da krenemo da razbijamo mitove polako. milion izvora informacija ili dezinformacija. iskreno sve sto sam saznao saznao sam onako usputno, nikada nisam posvetio veliku paznju jer ono, trosim vreme na druge stvari. uglavnom i da hoces da saznas opet je pritanje na sta ces naici. inf ili dezinf. i ja tek sada vidim da su pogresne neke stvari koje sam procitao. sto se tice nacina izrade katane magwin-e tu si u pravu, jbg nekada su pravljene primitivnom tehnikom, bez masina i nauke koje postoje danas, jbg imale se nesto "posebno" sto su majstori "ugradjivali" u njih, sto bi rekli imale su dusu, majstor je ugradjivao deo sebe u njih, i sto je najvaznije nisu pravljene principa da istancujemo sto vise pa da namlatimo lovu, vec jedna ali vredna. evo danas kada postoji i nauka i sve, zasto u evropi ili toliko izvikani ameri ne naprave katanu bolju od japanaca, i sto je fora, zasto pored tolikog napredka i svega ne mogu da naprave bolju nego li sto je pravljena pre koliko vekova i to primitivnom tehnikom. ovo sam nasao, izaslo mi prvo, nacionalna geografija je napravila reportazu, nesto kao sustina, i to pravljenje katane tradicionalnim nacinom. primeticete da je sve dosta sturo, izneta je sustina, primeticete da nema kaljenja, i jos dosta kljucnih stvari, jbg koja bi fora bila da otkriju sve. pa da ih ameri odmah skinu i da se hvale posle, mi ovo mi ono...(mamicu im americku). uglavnom film (i narator) govore vise od reci, uzivajte
a evo i diskaverijev film prvi deo se bavi izradom katana, isto lepo objasnjeno, pogotovo informacija koliko sloja na kraju ima i hladnjenje metala koji se premazuje glinom pomesanom sa vodom, gde lik prica tanji sloj brze hladnjenje deblji sporije, sta da vam kazem uzivajte (ponovo)
uglavnom da ne zauzimam previse mesta, potrazite na yt ima dosta lepih dokumentaraca, od ng i disc, jbg ako oni lazu onda nek ide u piii...