Kako su moji vrijedni kolege i susjedi lovci započeli ovu problematiku vezanu za poplave u lovištu, evo da i ja prikažem par sličica o divljači tijekom poplave. Kako nemam baš neku pretjeranu naviku nositi fotoaparat sa sobom u svakodnevne obilaske već slikam uglavnom mobitelom, moj kolega Goran Dorić, dipl.ing.šum., inače šumar kojem je fotografija u malom prstu, poslao mi je par slika s divljači koje je poslikao u jednom posavskom lovištu blizu mojega za vrijeme poplava. Naime, u ovom našem srednjeposavskom bazenu poplave još traju, iako vodostaj Save pada još uvijek je visoka voda na poplavljenim dijelovima. Probleme uzrokuje i podizanje nivoa podzemnih voda te površinske vode tamo gdje nije poplava. U pravilu divljač predosjeti nailazak "veće" vode te se povlači u sigurnije predjele, međutim i često ostaje odsječena na otocima koji nastaju tijekom poplave. Stradavanja divljači uočavamo tijekom poplava kada divljač plivanjem pokušava doći do dijela lovišta koji nije pod vodom te bude iznemogla od plivanja pa često skonča ili se na tom putu zaglavi u prepreke u vidu granja, srušenih stabala i sl. te dolazi do utapljanja. Najgori je slučaj da divljač ostaje na "otocima" zbog straha od vode-plivanja pa skončava od gladi, no nisam se dosad susretao s takvim slučajevima. Znao sam nalaziti male prasce po granama stabala kada se voda povuče, vjerojatno ih je voda zarobila u gustom te nisu imali snage za dalje. Od jelenske jednom pronađoh košutu za vrijeme poplave, bila je mršava, puna krpelja, bolesna te se oslabljen organizam nije uspio izvući. Iz iskustva mojih radnih kolega divljač za vrijeme poplava rijetko je uzimala ponuđenu hranu, što zbog umora što zbog straha. Za poplave možemo reći da su jedan od činbenika prirodne selekcije jer stradavaju najslabiji, bolesni, nespremni. Tijekom ovakvog stanja bitno je osigurati mir u lovištu, lovočuvari bi trebali češće obilaziti i upozoravati "šetače",osobito one sa kućnim ljubimcima, da je umornoj divljači potreban mir te da se upute negdje dalje. Gledajući slike zaključujete kad je "gusto" nikom nije tijesno, no da ne duljim, evo sličica...