Fred hvala ti puno. Znaš kako ona je i dosta oprezna nije sad da dozvoljava bilo kome da joj priđe no ja baš sam lud za psima, i nekako već ne može bez mene dosta se fino navikla. Znači kad god šetamo ja je puštim ona se sve okreće da vidi đe sam i kako, e sad pošto moje selo nije mi blizu ja nju izvodim pored rijeke mislim tu nema divljači al tu mi služi da se ona opušti i da bi mi dolazila ne znam da li mi je to isprano ili ne ? I da još jedno da li bi bilo dobro da je puštam s drugim kerovima ili da je učim samu. Hvala vam mislim da sam jedan od najmlađih članova :)
lijepo ti nju tako vodi u setnje ,kad se malo udalji od tebe ti joj se sakrij pa neka te nađe ali uvijek stani da ju vidis ,pa ako primjetis da ima problema da te nade malo ju zazovi ili zazvizdi ,kad je vodis u setnju nastoj odlazit od kuce pjesice i cim manje po prometnicama tako da ona upozna put pa ako i jednog dana ostane u sumi ona ce se vratit kuci sama ,zato je dobro izbjegavat ceste jer kad se vraca sama da je cim manji rizik da ju netko ukrade ili da ju udari auto ...naravno da ako se zadrzi u sumi kad pocme gonit da ces ju uvijek cekati da se vrati ali u slucaju da je duze nema ti odes lijepo polako kuci i doci ce ona za tobom ....
isto takokad vidis da se pocme zanimat za trag i da pocme goniti ,u pocetku je cekaj na mjestu di te je ona ostavila tako da kad prestane gonit i kad se vrati da te cim prije nade a kasnije kad vec bude iskusnija ti mozes polako nastavit svojim putem i ona ce tebe trazit
sto se tice da ju pustas sa drugim psima to ima i svoje mane i prednosti ,ako znas psa sa kojim ju pustas da je dobar i pouzdan gonic da se vraca na gazdu i uglavnom da je to pas koji tebe zadovoljava onda ju mozes pustat sa takvim psom pa postoji mogucnost da pokupi od njega te kvalitete ,tako ja npr.radim sa svojim maladim psima ali znam kako mi stari rade i dali zelim to ili ne a opet ti sve ovisi i o psu moze pokupiti sve kvalitete psa sa kojim ga pustas a moze i biti skroz kontra ...
ali da se mene pita to ti je prvi lovacki pas ,ti si mlad lovac ,koliko vidim imas volje i zelje pa ti preporucam da ti lijepo sam radis sa svojim psom i onako kako ti zelis i kako se tebi svida ,naravno da nikad nije na odmet da poslusas neki savjet ,ali ne zaboravi da je to tvoj pas sa kojim ces ti lovit i koji ce lovit za tebe i naj vaznije je da ti budes zadovoljan sa njime ....