Dakle prvo se odlučiti za šta ti pas treba a onda ćeš dalje lako imaš samo hrpu pasmina za odabrat...
Kada sam ja birao psa nisam ga uopće birao za lov, bavio sam se spašavanjem iz ruševina i stravično me iritiralo šta je moj njemački bokser (koji je fantastično radio, nos perfektan a o volji za radom da ne pričam) bio limitiran po vrućinama zbog svoje kratke gubice i odluka je pala da nabavim još jednog psa.
U kinologiji sam od malih nogu kao dijete vetrinara, a opsesija sa psima mi je još jedna dijagnoza
Dakle birao sam psa za spašavanje, ruševine/šuma, složio sam si popis od jedno 30ak pasmina i postavio uvijete.
Pasmina mora biti što je zdravija moguća, inteligentna, njuh besprijekoran, voljna raditi, duga njuška
, dobra sa djecom, svestrana, i da ne nabrajam koje sam još kriterije sve imao.
Kada sam napravio križaljku od svih ostao mi je njemački kratkodlaki ptičar kao fantastični allroiunder, pas za sve.
Kako su u međuvremenu krenule nesuglasice u klubu, više sam htio i loviti,okrenuo sam se u potpunosti lovu i ta kuja je postala pravi lovački pas.
Sada imam i mužjaka, uzgajivačnicu (nažalost još nemam dovoljno vremena za utakmice ali i to je u planu) i zaljubljen u pasminu jer zbilja su u potpunosti svestrani.
Naravno ako ovo sranje od situcije prođe uskoro još jedan oštri jazo dolazi za društvo na čeki i biti će tu još i flatcoated retriever (fantastični psi za lov, malo veći sportaši od labradora i goldyja ali ljudi neznaju) i još pasmina-dvije ali kratkodlaki njemači ptičar će biti standard i uvijek prisutan.
Raspisao sam se i malo spamam, ali želim reći da kada odlučiš za šta ti pas treba onda dalje mudro, čitaj, vidi šta ti više odgovara, šta tražiš od psa, onda popričaj sa uzgajivačima, poslušaj šta ti oni imaju za reći jer iskustva i znanja im sigurno ne manjka.
I da, to šta netko kod tebe u društvu ili susjednom nema neku pasminu ne znači da ne valja pasmina pa je ti ne trebaš imati već (bez uvrede) ljudi uglavnom ne znaju dovoljno.
p.s. kupuj odgovorno, iz dobre uzgajivačnice, gdje je dobra genetika i sa HKS papirima.