Moram priznati da me je zainteresirala ova rasprava, premda se nije uključilo puno ljudi.
Danas sam slučajno pričao sa jednim od glavnijih ljudi u kinološkom društvu i on sam mi potakne ovu našu temu. Zato ponovno i pišem ovdje.
Naime zakon je donešen još 1999 godine, a zove se "ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA".
Da odmah pojasnim ne odnosi se na pse lutalice direktno. Odnosno ne na pse kojima se vlasnik NE MOŽE UTVRDITI
Citat iz zakona
"Nitko ne smije životinju bez razloga ubiti, nanositi joj bol i patnju protivno odredbama ovoga Zakona. "Objašnjeno mi je sljedeće. Ako usmrtite psa i vlasnik se žali, iako je pas bio van 300M pojasa. U slučaju spora pravnik se poziva na ovaj zakon i mi tu gubimo bitku.
Mi bi trebali učiniti sljedeće;
*Uhvatiti psa
*Provjeriti ćip/ustanoviti vlasnika
*Od vlasnika potraživati štetu nastalu na divljači
Članak 9.
(1) Usmrćivanje životinja se može provesti kad:
- bi liječenje životinja bilo dugotrajno i povezano s patnjama, a ishod liječenja neizvjestan,
- je životinja dostigla visoku starost da joj otkazuju osnovne životne funkcije,
- životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, posebice one koja može ugroziti ljude, - je životinja opasna za okolinu, __ovdje vjerojatno ne misle na divlajč__- je protekao rok iz članka 26. ovoga Zakona.
(2) Za slučajeve iz stavka 1. podstavaka 1. i 2. ovoga članka, o usmrćivanju odlučuje posjednik životinje, a za slučajeve iz stavka 1. podstavaka 3. i 4. ovoga članka, veterinar.
(3) Životinju može usmrtiti samo veterinar ili stručno osposobljen veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara.Nemojte me krivo shvaćati da ja tu nešto namećem, ne.. Samo želim sprječiti moguće probleme koji mogu nastati. Siguran sam da svatko zna kako igra i kako smije igrati na svom igralištu.
Ovaj zakon bi se trebao detaljno sprovoditi od strane policiskih dožnosnika od 01.07.2013(što mi ima logike, "EU")
Pozdrav
Više o ovom zakonu možete pročitati na:
http://www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/zakon_o_dobrobiti_zivotinja.asp