pa pazite zajebano je ko je alregican, ali takodje kada dodje do uboda zadnje sto je potrebno to je panika, jer covek psihicki moze da izazove razne simptome kao gusenje itd, ne mora uvek da bude od ujeda. u tim situacijama kada neko pocne da panici, pljas sljaga da se uozbilji pa idemo dalje. ako je neko alergican itd, onda jbg pre nego li krene u lov neka zugne jednu tabletu protiv alergije (astemisan, presing, klaritin itd) nije problem da se popije jer se to daje ne samo zbog alergije na ujed vec i druge stvari kao sto je alergija na polen itd tako da je bezopasno da se popije, a ako dodje do ujeda sluzi jer ste u principu vec koliko toliko zasticeni. kada se desi ujed onda se takodje uzima i sandosten CaC 500(bar mi imamo taj kod nasu u apoteci) kao dodatna terapija, nemam pojma zasto ali se uzima, to je u principu kalcijum sa c vitaminom, a bas kada je kriticno i dolazi do gusenja itd prima se urbazon inekcija, to vec kod nadleznih ili ti cika doktora i drage nam med sestre
ja sam asmaticar pa sam alergican pocev od prasine preko polena, zivotinjske dlake, perja pa do pcela i osica, pa se iz iskustva i razumem u alregije itd skoro sam napravio jedan test. naime cale mi je zestok prirodnjak, profesionalni fotograf ide po sumama i slika prirodu, zna svaku bubu, pticu, zivotinju, travu, drvo sve sve a i jest da mi je cale ali je malo i cudan. opusteno covek hvata zmije rukama, igra se sa njima itd, jednom su ga ujeli nekoliko strsljena, nije bitan broj (ako vam kazem necete mi verovati), i keva zapela da ide kod lekara, a on kod lekara nije bio u zivotu, i naravno nije otisao. i nista. skoro sam ja probao sa pcelama uhvatio nekoliko i pustio da me ujedu (opet nije bitan broj) i nista, osecam malo teze disanje, i jedva kao blagu vrtoglavicu, ali ono nije bilo nista. genetika je cudo . cak kod nas stari ljudi pustaju da ih ujedu pcele jer je kazu zdravo. takodje pri ujedu pcele uvek pogledajte mesto ujeda, i izvucite zaoku ako je ostala jer prela vas ujede i istavi zaoku koja nastavlja i dalje da upumpava otrov u kozu, tako da je pozeljno sto pre je izvaditi. kod ose to nije slucaj. sve se prezivi na ovome svetu pa i to tako da ono ne brinite toliko,naravno preduzmite mere predostroznosti, ali ono... i ne kvarite osecaj lova, jer jbm-ti ja lov kada moram da se pazim od svega sto leti.