Je bas je tak ,Kahles je nedvojbeno dobra optika ali mene kao lovca prvenstveno zanima gdje je ona u usporedbi sa ostalim svjetski poznatim (priznatim) markama u lovackom programu.
Saznali smo da Kahles puno radi za vojne i policijske potrebe , ali i drugi rade takodjer, Kahles mozda vise od drugih ali i to zasigurno ima svoju pozadinu.
Predjimo na nesto drugo samo radi usporedbe;npr.Varteks takodjer puno radi za vojsku i policiju , pa jeli zato bolji od jednog G. Armanija ili C. Kleina ili S. Tachinija koji cini mi se uopste ne rade ni za vojsku niti policiju.
Znaci meni je interesantan samo Kahles lovacki program po kisi ili mraku ,u sumrak ili prema suncu itd ,itd eventualno VS ostali odlikasi.
Pričati da je Kahles vrhunska optika je izmišljanje tople vode. Reći da je najbolja na svijetu e to je već stvar ukusa jer Kahles svakako spada u sam vrh svjetske optike. Što se tiče lova i najbolje optike to je jedno drugo pitanje jer korištenje optike ovisi o situaciji i vrsti lova. Ako imamo mali broj komada oružja i težimo nekoj optici koja će pokriti najveći broj situacija tu nas najviše iskustvo uči kakve su naše potrebe. Prije par dana bio sam u lovu u Kutjevu. Padao je jak snijeg a svaka od optika koju smo imali na puškama bila je puna snijega i to se nije moglo nikako izbjeći. Vidio sam više lovaca s raznim modelima Swarovski, Kahles, Meopta, Leupold, Docter, Zrak itdi svatko je imao problem loše vidljivosti. Svako malo trebala se optika čiatiti krpicom da se može vidjeti bilo što i najveći dio vremena optika je bila neupotrebljiva pa je bolje i lakše bilo pucati mehaničkim nišanom. Mehaničkim nišanom opet nije bilo mogućepucati poradi gust šume i plašljive divljači koja je bila dosta daleko uvjek negdje recimo 150m do 200m u gustoj šumi u pokretu gdje situaciju za precizan hitac teško uopće i možemo dobiti. Pogotovo takvu situaciju teško možemo dobiti mehaničkim nišanom poradi daljine mete, gustoće šume i loše vidljivosti. Odstrelilo se jako malen broj divljači zbog jako teških uvjeta lova. Puno se pucalo a odstrelila su se samo 2 komada divljači što je prema velikom broju sudionika lova uopće zanemarivo. Napominjem da je značajan broj lovaca nazočnih u ovom lovu bili iskusni i prekaljeni lovci. Mi u Dalmaciji nemamo snijega ili ga imamo jako rijetko ali kiše i loše vrijeme su česta pojava. Mislim da za sada jedinu pravu zaštitu od kiše, vlage, prašine i snijegau lovu na svojim optikama nudi Zeiss-ov program optike s posebnom obradom stakla Lotu-tec. Moja iduća optika koju budem kupovao svakako će voditi računa o uvjetima kako se koja optika ponaša po lošem vremenu i kakva je njezina vidljivost u takvim situacijama. Ovo svakako iz razloga jer se u lovu često nađemo u uvjetima gdje jaka kiša, snijeg, magla rosa i prašina znatno smanjuju vidljivost i mogućnost uporabe optike.