Sad imaš istarku ako se ne varam?? Možeš povuč nekakvu usporedbu ta dva goniča? Ja ču malo pista čisto da pokrenemo razgovor nek se malo priča o pasima.
Koliko ja znam, a ne znam puno, Bigl pretražuje temeljito, nos strogo u podu, ispituje svaki trag, dok ne pokrene traži dosta blizu lovca, javlja s dosta glasa i stari i friški trag. Hoče mu se dosta dok digne pogotovo staroga zeca. Hoče i guste terene, tešku draču i kupinu.Kad digne goni dosta dugo ali to je sporije od naših goniča, šta bi se reklo šta istarac okrene za 15 minuti ovaj lagano uru vrimena.
Istarac dosta brži, brže odmrsi trag, možda brže digne pogotovo zeca i goni definitivno brže. širi radijus pretrage ali ne toliko temeljito. Pouzda se više u dobar nos a manje u marljivost. Istarac krače vremenski goni i nije toliko tvrdoglav kao bigl. Ponekad jedinka s boljim nosi goni u punom trku visoke glave.
E sad to su neka moja zapažanja, ono malo šta sam vidio bigle u lovu, večinom na kuniča i ono nešto istaraca šta sam čuo i vidio. Nisam imao ni jednog ni drugog tako da moje mišljenje nije baš relevantno, ali eto mišljenje ko i dupe-svak ga ima. Bigla sam htio ali nije se poklopilo da je bilo leglo kad sam tražio, istarca sam se trenutno zapisao za buduče leglo, trebali bi bit kroz misec dva ako bude sriče. Pričam isključivo o zečarima.
Po meni obadva imaju svoje prednosti i mane. Kako ja vidim možda bi bigl bio dobar za aktivno s njima pretraživat teren, znači hodat za njima skoro kao ptičarom, dok drugi štandaju te eventualno odstrelit zeca odmah u dizanju, ako ne uspiješ udara na štand ili ide dalje. Zgodno ako su samo 1-2 lovca.
Istarac je za standardni lov u Dalamciji s goničima na zeca, puste se pasi, zauzmu pošte (štandovi), pas digne i goni i zec eventualno udara na štand. Ima i jedinki šta ne traže daleko od lovca i onda se može isto s njima kao i gori s Biglima.
Leon imao si oba kaži koju ...