Bitno ti je na kakvom terenu loviš. Ako ti je teren gustiš nemoj uzeti pasa koji ima veliki radijus kretanja. Bez obzira na njegovu čvrstu fermu divljač se izvuče dok ti dođeš do njega pogotovo kad je već preplašena. Po meni su za početnika najbolji njemački ptičari. Poslušni su, lako ih se dresira, ne idu daleko i pogodni su za sve terene. Engleske pasmine su isto dobre, ali pazi da je od lovnih linija, jer ako je od linija za natjecanja ici ce ti dosta daleko, osim ako si majstor za dresuru pa ga uspiješ skratiti. Govorim ti iz vlastitog iskustva, jer je moj prvi pas bija engleski seter natjecateljskih linija i ja ga nisan zna naučiti da mi nekad ne ode predaleko, a lovim na gustom i kamenitom terenu. Iako ferma je bla čvrsta i nos odličan, ali nekad bi zna stvarno daleko otiči. Sada imam bretona, ispunija je sva moja očekivanja i smatram da je to odličan pas za kamenjar i gustiš. Kad se odlučiš za pasminu dobro se raspitaj di ima neki dobar uzgajivač te pasmine jer to ti je najbitnije.