Hvala kolega na brzom i iscrpnom odgovoru!
Imam dilemu između Hc801M (2G) i Hc801G koja je 3G?
Može savjet za bolju opciju.
Hvala!
2G šalje fotke od cca 150 kB dok 3G šalje fotke od cca 1 MB, dakle u znatno većoj rezoluciji.
Međutim, treba voditi računa ima li kvalitetnog 3G signala na mjestu gdje će se kamera postaviti. Obično je i 2G signal slab, a što je signal slabiji brže se troše baterije.
Inače, baterije su najviše opterećene za vrijeme snimanja s LED osvjetljenjem i za vrijeme prijenosa podataka. Meni i najkvalitetnije (i najskuplje) alkalne baterije kratko traju pa sam napajanje riješio iz malog hermetički zatvorenog akumulatora od 6 V, 12 Ah.
Nabavio 3G kameru HC801G i danas se malo igrao s njom da vidim što može i radi usporedbe sa 2G HC800M koju imam otprije.
Glavni razlog za nabavku bio je upravo 3G komunikacija i fotke do 1MB koje bi, prema User manualu, trebala slati preko 3G mreže na e-mail. Kamera se uredno spoji na 3G mrežu - vidljivo na zaslonu.
Rezultati:
- na e-mail ne šalje fotke do 1MB već samo do 15o kB, kao i 2G kamera HC800M
- na komandu za snimanje preko SMS-a snimi samo fotografiju, ali ne i video iako je zadano u postavkama snimanje fotografije i videa. Na aktivaciju PIR senzorom snima jedno i drugo (HC800M uvijek snimi jedno i drugo),
- nakon komande za snimanje SMS-om javi se novim SMS-om da je poslala e-mail - time troši novce na računu za slanje SMS-a (HC800M to ne radi već pošalje samo e-mail),
- u naslov svakog e-maila dodaje i stanje baterije (full, medium, low),
- neznatno veća rezolucija fotografija od 30 MP u odnosu na HC800M od 18 MP,
- rezolucija videa jednaka kao i kod HC800M - 1920*1080
Ukupni dojam: neisplativo platiti cca 50% veću cijenu za 3G kameru koja ne radi kako bi trebala tj.onako kako piše u manualu.
Žalosno je što većinu bitnih stvari saznaš tek kad isprobaš kameru uživo, a u manualu ili ne piše ili piše krivo (osim nabrojanog, npr. vanjski napon napajanja po manualu je 12V DC, a u stvarnosti 6 V DC).
Možda bi s nekim drugim ili novijim firmware-om radila drugačije, no nigdje na netu nisam ih našao.
LP