Za evropske potrebe lovackih optickih nisana nije puno potrebno i optike se pasivno koriste- kad su jednom namjestene na neku standardnu distancu rijetko se ista mijenja dok se nesto ne pokvari ili postavi na novu pusku. To uobicajeno vrijedi i za pogonske i za one koje se koriste sa ceke. Mehanicki sklop na nisanu nema veliki pojas pomaka jer za to nema ni razloga niti specijalne potrebe pa je minimalan broj klikova potreban da se upuca puska sasvim dovoljan. Nisan nema zero stop jer se turete ne koristite cesto i aktivno da se micu u korespodenciji prema udaljenosti ili bocnom vjetru kao takmicarske ili takticke optike. Puca se tako da se postavi dovoljno vidljiva ili iluminirana koncanica/ tocka na pravo mjesto i prica gotova. Ono sto je potrebno je kvaliteta slike ili vidljivost u jako losim vremenskim/ svjetlosnim uvjetima za identifikaciju divljaci i sigurnost pucanja/ odstrijela. Uglavnom se prica- iz moje je odlicno ili slabo vidi ali to je tesko mjerljivo za onog ko slusa ili cita dok i sam ne proba i ocijeni subjektivno po svojoj mjeri i iskustvu. Puca se malo pa ni optika ne trpi konstantne trzaje i stres. Dvadesetak metaka godisnje je nista tako da kod vas optike ne trpe i trebaju dugo zivljeti.. Marko je u pravu - kvaliteta stakla je jako vazna ali ne i jedina komponenta vrijednosti ili upotrebljivosti je je mehanizam taj koji garantira preciznost a ne staklo samo po sebi. Ako je V4 napravljen na istom mjestu i technici kao i Sightron razlika u cijeni ne bi trebala biti upadljiva. neki brandovi nude 10 godina na neki dozivotnu garanciju i to ima svoj impakt na kupca sto se tice sigurnosti kupovine i odrzavanja vrijednosti. Svaka komponenta ima svoje mjesto i razlog postojanja i vazna je da instrument radi korektno i zivi dugo. Vidjeti nisan u ducanu i baciti pogled par puta kroz njega nije dovoljno da se ocijeni kvaliteta. Otici jednom u lov sa nisanom i biti uspijesan/ neuspjesan jos uvijek ne daje pravu sliku mogucnosti, adekvatnosti i vrijednosti ili preciznosti instrumenta. Nisan nije obican alat kao francuski kljuc nego instrument preciznosti koji ima svoje osjetljivosti i granice. Po meni, da bi se napravila fer ocijena potrebna je citava godina uopbicajene upotrebe u svim uvijetima koje se dese u lovu. Dosta pucanja pomogne da se vidi jeli zlatna jabuka ili limun. Puno puta mi se desilo da ono sto mi se cinilo dobro bas i nije tako ili ono sto mi je bilo vazno u stvarnosti bas i nije toliko bitno. Sve zavisi od nacina i kondicija upotrebe. Zeiss je casno ime svijetske optike koje je igrom slucaja, globalizacijom, pritiskom trzista, zeljom za profitom moralo otici u Japan, Korea i Kinu i poceti praviti modele za USA ili najvece trziste na svijetu po nekim puno nizim cijenama pa su tako morali podcijeni svoje slavno ime i poceti kupovati proizvode u kojima oni ponude dizajn, neke tehnologije obrade i izrade materijala, alate za promjenu kozmetickog izgleda i ponude jeftinije proizvode koji osim imena i dizajna imaju jako malo sa starim imenom, njemackom proizvodnjom od ORIGINALNOG i najboljeg stakla. Meopta je neko vrijeme radila za Zeiss neke dvoglede i Conquest nisane koji su bili dobri i kvalitetni kako i spada imenu ali je proizvodnja otisla u Koreju pa onda nesto u Japan a nesto u Kinu iako to kriju kako najbolje mogu. Neki modeli se rade u istoj tvornici gdje i Kite jer Browning/ Herstal ima relaciju sa Kite pa se tako pomazu. Modeli se nekad rade po vasem alatu i zeljama ( i troskovima) a nekad se samo preurede gotovi alati/ proizvodi da na kraju proizvod izgleda drugacije a unutra je sve isto. Velike kolicine prodaje nisana nize cijene su prije nekoliko godina tesko pogodile sva slavna EU imena pa su se morali adaptirati na novo trziste, cijene i zahtjeve kupaca tako da Zeiss danas ima ponudu za EU i za USA trziste a i tamo su ranije imali tvornicu i neke poslice i pakiranje. To se nije desilo sam Zeiss nego i drugima i usljedila je reakcija da bi opstali na trzistu. Famozni namazi, premazi i filmovi koji se stavljaju na stakla iz razlicitih razloga uzmu vremena, uspore proizvodnju i kostaju ali ako se znalacki urade poprave finalni izgled slike i kvalitete i s time impresije musterije. 15 minuta duze svijetla moze biti razlika izmedju trofeja zivota ili prosjecne i neuspijele veceri. Mora se prihvatiti vrijednost/ propozicija koju neki proizvod nudi i dobro razumjeti ono sto nudi i koliko vrijedi. Po meni placanje za velika imena ili naljepnicu koja stoji sa strane nije bas najpametniji nacin ali isto tako nije lako razvojiti zito od kukolja i kupovati samo po imenu vise ne znaci totalnu sigurnost, vrijednost i kvalitetu. Moderni diopter danas bi trebao imati plus minus 4 raspon i duzi eye releif da ga mogu korisiti stariji lovci pogotovo sto su oni cesce u mogucnosti kupiti kvaliteniji ili skuplji proizvod. Meni je Terra dvogled sramota da nosi lijepo ime Zeiss dok je Victory ono sto Zeiss treba biti ili sto je bio. Naravno to dodje sa cijenom ali se kvaliteta svake komponente i performanca vide i osjete svaki sekund upotrebe. Covjek mora biti realan i usporedjivati samo jabuke sa jabukama u istoj klasi i ocjeniti koja mu predstavlja postenu vrijednost i da ce obaviti posao sa lakocom. Meni je Meopta odavno postena ponuda i proizvodjac konstantne kvalitete i stvarni proizvodjac koji je u cijelosti odgovoran i transparentan i nadam se da ce dugo zivjeti.