Pre neko vreme sam trebao kupiti kahles 1.5x6-42 CSX sa posredstvom jednom vrlo cenjenog coveka sa foruma.Ali imao sam problema sa prevozom iz hr i otkazao sam se i kupio meopta 1.5X6-42 za CZ-550 9.3X62.
Ali sad posle 4 mjeseca iscekivanjem saka 85 ss u 270 win i pri kraja isteka nabavnom morao sam birati izmezu 300 win i 30-06 da mi ne propadne nabavna jer se kod nas vrlo tesko dobija, sta da radim sa ogledom da ne volim magnume morao sam uzeti 30-06 kalibar koji bih posledni odabrao ali radi saka sam ga morao izabrat sa teskom voljom.Uzeo sam i montazu fiksnu optilok sako sa 30mm i sad idem da kupim optiku i biram izmezu S&M 2.5X10-56 i kahlesom 2.5X10-50 ali se dvoumim izmezdu csx i multi zero sa istim uvecanjem.Sa obzirom na kalibar molim za pomoc.Pozdrav.
Kolega,moram priznati da imaš ukusa.
Odabirom bilo koje od navedenih optika nisi pogriješio.
Međutim,na osnovu vlastitog iskustva,ja bih ipak odabrao KAHLES ovu optiku.
Ako sam tijekom tvojih prethodnih postova dobro shvatio,raspon odstrelnih udaljenosti ti se kreće od 50 pa do 300 metara.
Pod tim kondicijama,najpametniji izbor bi bio Multi Zero.
Kolega RY se vjerovatno zabunio kad je napisao da na optiku selotejpom zalijepiš Turete,jer ta optika nema klasični turet.
Multi Zero sistem strelcu pruža mogučnost upucavanja na 5 različitih udaljenosti,bez obzira na kalibar ili udaljenost od 30 do 800 metara,ovisno o kalivbru i9 montaži.
Mislim da je najjednostavnije pogledati ovaj link jer on zorno prikazuje mogučnosti Multi Zero sistema.
http://www.kahlesoptika.com/ Samo klikni na MULTI ZERO.
Swarovski je kopirao ( manje više uspješno ali svakako djelomično) Multi Zero i sad taj sistem prezentiraju u svojim reklamama kao svoj izum.
I naš Medo ima istu takvu optiku već duže vrijeme,mislim da bi bilo dobro njega pitati iz prve ruke kako je zadovoljan.
Ja imam dva komada CSX-a 2,5-10x50 i prezadovoljan sam.
Jednostavno,više ni ne razmišljam o drugim optikama jer ova stvarno radi sve što se od optike može očekivati.