ili teski kalibar, ali treba pogoditi?
Vjecita diskusija?
Neugodna je situacija trazit ga ranjenog kad se zavuce u grmlje, dakle, najbolje ga dobro pogoditi kad izadje vani, na drvo. A za osigurat si situaciju nakon pogotka, teski spori kalibar, soft point. bi bilo moje razmisljanje.