Pozdrav svim ljubiteljima pasmine,
Neznam gdje da pišem pa sam odabrao ovu temu da odem u OT
Prije cca godinu dana doveo mi je prijatelj mješanca labradora i rotvajlera
da ga socijaliziram. Pas je bio star 3,5 g nije znao što je povodnik a kamo li što drugo,
rugoba što da vam govorim kolko je vukao bez problema ja mogo zamijenit tegleču marvu.
Za nepuna 3 tjedna pas dolazi na poziv, ide uz nogu bez povodnika, odloživ je do sat vremena s
tim da ga konstantno ometa drugi pas koji je slobodan, a sjedi, lezi i aport predmeta su mu mačji kašalj
Sa psom se navodno nikad nije radilo bio je kod neke babe zatvoren u svinjcu pa mu se čovjek smilovo i
preselio ga kod sebe u box. Pošto je to meni djelovalo nevjerovatno brzo pitam ljude koji se bave dresurom jel moguče da pas sa 3,5 g s kojim niko nije radio tako brzo shvača.
Odgovor je bi TO JE LABRADOR.
Znači moj dojam Super pasmina, "pametni", lijepi, odani, vole radit itd itd...
E sad pošto su mi subote slobodne odem na ispite (IPO,B,C) pa pogledam šta ko ima....
Tu sam se razočarao i dobio dojam da treba ostavit 10tak jedinki koje rade a ostalih 120000 stavit
u plinsku komoru da nam se to nikad više ne ponovi.
Koji je to uzgoj i selekcija da se od predivne pasmine koja vodič slijepih, lovi, pronalazi drogu, mrtve
uzgoje kreteni koji nisu u stanju aportirat sa godinu dana a kamo li da znaju pretraživat polje ili nešto drugo.
To su kurčenja i hvalisanja koliko ima CACIBa koliko BOBa a kad treba donjet fazanku neku jadnu
onda nismo to vježbali ili smo radili sa plišanom igračkom. Ovo sa plišanom igračkom izašlo je iz ustiju jednog uzgajivača. Da bi još bolje odjeknulo kroz godinu dana prodaje retrivere od radnih i ljepih roditelja
CH ovo CH ono. Zanimljivo mi je da pas koji sa 14 mj nije znao što je aport sa 20 bude izrazito lovan,
to je vjerovatno moguče jer ima očito u sebi ima ono što i ovaj s početka posta.
E sad tu sam pomješao Idared i Zlatni deliše al nema veze jabuka je jabuka.
Vidio sam svašta od treniranja aporta na ispitu pa pas položi jer je donio iz 5og poušaja do
doslovnog bacanja u vodu i sačakivanja psa na rubu obale jer ako izađe ne da če pljunut patku i otrest se nego če pobječ.
Ko mi nevjeruje kakvo je stanje i kakvi su to šampioni nek posjeti IPO retrivera i nek padne na guzicu
ako ima imalo pojma presjest če mu kobasice i gemišt.
E na jednom ispitu mi je bilo posebno drago kad 4 komada neznaju što je aport a pas jednog starijeg LOVCA (kojem se trebalo objašnjavat što kad pas treba radit) ima aport u polju i iz vode.
baš fora Lovci= divljaci koji maltretiraju pse
Ovo nisam pisao kako bi uvrijedio gospodu koju sam na početku pozdravio nego da makar jednom kojeg nisam otvorim oči (naravno ako je savjest jača od 500kn)
Manite se ljudi... ima dovoljno pi...lizaca čupavih i čelavih, crnih i bijelih kupite si i uživajte
manje jedu super su za djecu i stan, možete na izložbe čak su i cijene veče a proizvodnja jeftinija
Toliko, Pozdrav