oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Autor Tema: Hrvatski planinski pas tornjak.  (Posjeta: 13784 vremena)

Offline panj

 • K 100
 • **
 • Postova: 359
Hrvatski planinski pas tornjak.
« u: 03. 04. 2009. 16:54:28 »
Posjedujem više komada knjige "Hrvatski planinski pas tornjak". Knjiga se prodaje po povoljnoj cijeni od 120 kn ili 16 eura. Knjiga ima 238 strana, devet poglavlja i opširno opisuje sve o tornjaku. Ima kratak osvrt (10-15 str.) na sve hrvatske autohtone pasmine. Svi zainteresirani neka se jave na broj mob. 00385 98 174- 2011. Ili na e-mail adresu toni1111@hotmail.com
Kad se ne može učiniti dobro dosta je da se ne učini zlo.

oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Offline STARI AVDZIJA

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1285
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #1 u: 20. 04. 2009. 13:06:05 »
ko je napisao,šta je osnovni sadržaj tema,gdje je registrovana pasmina i drugo daj još podataka ,knjige piše ko stigne ali na bazi čega kojih činjenica,naučnih pokazatelja,stvarne kinološke situacije ili pravila pisac nije obavezan ispoštovati pa zato treba više podataka.Kao prvo pasmina je registrovana u FCI bosandkohercegovački-hrvatski pastirski pas -tornjak,pa ko to izmjeni naziv pasmine?.Ko je pisac?Postoji sličnost u pristupu temi i jednog"pisca" sa istoka (da ne reklamiram)koji je opet naziv pasmine prenio u drugu regiju a niđe veze.Čak pouzdano znam da je taj vrli pisac stavio ilustracije tornjaka kod dvojice vlasnika iz Bosne a oba tornjaka su iz jednog legla(brača) ali ispod jedne slike je tekst (srpski pas) a iuspod druge (hrvatski)pa to ko biva dva odvojena tipa i porijekla a podaci su apsolutno netačni.Međutim"čitateljima kojima godi napisdano"to i ne smeta ,oni za stvarne podatke i ne znaju.Žalosno,ali za "vrlog pisca"je bitan dobar biznis.Zaboravili ljudi postojbinu tornjaka a posebno velikog kompleksa planine Vlašić koji se nalazi u centralnoj Bosni.Ta priča je završrena ne znam kome treba da ponovo problematizira stvar?
« Zadnja izmjena: 20. 04. 2009. 13:15:55 od REDZO »
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline panj

 • K 100
 • **
 • Postova: 359
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #2 u: 20. 04. 2009. 14:14:28 »
Iskreno ovo je bila usluga prijatelju koji posjeduje knjigu u više primjeraka. Ja je nisam čitao i nemam namjeru za sad. Samo sam naveo ono što mi je on rekao. A naslov je takav kakav je, ja ga nemogu minjati.
Kad se ne može učiniti dobro dosta je da se ne učini zlo.

Offline STARI AVDZIJA

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1285
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #3 u: 24. 04. 2009. 23:50:09 »
pošteno.
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline jatagan

 • K 100
 • **
 • Postova: 380
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #4 u: 25. 04. 2009. 20:52:21 »
Postovani kolega REDZO neznam zasto tako burna reakcija dobro znas isto ko i ja da nije bilo legende Europske kinologije fra.PETRA KRASICA tornjak ni dan danas nebi bio priznata pasmina ili bi mozda nosio ime VEZIRSKI PAS sto su neki nazovi Bosanski kinolozi htjeli na svu silu da urade.Vjerujem da znas da se tornjak spominje u pisanoj formi par stoljeca prije nego je prvi vezir stupio u nasu domovinu.A i onaj citat Mese Selimovica mislim da ne drzi vodu jer Barak se jednostavno tako ne ponasa.Koliko ja znam Barak je malo grublji gonic a nikakav krvolocni Pit bul ili tako nesto slicno.Oprosti na kritici i molim te ispravi me ako sam nesto pogresno naveo.

Offline STARI AVDZIJA

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1285
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #5 u: 27. 04. 2009. 22:28:18 »
Umoran sam od toga da objašnjavam i pojašnjavam.Ali evo opet ču.Ideja o standardizaciji tornjaka nije od fra Krasića nego pokojnog Ante Kozine koji je i bio predsjednik komisije bosanskohercegovačke ekipe za standardizaciju tornjaka(imam snimak od prije 13.godina kada je zadnji put sudio kod mene i na moju inicijativu a već bolestan i prilično paraliziran od preživjlog šloga).Upoznat sam sa svakim (od prvog pisanog standarda.Lično sam učestvovao u izradi (novijeg standarda)kao predsjwdnik komisije za autohtone pasmine u BKS.-u.
 Sada sam povjerenik za autohtone pasmine)Lično sam organizirao sijaset kinoloških priredbi i za tornjaka,lično sam obilazao terena i terena i opisivao za registar (upis tornjaka)lično ih uzgajao.Poznajem svu problematiku od početka do danas (sasvim  sigurno i mnogo toga što ti ne znaš,odnosno nisi upoznat)Uzgred da ti napomenem Komisija za standardizaciju tornjaka (govoriš o fra Krasiću je bila imenovana od strane tadašnjeg Savjeta za kinologiju SLO BiH,dakle bosanskohercegovačka(odakle i jesu) i završili standard(tada)sa nazivom bosanskohercegovački pastirski pas tornjak u potpisu Ante Kozina,Fra Petar Krasić,Hrvoje Perković(i ja ga još imam taj stari standard)
Minorno je to o čemu pričaš ti da je neko htio da bude "vezirski pas" to oficijelno ne postoji nigdje bazirano je na čula kazala i za mene obićna trać prića za koju evo prvi put od tebe saznajem.Poznato je da je i (uz kinologe BiH) i tadašnji KS Hrvatske otvorio knjigu registra (po odluci organa JKS) poznato je da je krajnji dogovor između kinologa BiH i Hrvatske sadašnji naziv pasmine i zajednički zahtjev za standardizaciju(završena prića) u FCI.Poznato mi je i to o čemu ti pričaš(historijat) ali bih ti takođe imao šta reći u vezi s tim no to je posebna priča i nebi vodila nigdje(historija)a pravo da neko napiše neko i prije mnogo stoljeća je lična stvar(ne mora biti tačna i dokazana).Zatim da ne  bih puno objašnjavao možeš čitati ono što ja pišem na http://www.bhtornjak.com/ zatim http://www.bhtornjak.com/phpbb3/index.php i da dalje ne nabrajam.Dakle ja korekto a tako trebaju i drugi.I eto ako ti možda ne smeta moj Jatagane eto vidiš da baš i nisam"šala mala".Što se tiće potpisa moga eto da znaš barak nije ni grub ni grublji(piše  strpljiv i uporan) nego poželjan u dobrom tipu i snažan a potpis ko potpis treba samo da asocira na ustrajnost i dosljednost a ne krvoločnost a to je razlika zar ne(i baraka i onih koji brinu o njemu bez obzira na sva iskušenja i okolnosti kada je u pitanju kinologija u regionu.)?A kad već o vezirima govoriš možda ti nije poznato da su od 23 travnička vezira samo 2 bili stranci ostali su bosanske krvi i sa ovih prostora i nisu ni odakle došli.Nije mi jasno to "burna reakcija".Reakcija korektna i konkretna.Budi mi pozdravljen.
« Zadnja izmjena: 27. 04. 2009. 23:52:42 od REDZO »
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline STARI AVDZIJA

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1285
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #6 u: 02. 05. 2009. 01:09:15 »
pojašnjenje kolegi koji mi je uputio jednu sugestiju.

Autohtono u principu nemora biti nacionalno mada se da tako kažem može preklapat
Primjer(slučajan) tornjaci sa prostora kupreške visoravni su imali kraču dlaku od tornjaka sa Vlašića.U tom vremenskom razdoblju nije bilo toliko razmjene genetskog materijala između drugačijih tipova jer ni popularnost ni intenzivniji uzgoj nisu bili ni približno u ovoj mjeri u sadašnje vrijeme.
Zašto?Tornjak sa kupreške visoravni je živio i obavljao zadatke u sličnim vremenskim(ne)prilikama kao i tornjak sa Vlašića osim što je tornjak sa kupreške visoravni bio izložen jakim vjetrovima.Iz tog razloga je svoje morfološke osobine tornjak sa kupreške visoravni prilagodio u nešto kraču ali jako gustu dlaku sa podlakom koju vjetar nije mogao podizati i tako prehlađivati životinju.Ovakav tip je na odrežen način autohton dakle prilagođen utjecaju okoline(podneblju) i kao takav nema veze sa nacionalnom pripadnošću bilo kojeg naroda isključivo.Dakle autohtonost je postojanje,opstanak i prilagođenost životinjske vrste u određenom podneblju a ne isključivo nacionalno posjedovanje te životinjske vrste nekog naroda(nacije).
Sasvim je druga stvar kad taj narod(nacija)shvati da u određenom vremenskom razdoblju ima potrebu da prezentira,zaštiti od nestanka ili utjecaja nekih drugih vrsta te ga kao takvog sačuvao u izvornom prilagođenom (autohtonom)obliku.Nadam se da je cijenjeni kolega shvatio suštinu i da pojam autohton ne miješa sa nekim drugim pojmovima.Pozdrav.
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

valdop

 • Gost
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #7 u: 02. 05. 2009. 11:34:35 »
REDŽO- sve savršeno, potpisujem sve što si iznio u ovim postovima. međutim nije mi jasno kako neko može napisati knjigu o nečem što nije i neće biti nikada 100% dokazano. to mi sve ide na ono - što je prije bilo, kokoš ili jaje - . ne kažem time ništa o "tornjaku" (meni prekrasan pas) već opčenito o pisanju neprovjerenih "tvrdnji". baš si razmišljam da napišem knjigu o hrvatskom psu šarplanincu. usput imam pitanje : koja je razlika između posavaca bosanskog i hrvatskog, i jedan i drugi potiću iz sliva rijeke save.  pozz

MODERATORI PREBACITE OVU TEMU IZ OPREME ZA LOV U TEME LOVAČKIH I DRUGIH PASA
« Zadnja izmjena: 02. 05. 2009. 11:39:05 od valdop »

Offline enigma

 • K 500
 • ***
 • Postova: 972
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #8 u: 02. 05. 2009. 15:14:47 »
Moj susjed je iz bosanske posavine a psa tornjak je nabavio u Delnicama!!
E sad čije je to pas ?
Bosanski ili hrvatski !!!!
Kolko ja vidim susjedov!!! teaa ;D
Kad izađe iz kučice slikam ju(kuja)
Tu spava!!
« Zadnja izmjena: 03. 05. 2009. 12:34:53 od enigma »
Hey Joe

Offline STARI AVDZIJA

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1285
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #9 u: 02. 05. 2009. 23:35:54 »
Valpod u suštini smo teme to je to.Posavski gonić je jako rasprostranjen i u BiH i kada bi se govorilo o autohtonosti onda bi to mogli biti posmatrano ovako(uvijek će posavski gonič u hladnoj Lici(pod uslovom da se uzgajaju samo tu u jednom tipu)biti duže dlake  također i u Bosni nego npr. u Dalmaciji,Istri
Vlasnik standarda posavskog goniča je HKS i kada (ako)HKS odlući da napravi izmjenu standarda to obavezuje sve članice FCI koji uzgajaju i upotrebljavaju tu pasminu bez obzira na zatečeno stanje pa tako i BiH..Ali vratimo se tornjaku(da ne idemo sada u vrijeme unazad 30 god.(upis u registar)samo ću vas upoznati sada sa jednom kinološkom idejom u Hrvatskoj i BiH kada se razgovaralo o postupku standardizacije i upučivanju zahtjeva u FCI za priznavanje totnjaka.Zdogovor je bio da se podnese zahtjev iz dvije države zajedno sa jedinstvenim nazivom to jest:bosanskohercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak ali i standard u dva odvojena tipa.Jedan BiH drugi Hrvatska.Kad su iz FCI -ja dolazili da "snime" situaciju na terenu konstatovali su da u biti ne postoje psi u definitivno dva tipa ( u tom smislu kako su urađeni predloženi standardi)tako da se ipak morao uraditi jedinstveni standard.Moram zaista naglasiti da su zdogovori i realizacija išli dobro od kako je g.Damir Skok postao predsj.HKS-a.Dakle jedna pasmina a vlasnici standarda BiH i Hrvatska,međusobni zdogovor o korištenju jedinsvenog naziva pasmine.Dakle oficijelno.Zato i kažem to nekog ko piše knjige u principu ne obavezuje a trebalo bi ipak oficijelno to poštovat.Istina na određeni vremenski period moguće je razdvajanje tipova(planskim uzgojem) i onda podnijeti novi zahtjev za priznavanje odvojenih tipova(odvojeni tipovi nebi se pripuštali u reprodukciji međusobno i konkurisali bi odvojeno za CACIB).Međutim kažem planskim,ali kako je u prometu genetski materijal svuda pa i miješanju tipova jer sada ljudi više posječuju izložbe,razmjenjuju pse pa i ne pare više u jednom tipu( tipska razlika u boji i obliku i dužini dlake) je postojala kod tornjaka ali upravo zato što su područja u kojima se uzgajao bila više izolovana a psi manje u prometu sa psima iz drugih krajeva.Ja sad znam da su se određeni tipovi izgubili prilično ali je došlo do mutacije  i viđam tornjake  kakvi nisu bili (npr.sa pjegama ko dalmatinac).
Enigma kada bi se sada sa nekoliko pasa više izolovano gajilo i držalo nekoliko generacija tornjaka u hladnim Delnicama dobio bi se jedan tip koji je prilagođen tom podneblju(regionalno autohton tip)a drugačiji u nekom drugom podneblju sa drugačijom klimom mada se u suštini radi o jednoj pasmini ako shvataš sada šta je suština šta hoću da kažem.Temu mogu premjestiti global moderatori i jest joj mjesto"na mom odjeljku"Pozdrav.
« Zadnja izmjena: 03. 05. 2009. 00:03:53 od REDZO »
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline jatagan

 • K 100
 • **
 • Postova: 380
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #10 u: 03. 05. 2009. 21:34:58 »
izgleda mi da sam potrefio  u zivac tocno di boli(sto mi nije bila namjera).Usudjujem se oTornjacima takodjer reci par rijeci iz tog razloga jer Tornjak postoji u mojoj Familiji vise od stoljeca.Mi Tornjake uzgajamo aktivno vec decenijama Postovani kolega REDZO sudeci po onom sto si sam napiso za tebe nebih mogao reci ali drzis bulin i svima nama predavanje kao da si ti stvorio rasu uz to pokusavas meni zakaciti nekakav nacionalizam samo zato sto sam ti skreno paznju na pokusaj  da se Tornjak prikrsti u nekakvog Vezi........ psa da nekazes oped rekla kazala postoji tu dosta ako hoces dokaza.Pozdravljam te i predlazem da stavimo tocku na ovu nasu diskusiju jer ipak je covjek htio samo prodati par knjiga sa nepotpunim naslovom.

Offline STARI AVDZIJA

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1285
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #11 u: 03. 05. 2009. 23:56:56 »
Realno jatagan nisi ti za ove teme.Ako držite 100 godina tornjake što ne napisa nešto pametno(i ja učim čitav život)pa ću rado naučiti i od tebe ako šta imaš reći.Međutim ti bi debatisao,svađao se i podj.....o.Šta mene briga za gluposti poput tih o kojima pričaš šta neko hoće a šta neće raspravljaj sa njim(a), stalno me tegliš za rukav u neki seoski bircuz gdje se trača nađi sebi drugog partnera za to(gluposti poput vezirski tornjak).Gdje mene nađe?????Izvini ali zaista s tobom nemam šta pričat.
Kad nemaš šta reći ti bi da zagužvaš, mani toga.Ja pitenje tebi nisam ni postavio.Dobio sam odgovor  od ćojeka i šta si ti sad tu poklopac a nemaš odgovor niti na jedno moje pitanje korektno i znalački.Tebi predavanje ne držim a već razmjenjujem mišljenja sa ljudima za koje vidim da imaju znanja.Nadam se da češ kupit knjigu ako ćovjek već prodaje.Primječuješ li da kvariš temu taman kad ljudi fino pričaju?????
Na diskusiju s tobom stavljam ne tačku nego "nakovanj".
« Zadnja izmjena: 04. 05. 2009. 00:03:35 od REDZO »
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Online tyrol

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1807
 • I kad je puška na klinu....
Odg: Hrvatski planinski pas tornjak.
« Odgovori #12 u: 07. 06. 2011. 08:00:30 »
Nešto malo OT: Tražio sam malo po netu kako tornjaci štite stado ovaca od vukova, a našao neki stariji dokumentarac o napadu vuka i jedan prilog o "prijateljstvu vuka i psa u zajedničkom dvorištu"
http://www.youtube.com/watch?v=SN8HIe837CA#
http://www.youtube.com/watch?v=jv2QrAw4pwo&feature=related#
Em ti sumpor.....