E ovako goničlije moje.Prvo ne vidim nikakvog razloga za poređenje nj.l.t. i goniča u smisli gona..
Dužina gona zavisi od više faktora ali zaista postoji istrajniji kerovi.Gon zeca treba da bude istrajan a razlog je (halka) ili kako u dalm kažu alka.Evo fine priče.U Vitezu u zemljišnim knjigama postoji parcela koja se zove"keruša"dakle njiva keruša a razlog je što je ta parcela data za lovačku kerušu(gonič).Kuja je gonila zeca glat tri halke.To znaći široka ,široka tri kruga i zec se vračao na ustragu da bi zameo trag a to znaći da se zec čeka fino na stolici"begovski"što bi bosanci rekli i
.Nema frke ni žurbe ker goni na pušku.
Tako da trebamo znati da dobar zečar treba znat"iskopat"zeca ali ga ustrajno i glat slijedit dok ne zatvori halku,pa ako imaš baška dobrog onda ne žuriš i opet ne pucaš nego ćejfiš.
Sad će neko reći a a drugi lovci.Ja sam lovio kud svi prođu lovci i već budu za sofrom a ja ćejfim i pucam kad hoću.Nema zećara u kratkom goniču,bez halke nema zečara za tri halke ode keruša za njivu.
P.S. ovo za njivu i kerušu je istina i prilično odavno.NJiva je lijevo od FIS-a u Vitezu iz pravca Travnika.