Pa je ko obicna krpa, al moj je malo kruci materijal na mojoj, tak da malo suska, al velim, po danu je ok, dok nije apsolutni mir i tisina, divljac ne cuje pokret i to na blizu. Al da je vizualno dobra kamuflaza to je, provjereno na dosta vrsti divljaci i ostalih zivotinjskih vrsta, koje imaju istancani vid
bila je nova, zato je šuškala. oprati u omekšivaču i teraj
inače ova navlaka (zvana pesak) radjena je najpre kao uniforma za naše trupe na sinaju 60tih godina. posle su je koristili padobrrnci 63. padobranske, a onda je naravljena ova navlaka koju su imali svi pripadnici jedinica za spec dejstva. posle nje napravljena je ona ko šatorsko krilo iz 80tih, a pred raspad sfrj urađen je dezen "hrastov list" koji nije pravljen kao navlaka već kao uniforma.
što se tiče vojnih i policijskih maskirnih odela u lovu, nemam ništa protiv i koristim ih (vojna, ne policijska). razlog - dostupno, jeftino i neverovatno izdržljivo. ja nisam "gospodin" lovac nego "seljak" lovac, koji se provlači kroz trnje, trsku, blato i slične ne baš prijateljski nastrojene terene, i samo mi fali još skupa "lovačka" odeća. najveći problem oko ove teme je propaganda proizvodjača i vlasnika lovačkih prodavnica, koji imaju svoje "lobiste" u savezima. zašto ovo tvrdim? imam opremu austrijske vojske koja je sva zelena. da joj se skinu oznake nikad ne biste rekli da je vojna. i svi bi udarili u hvalu kako je to baš to, kako se osećaš kao "gospodin" lovac, kao eto vidiš kako može i bez vojne opreme... a ono vojna :) sećam se jedne siutuacije, pre 20tak godina bio sam sa stricem u lovu na jednoj bari od niša ka leskovcu. jedna grupa lovaca-parajlija, sa skupim džipovima, petometkama i real tree odelima (prvi put sam tad vido i petometku i real tree) došla je posle "lova" i u onoj nemaštini gadjala neku papuču koja je plivala u bari. istrošiše brdo municije (treba li reći da ih nisu ni pomislili skupiti?) a papuča i dalje tu gde je bila. naiđe jedan stari lovac, železničarski sako i onaj kačket a la lenjin, uz nogu mu trčka nkd, a na ramenu nosi iž 17 u k16 ko da nosi sekiru. stane on, gleda ove "lovce", i jednog momenta preokrene pušku preko ruke i papuča nestade. prepunio pušku, čaura u torbicu, i bez ostani zbogom otiašo dalje. ovi su se ko pipišani pokupili u džipove i nestali. i ko je sad tu lovac a ko ne?
u grupnom lovu se po zakonu nose fluo oznake, tak oda je nebitno šta je ispod prsluka ili o šta su okačene trake.