Ovdje ste već ošli u fiziologiju životinjskog svijeta :)
Budući da studiram medicinu mogu vam ispričati kako to zaista jest.
Sama bubrežna funkcija u životinja i ljudi se razlikuje samo u omjerima tvari(osmolarnosti),dok je princip održavanja osmolarnosti i koncentraciji natrija u izvanstaničnoj tekućini maltene jednak.
I dok su smo mi koliko toliko sposobni odmjeriti unos tekućine kako nebi došlo do hiperhidracije, životinje još puno bolje to rade od nas. Nećete nikad naići na vepra koji piša 15 puta dnevno
Znaci da pojednostavim, za odrzavanje volumena izvanstanicne tekucine bitan nam je omjer vode i ostalih tvari u tijelu. A sami bubrezi će odraditi filtraciju i pokušati izbalansirati tekućinu. Pa tako bubreg izlučuje višak ili daje signale pomoću različitih glasnika kako bi shvatili da nam treba natrija.
Želja za solju dijelom je posljedica toga što i životinje i ljudi vole sol i uzimaju je bez obzira na to postoji li u organizmu ili ne postoji nestašica natrija. Postoji i pri tome i regulacijska komponenta koja se iskazuje kao nagonsko ponašanje u pribavljanju soli kad u tijelu postoji nestašica natrija. To je osobitno važno kod biljojeda koji jedu hranu sa malo natrija.
Ali ipak nijedna životinja neće do iznemoglosti lizati sol jer će opet doći paljenja unutarstaničnih mehanizama koji daju signale za zasićenost, a opet postoji prag preko kojeg se smije prijeći i znamo da će bubreg uspiti isfiltrirati višak. Npr. Čovjek bi trebao dnevno unositi 10-20 mmol/danu natrija, ali u zapadnom svijetu unosi 100-200mmol/danu i uspijeva isfilitrirati sve bez trenutnih poteškoća. Zbog toga kasnije može doći do različitih posljedica zbog uzimanja previše soli pa bi zato ljudi češće umiru od srčanih problema nego npr. srnjaci :D (znači još bolje kontroliraju odnos tvari u organizmu nego mi)
Naravno, osmolarnost tekućine ne ovisi samo o natriju nego o svim mogućim sastojicima u tijelu, ali jedan od bitnijih je natrij i tiće se ove teme.
Proljevi u životinja neće dolaziti zbog viška natrija nego zbog drugih tvari s kojima je ta sol oplemljenjena ili "zaprljana".
Magnezij kao prvi bi trebao dovesti do proljeva, a kad pročitam šta sve krkaju u te brikete i mene potera
Ugl. Neće se životinje predozirati sa soli, nego je problem njezin sastav ili odlaganje. Koristite što jednostavniju sol, ne treba njima ostalih suplemenata u toj mjeri :)