Kolega, ivod,
AKo se sa psima sa lanca redovno radi, i sa gazdom su vani u lovu ili setnji redovno, to uopce nije problem.
Medjutim kad pas provede 99% svog zivotnog vijeka na lancu, to je nesto drugo. O tome sam govorio.
Govorim o zapustenim psima, koji nikad ne idu sa lanca, koji zive u svom krugu kucice, koliko im 3-5metara lanca dopustaju, gdje im gazda nije u stanju niti ocistiti zivotni prostor.
Pamtim po svom iskustvu 2-3 primjera napada psa i oba promjera su od takvog psa, upravo na lancu.
Prvi je kad sam bio kod susjeda imao sam svojim 10-12 godina tada, pas se zaletio, lanac je pod silinom pukao, a pas skocio na mene.
Drugi primjer nedavno, od prijatelja pas, opet na lancu, zaletio se ugrizao mi suprugu. Inace cak i nije neka agresivna sorta, dalmatinac.
E, i isti taj pas se jos jednom otrgao s lanca, ugrizao mi mamu. I to na javnoj cesti, dakle ne moze se reci da je "njegov teritorij".
3 primjera, sva tri s lanca koji je bio kraci od 5m.
E, editiram naknadno, jos jedan primjer:
Susjed preko puta moj kuce, oduvijek drzao sarplaninca za cuvanje kuce. Na lancu.
Dok jednom, pas nije potpuno podivljao, prelomio lanac, napao vlasnike, ukucane, i zvali mog dedu (lovca) da ustrijeli psa, pa dede nije bilo kod kuce, ili nije mogao, pa zvali tadasnju "miliciju", i na kraju se nekako rijesilo...
.
Sve psi s lanca
Inace, evo nasao sam novinski clanak o tome, svjezi 2017.
Mislim da postoji razlog (osim politicke korektnosti prema zelenim udrugama) da se zakonom zabrani drzanje psa na lancu.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/ZA-DRZANJE-PASA-NA-LANCU-VISOKA-KAZNA-Doznajte-sto-sve-donosi-novi-akt-o-zastiti-zivotinjaNavodi se drzanje psa na lancu (dakle svakom) ili u neprimjerenom boxu (dakle premalenom).
Trebalo bi malo pogledati o tome u narodnim novinama, ali moj je pas u boxu, cesto sloboodan po dvoristu, pa.... za sad sam na miru.