Za obuku gonica je potreban ruksak sa termosicom kafe i dosta dobrih kobasica ili sendvica i mnoooooogo strpljenja.
Ja iskljucivo lovim zeca sa gonicima i treniram ih jednostavno.
Prvo poslusnost i dolazak na pistaljku a onda..kad vidim da je sazreo za trening izlazak na teren.
Sami...pas,ja i ruksak... Onda pustim psa i sjednem na stolicu i cekam....i mezim kad ogladnim...i cekam...
Ako ne upali ovaj trening prvog puta...ja ga ponavljam...dok pas ne pocne tjerati.
Iz ovog dobijem par stvari...pas osjeca sigurnost da ce me naci na istom mjestu gdje sam ga i pustio,sam se uci da ide od mene i trazi i nista ga ne forsiram...kad krene krene!
Ja sa gonicima iskljucivo lovim zeca i ova taktika mi se pokazala dobrom.
E sad bi rekli u mom kraju da svi oni tako rade.
Samo...
Prvi dio preskoce pa nikome pas ne zna svoje ime i ne odaziva se na nikakve pozive, piskutanja, zvizdukanja, psovke...
Drugi dio svi tako rade. Puste pasa i zasidnu. I sad ako pas brzo digne zeca, dobro je. E ali ako se neko vrime ne dogadja nista tu pocinju problemi. Ili ogladnu, ili ozednu, il im se sere... Lagana nervoza al za sve je kriv pas. Pa mu ne valja nos, pa rep, pa sape, pa lose goni zbog one fleke na vratu jer nije tamno crvena nego je malo svjetlija... Milion razloga zasto pas ne valja a niko nista sa pasima ne radi vec svi ocekuju da pas sve zna samo zato sta ima rodovnik.
Pa onda tu pocinju tramaci; krizat ce posavca sa bretonom za bolji nos i sa mjesancem hrta i civave za bolje usi i noge. I odniti prsut kumu Vrani u selo priko brda u zamjenu za papire od njegovog starog gare pa se sa ovim "posavcem" moze u lov.
Djaba HKS-u i cipovi i tetovaze, nema toga sta se na balkanu ne moze za....ti.
A da ne spominjem koji sam ja predmet sprdnje bija kad san u grupi "iskusnih kinologa" izvadija one keksice ili nesto za nagraditi pasa kad ucini nesto dobro ili jednostavno se vrati na poziv. Al nakon par puta sta san ja isa kuci sa pasom a oni sa povodcima u djepu poceli su me stidljivo grebati "ma daj mali to gospu ti tvoju, da ja proban". Sad ih svi kupuju. Al pasi im svejedno ne dolaze
Malo san oduzija al stvarno me ljuti ponasanje ljudi prema pasima, traze puno a ne daju nista!
Ja ne znam jesan li vidija vise od dva istarca starija od tri godine, kuzite? A svi se strucnjaci slazu da je gonic tek nakon trece godine pravi.
Znam ja i ljude koji stvarno znaju. Lovim sa covikom koji ima kombinaciju posavac, istarka i dva njena stenca od 8 miseci. Nevjerovatan rad i disciplina. Stenci rade ravnopravno sa odraslim psima, je da se vidi nedostatak iskustva i mladost al kad se radi onda nema zajebancije.
Sve u svemu, oduzija san a moga san samo sloziti se sa vecinom ode na forumu, triba raditi sa psima, a ne ih samo istresti iz kutije i ajmo goni!