Prvo se moraš pomiriti da ima i do nečeg na kaj ti sad ne možeš utjecati, a to su geni i afinitet koji pas posjeduje prema određenoj divljači. Drugo, a pusti ga da goni i srne, pa mora naučit ispravljat trag, vračat ti se, davat glas na divljač... A onda malo gater, pa malo u lovu pred njim puknut ds ili u gateru, pa malo teletakt i na to sve ti ode cijela sezona! Znači tek iduće godina, kad ponoviš i utvrdiš sve naučeno gradivo možeš s njim lijepo lovit onu divljač koju bi htio... U međuvremenu pročitaj sve knjige koje su ti dostupne i vježbaj sa psom poslušnost. I ne pušim te fore da kad moj pas krene nema stajanja. Jer ako ja mogu psa zaustvait naredbom na 100 metara a krenuo je za mačkom, ne znam zakaj to netko drugi ne bi mogao. Nemoguće, isprika za lijene.
A još jedan primjer je Nikolin istarac. Pas je lisicu tjerao do rupe?!?!?1 Naravno gonio i srne, ali nakon sezonu kaj je nik pred njim pucao ds 5 -10 puta, a sa srna ga vraćao. Ja, slobodno mogu reć da bez njegovog psa nema lova na ds, jer pas svaki puta prvi nađe ds, bez obzira koji teren se lovio. A to nema veze sa srećom, nego sa genima i radom sa psom. Samo hrabro!