Autor Tema: odgoj psa svinjara  (Posjeta: 7418 vremena)

Offline Džepi

 • K
 • *
 • Postova: 15
odgoj psa svinjara
« u: 30. 11. 2014. 20:41:06 »
pozdrav kolege..imam križanca slovačkog kopova i posavca starog godinu i pol dana s tim da su mu i roditelji dosta miješani, ima u njima i brakova i alpinaca i sve to izmješano kroz par generacija tako da je sad moj bingo dosta sličan balkancu ali ima biline  po prsima i po njuški i malo je jače građe, a uz sve to roditelji su mu kao i njihovi preci upareni samo kao najbolji svinjari koji su bili u tom krugu nekolicine tih lovaca koji ih pare..ja sam malo skrenio s teme ali hoću reći da su mu roditelji komletni svinjari i bez sumlje i on ima taj gen koji je i pokazao par puta u gateru(nisam ga previše tu forsirao jer nisam ljubitelj gatera) i pokazao se u prirodi kao dobar gonič i podizač zeca, svinju još nije digao u prirodi al se priključio par puta i jednom i oblajavo po meni solidnih pola sata za prvi put..e sad imam još dva pasa koji također tek stasavaju i još su na dalekom putu od pravih svinjara ali idu tragom do 12 sati i nađu prasad dok bingo ne ćuti trag stariji od 2-3 sata..ja sam tek završio srednju i neidem dalje pa imam dosta slobodnog vremena dok još ne nađem posao pa sam se potpuno posvetio psima, i sad mene zanimaju iskustva i savjeti iskusnijih kolega dali će bingo s vremenom početi sljednoglasno pratiti noćašnji trag i dali postoje neki načini da ga ja naučim ili mi uzalud sve..nisam planirao ovako opširno pisati ali mi je stalo do tog psa jer ima provjerenu krv, oblajivač je i ono najvažnije ima volju..ja vam se unaprijed zahvaljivam ako i pročitate samo ovaj post a ako vam nije problem i dajte mi koji savjet..hvala unaprijed!!  d7

Offline grom

 • K 3000
 • *
 • Postova: 4306
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #1 u: 30. 11. 2014. 20:54:52 »
Samo ti što više s njime u lov, kroz neko vrime vodi ga samoga pa ces vidit sta ce pokazati. Stariji iskusni pasi ga vuku za sobom,sto je dobro za pocetak ali nemoj da se nauci na gotovo. Neka trazi sam.

Offline Džepi

 • K
 • *
 • Postova: 15
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #2 u: 30. 11. 2014. 20:57:21 »
a danas ga nisam vodio jer sam vidija da nema pomaka kad ide s ova dva, ovi par dana ću svako jutro s njim na trag pa ću vidit

Offline Toni_SB

 • K 100
 • **
 • Postova: 161
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #3 u: 11. 12. 2014. 16:02:13 »
Porijeklo i genetika psa su po meni 60% posla.
Što se tiče praćenja starog traga, neki psi to imaju u sebi, a drugi ne. Mislim da je tu u pitanju nijansa jačine njuha.
Ako ti je pas uveden u lov kao što kažeš, moj savjet ti je da kad god možeš da ga puštaš na trag jer neće izaći na dobro ako po sluhu bude naganjavao srne sa ostalim psima. Samo moje mišljenje. Sretno u svakom slučaju.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi!

Offline podravec

 • K 100
 • **
 • Postova: 253
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #4 u: 11. 12. 2014. 17:14:51 »
Ja mislim da s njim nećeš puno više postići nego što sad pokazuje što se tiče javljanja na tragu. On može napredovati, ali mislim da ne previše. Teško je reći, trebalo bi ga vidjeti kak radi. Neki psi jednostavno ne javljaju trag, a hoće otići daleko po tragu i naći svinje i tek ih onda oblajavati. To je razlika od pasa do psa. Neki ima jednu manu, drugi drugu.
Vidjet ćeš kako se razvija. Ja bi ga pustio sa ova dva psa, ali 1-2 puta. I oni ga moraju odvući, naći svinju i po mogućnosti da se pukne. I onda ga probaj samoga voditi da vidiš što bude onda. Ali većinom pas već od dobi šteneta pokazuje kakav bude po naravi,a otprilike i u radu

Offline bojanac

 • K
 • *
 • Postova: 26
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #5 u: 12. 12. 2014. 07:59:22 »
Svinje s kerovima lovim 25 godina, pa ću iznijeti svoja iskustva u odgoju pasa. Možda pomognu. Što se tiče sljedoglasnosti, radi se o urođenoj osobini i tu nema pomoći. Za svinjara je jako korisno da javlja trag, jer ga je lakše ispratiti, ali to danas nije problem kao nekad. GPS rješava i tu situaciju. Doba tragač se rađa, a vodič ga može i mora usavršiti. Moj savjet bi bio što češće vođenje u lov uz nekog iskusnog svinjara. Bar prve godine. Ključna je stvar u razvoju svinjara odstrel što više divljači u što kraćem periodu (tzv strvljenje). Naročito je dobro ako se bar jedna odstrijeli na oblajavanju (dok  kerovi laju na svinju u mjestu). Neko će reći da će ker postati gotovan. Moje iskustvo govori drugačije. Onaj koji je rođeni tragač to neće izgubiti i to će ispoljiti već u radu uz starijeg kera, a naročito kad se počne voditi u samostalne lovove. S druge strane, ako se pas odmah krene voditi samostalno na svinje, doći će do pronalaska i stajanja divljači, gdje će mladi pas zbog neiskustva dobiti batine i možda i nepovratno prestati s radom na nju. Najgore za mladog psa je da dolazi do svinja i nakon toga da se povlači. Uz iskusnog kera on uči, a i ako ga najuri neka svinja, stari ker ostaje na mjestu i pruža podršku štencu koji će se vratiti i nastaviti da oblajava. Opreznije (što je i cilj), ali će se vratiti. Onaj koji se ne vrati, nikad i neće biti svinjar. I samo strpljivo. Malo koji svinjar bude pravi ker prije 4-5 godina. Pod pravim svinjarom smatram kera koji je u stanju da realizuje svaki trag od te noći, makar bio kilometrima dug, oblajavanje i više sati i gon od bar nekoliko sati.  Takvih je jako malo...
Životinje ne zagađuju prirodu. Molimo da se ponašate kao životinje.

Offline leon

 • K 2000
 • *****
 • Postova: 2615
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #6 u: 12. 12. 2014. 08:55:14 »
Bojanac, vidi se, da imaš velika iskustva sa goničima. Slažem se, da je pas pravi tek sa 4 godine. I stari lovci su rekli, jedna noga na godinu... Također se slažem, da mladi pas najviše nauči od starijeg. Tako si ja odgojim pse zečare. Kad vidi mali, da mu majka ne tera srne, po nešto pokušaja prestane i on. Ali treba mu što prije odstrjeliti par zečeva i na dobrom smo putu.... Pred uvjet za sve ovo je, kako si več reko....   dobra genetika. Kinološki pozdrav.

Offline wortexhole

 • K 500
 • ***
 • Postova: 756
Odg: odgoj psa svinjara
« Odgovori #7 u: 12. 12. 2014. 10:29:24 »
Sve je to divno i krasno, no taj pas neće nikada ''smjeti legalno'' u lov, jer ovo nije priznata pasmina prema HKS-u, tj. pas je mješanjac i samim time ne može pristupiti polaganju IPO-a i svega ostalog što je potrebno da pi se pas, opet napominjen ''legalno'' koristio u lovu. Time rečeno, zaboravi da ćeš dobiti iskaznicu HLS-a za psa, a prema pravilima pas koji nema iskaznicu ne može prisustvovati lovnim aktivnostima. Pročitaj Pravilnik o pasminama, broju i načinu korištenja lovačkih pasa za lov. Tebi svakako puno sreće sa tvojim psom i nemoj ovo shvatiti kao osobni atak na tebe ili tvog četveronožnog prijatelja.
 z5 z6
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana