Autor Tema: Srnjak, novi svjetski prvak?!!  (Posjeta: 13992 vremena)

Offline antoniog

• K 1000
Odg: Srnjak, novi svjetski prvak?!!
« Odgovori #30 u: 23. 07. 2009. 13:19:06 »
netreba brisati svatko ima pravo na svoje mišlenje sauf

Offline HS-2000

• K 1000
  • Živim,lovim i uživam...
    • 0000000
« Odgovori #31 u: 23. 07. 2009. 16:35:32 »
Bravo Harry P. happi hao
Ovdje stalno netko  :pferd: i netko nekoga  pesi
Odavno smo graničari stari!!!!

Offline lovacpd

• K 1000
  • Nema lova bez starog Garova!
« Odgovori #32 u: 23. 07. 2009. 21:18:51 »
Ja neznam o kakvoj vi trofeji pričate i čemu se divite.  uf

Ljudi božiji ovo je krajnji deformalitet, škart, otpad ili neznam kako bih više nazvao to. Svaka čast lovcu koji ga je odstrijelio i spriječio da se ne razmnožava dalje. Mada čisto sumnjam da se i mogao razmnožavati jer je najverovatnije ostavio muda negdje na nekakvoj žici  ili ogradi.

Ukoliko je ostao bez muda automatski se nije mogao više razmnožavati i tu priča njegova završava.
A što ako se najeo nekakvog radioaktivnog otpada pa sada negdje skakuću njegovi potomci koji imaju 2 glave, 6 nogu i slično.
Čestitam još jednom lovcu koji je izlućio ovo iz lovišta, a ujedno čestitam  i lovačkoj udruzi koja je uspjela dovesti lovca koji ima „paprike“ i onda mu doslovno prodali muda pod bubrege i masno naplatiti.
just just just
Zuto zensko i zuto pasce ne vodi kuci!!! (M.Lovric, davnih 80-tih)

Offline prepelicar

• K 100
  • **
« Odgovori #33 u: 23. 07. 2009. 21:48:03 »
Posto nisam neki strucnjak a vidim da ovde ima eksperata na osnovu cega se odredjuje da li je ovo pravi rog ili perika ? Molim vas naucno objasnjenje a ne na osnovu slike "ovo je perika" da li moze sada da se to dokaze i kako? Meni je trofej ekstra mada malo kitnjast mozda i vuce na periku! Meni samo nije jasno kako je ovaj trofej uspeo da prezivi sve ove godine jer kod nas ako i imas nesto iole vredno to bi se mnogo pre odstrelilo! Koliko god. je imao ovaj srndac priblizno to me bas interesuje?

Offline Lazar

• Moderator
  • K 3000
  • Panem et circenses
« Odgovori #34 u: 23. 07. 2009. 21:50:31 »
perika nije, srndac bez muda sa perikom ima uvijek bast  dr.i
Mihi est compositum in Taberna Mori

Offline prepelicar

• K 100
  • **
« Odgovori #35 u: 23. 07. 2009. 22:03:11 »
Dobro mozda se nisam dobro izrazio dajte mi razliku izmedju  roga skarta i roga za ocenu?

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #36 u: 24. 07. 2009. 05:13:55 »
CIC ima svoje pravila i ljude koji ocjenjuju. Kako Tava rece nije izbor za miss svijeta nego ocjena po CIC pravilima . Komisija ce pogledati i donijeti odluku ovako ili onako samo treba biti malo strpljiv i sacekati. Da je tipican nije, da cudno izgleda bas i izgleda ali ako je po pravilima CIC i ima tezinu i oblik onda je prvak i gotovo. Da sam vidio ljepsih cak i   na forumu vidio sam.
Moje subjektivno misljenje nije vazno samo je ocjena komisije CIC-a vazna sto se tice titule. Pokazao sam sliku jednom starom Austrijancu koje je zvanicni SCI i Douglas ocjenjivac i taxidermist koji misli da je previse atipican da bi usao u ocjenjivanje ali on ne ocjenjuje po  CIC. U svakom slucaju cestitike lovcu ako i ne bude svjetski prvak podigao je dosta prasine kao i oni medvjedi prije nekoliko mjeseci pa je sam po sebi dovoljno intrigantan. Drama se nastavlja: prvak ili perika!

Offline zlatko

• K
  • *
« Odgovori #37 u: 24. 07. 2009. 09:29:54 »
Perika sigurno nije. Jako atipičan je. Kako je Goran naveo,ima CIC komisija koja će ga vidjeti i ako je trofeja prirodna (mislim da je nastala sama po sebi, bez dodataka-kemija), neka je ocjene. Ma i inače je s tim vrhunskim trofejima stvar problematična. Kombinacija tajkunčina i lov. Ajde ti sad vjeruj da je novi prvak Hrvatske stečen na normalan, lovački način. Primjera koliko hoćeš. Prije desetak godina je u čabarskom kraju bio odstreljen kapitalni srnjak- u Lovačkom vjesniku je bio nazvan kraljem goranskih šuma od nekih 160 tak točaka. Iako su se svi guzonje, rektoskopi koji i sad sjede u vodstvenim strukturama lovačkog saveza, silno trudili da bi trofej legalizirali, nije im uspjelo prikriti istinu a ta je, da je srnjak bio nabavljen u Zagrebu. Netko ga je imao u dvorištu negdje na Černomercu i kako je srnjak postao previše agresivan nisu ga više mogli držati. I tako je taj srnjak završio u žici-ogradi u Gorskom Kotaru, gdje ga je LOVČINA odstrijelio. Pa i ovaj sadašnji srnjak, kandidat za prvaka Hrvatske od nekih 190ak točaka je strašno sumnjiv. Ista kombinacija, tajkunčina i lov. U lovačkom vjesniku, Lekić čak opisuje i lov na tog srnjaka koji je navodno bio praćen nekoliko godina i kad je procjenjeno da je dovoljno dobar, pristupilo se realizaciji odstrela. Sastavljena je komisija od dva člana i lovac, da bude sve legalno i pošteno. Komisija je na čelu s LOVČINOM ,srnjaka u prvom izlasku u lov dobila. Kako je napisao Lekić:¨Srnjak je ostreljen na udaljenosti 180 m, s puškom marke Ferlach.¨ To je isto kao da bi moja žena napisala da se vozi u automobilu marke Stutgart. Strućo, nema mu para. Trofej je trebao biti ocjenjen na ocjenjivanju nacionalne komisije u Senju, ali za čuda ga tamo nije bilo. Možda nije bio dovoljno suh? Sad opet vidim da muljaju i dalje i uvjeren sam da će im uspjeti. Više od pola života se bavim lovom, vidio sam ogromno srneće divljači, nešto i odstrelio, ali na ovakav način ne. Kad pogledam katalog najjačih trofeja u Hrvatskoj, ostanem bez riječi. Za mene će biti vjerodostojan kad u njemu bude pisalo da netko od tih LOVČINA ima prvih pet najjačih lubanja lisice ili jazavca. Nemojte me krivo razumjeti. To nije stvar ljubomore. Tu se ida za POŠTENJE I VJERODOSTOJNOST.

Offline antoniog

• K 1000
« Odgovori #38 u: 24. 07. 2009. 09:48:50 »
 just upravu si, bio sam u TOVILIŠTU  gdje je odstrijeljen hrvatski prvak ,svi su oni napunpani raznim hranama

Offline Harry P.

• K 2000
« Odgovori #39 u: 24. 07. 2009. 10:09:32 »
Dobro mozda se nisam dobro izrazio dajte mi razliku izmedju  roga skarta i roga za ocenu?

Ukratko... normalno razvijeni srnjak ima na svakom rogu po tri paroška i to prednji, stražnji i vršni. Ruže rogova se cijene široke i visoke, podjednako debele ruže kao gajtan, pa pravilnost rogova, pa raspon rogova itd...itd

Meni nije jasno kako su ovom prvaku uspjeli razlučiti što su mu parošci, a što ikre. I kakav je to srnjak sa 10-ak parožaka. Što je ruža na ovim "prvakovim" rogovima Imaš osjećaj da su se usljed velikih temperatura rogovi rastopli pa se počeli preljevati niz glavu...

uf uf Nemogu vjerovati sam sebi da me ova tema još uvijek zanima i da ju komentiram...

Offline prepelicar

• K 100
  • **
« Odgovori #40 u: 24. 07. 2009. 22:02:00 »
Ma zato ja i pitam za godine ovog srndaca i meni je sumnjivo kako je preziveo vojvodjansku ravnicu gde se sve vidi! Ma ovi nasi bi ga odstrelili samo da predje 100 poena a o 150 da ne pricam to se odmah namesta za nekoga! Kad je tema namestaljke samo da vas podsetim na trofej jelena ubijenog u Bugarskoj trofej za rekord posle ispalo da je hranjen u Austriji nekim sredstvima i prevezen u Bugarsku i odstreljen. Provalili ih gde ce Bugari toliko da ga cuvaju prodali bi ga pre 5 godina! hao hao hao

Offline Huntercro

• K 3000
  • *
  • 200+
« Odgovori #41 u: 24. 07. 2009. 23:37:59 »
trenutno je u modi u RH farmski uzgoj pa sad lovozakupnici iznose hranu u milionima kg. To više nije divljač nego stoka, jer kad lupiš u kantu svi iz šume idu na valov, kuda to vodi ja ne znam, prave izvorne divljači nestati će na taj način ali ako je to budućnost lova u RH gdje nam je uzor Novi Zeland, jebem ja to
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline dick

• K 100
  • **
« Odgovori #42 u: 27. 07. 2009. 10:12:04 »
Kako je napisao Lekić:¨Srnjak je ostreljen na udaljenosti 180 m, ...

Ako je već i bilo 180 metara, mogao je NAPISATI da je bilo 150, pa da bude po propisu. Ali zašto lagati, pa propisi su ionako samo za obične smrtnike, kojima će, ako ih krše, lovište oduzeti i dati u zakup "tajkunu". A za tajkune propisi ionako ne vrijede.

Offline SUMO

• K 1000
« Odgovori #43 u: 27. 07. 2009. 13:25:20 »
Zanimljivi postovi......
Da krenem redom - mesto Srpski Krstur nalazi se jako blizu madjarske i rumunske granice. Takodje, jedna od granica lovista je i reka Tisa. Sa obe strane ove reke odstreljuju se godinama i decenijama jaki srndaci. Kad kazem jaki mislim na one preko 150 poena i jace. I ove godine samo u Srpskom Krsturu imali su jednog preko 160 sa fantasticnim rogovima. Samo loviste ima oko 12.000 ha i po ZVANICNOM izvestaju iz brojanja marta 2009. godine 3.600 grla srnece divljaci. Znaci najbolje sto ima u Srbiji. Lovio sam mnogo puta u ovom lovistu, imaju gomile slatina, sumaraka, depresija, trski i ostalog. Nije klasicna ravnica, vec ima i uvala, bagrenjaka prirodnih i sadjenih, suma pored Tise. Fantastican teren.
Sam vodic - upravnik i lovocuvar gospodin  Radenko Cvejanov -Beka /za prijatelje/ je jedan posten i krajnje skroman covek.
O podmetacini, vestackom gajenju i dr nema govora.
A o novom hrvatskom sampionu g. Kispala vec pola hrvatskih lovaca zna da je taj srndac bio kod njega u dvoristu.

Zao mi je sto mnogi ne citaju Upoznajte lov, gde je u poslednjem broju jedan sjajni lovac-istrazivac i cuveni novinar i urednik svih Fr izdanja La riviere, gospodnin Fransoa Alloneau uzeo aktuelan francuski rekord, stavio ga na rengen i napisao bez ustezanja - evo i on je zarazen aktinofizom.
O samoj aktinofizi mogu kratko - bakterija prisutna u ustima srnece divljaci, kada dodje do povrede posebno gornje vilice, ona izaziva ovakve neobicne trofeje.
Srndac iz Srpskog Krstura prema proceni vrsnog strucnjaka Beke je imao 5 godina, srednje gradje, normalne testise........ A ja konstatujem dve stvari - cim je rogove ocistio i cvrsti su i imaju prirodnu boju - nema govora o perici,
a druga stvar - pa kolega, gde to ima radio-aktivnog otpada po lovistima.......................?
ps
zbog velikog interesovanja trofej ce biti za dan/dva izlozen u prostorijama LU u Srpskom Krsturu, pogledacu ga i i slikati. A komisije neka donose svoje odluke.
I g. Premil Popovic, poznati lovac iz NSa je clan lokalnog LU gde lovi godinama, tako da o ,podmetanju` nema ni govora.
....`` bilo kojom  planinom, ili dolinom, odjekuje puska moja k`o nebeski grom``........

Offline prepelicar

• K 100
  • **
« Odgovori #44 u: 27. 07. 2009. 17:16:38 »
Hvala Sumo na iscrpnom odgovoru i objasnjenjima sa terena sada su stvari mnogo jasnije !Citao sam casopis ali nisam povezao dve vesti sad kad gledam  casopis zaista ovaj trofej i francuski sampion lice ! Odlican casopis je "Upoznajte lov" samo ima jednu manu sto se nezna ni kada izlazi ni kada ce izaci novi br. ili je u tome car da ga jurite po trafikama ili cekate postara svaki drugi ili treci mesec a navodno izlazi jednom mesecno!