Nemam šta objasnit jer pišemo gluposti, sprdamo se jer takva je i tema, nemoj se ljutit jer nema smisla. Ja prvi da vidim da mi susjedov maltezer ima sklonosti prema krvnom tragu bi ga molio da mi ga posudi prvi put kad bih ranio prase ali realno gledajuči nema smislu u lov uvodit i za lov trenirat pase koje nemaju za to genetskih predispozicija. Zakonske odredbe na stranu ali kraj današnjeg broja čistokrvnih pasa svih mogučih lovnih pasmina, velikog broja raznih uzgajivačnica te uz činjenicu da preko interneta, mobitela si svima povezan, možeš nabavit lovačkog pasa kakvog želiš.
Da ne spominjem kinologiju kojoj su neki ljudi posvetili svoj život, gdje su se potrudili da očuvaju izvorne standarde pojedinih pasmina, tako imamo naše nacionalno blago, istarce i posavce, dalmatinca, hr ovčara, međija, to treba čuvat neka prežive u takvom obliku još stolječima. Mogu razumit da se pokaže neki križanac vrhunski za lov pa ga čovjek ostavi ali ga pripuštat dalje u priplod ili namjerno križat je grijeh. Pogledaj ljude koji dolaze na kinološke izložbe izlagat, putuju tisuče kilometara da bi pokazali svoga pasa, prezentirali pasminu, družili se sa istomišljenicima, to je ljubav velika, religija.
Kad bi se počeli vodit razno razni vučjaci, boxeri, maltezeri (čast ovi pasminama sve lipi pasi ali imaju svoju namjenu) i šta ja znam šta ne sve u lov, pa onda za koju godinu malo ga naparit pod istrijanca ili tako nešto za dobit neke osobine- na šta bi to ličilo za 20-30 godina !!?? Neka je ovako kako je...