Citat: Bodul - 11. 12. 2007. 12:42:09U našem evropskom okruženju ako se tadi o optici sa promjerom tubusa 30 mm je preskupa.Za manje eura se može dobiti Docter 2,5-10X48 koji je u sumrak bolji i od Swarovskog, a kvaliteta je na visokom nivou jer ipak je to u svojim korjenima (Jenaoptik) izvorni Zeiss.U pravu si ja imam Doctera i to negdje oko 10 god star a prijatelj mi ima Swarovskog par godina starog dao je negdje oko 1800 eura,u sumrak nema sanse protiv Doctera! Kod mog Doctera mi se jedino nesvidja sto je pre ogroman i dosta tezak ako je netko zainteresiran prodao bih ga... Evo slika
U našem evropskom okruženju ako se tadi o optici sa promjerom tubusa 30 mm je preskupa.Za manje eura se može dobiti Docter 2,5-10X48 koji je u sumrak bolji i od Swarovskog, a kvaliteta je na visokom nivou jer ipak je to u svojim korjenima (Jenaoptik) izvorni Zeiss.
Citat: thunder11 - 10. 12. 2007. 18:07:11Nikon je fenomenalna optika mada onih x50 nije moja preporuka. Vishe volim manje objektive. x44 Max za mene! Jedan moj drugar je uzeo Monarha i prezadovoljan je njome. Uostalom ko ne bi!thunder11Da ti nisi na mene mislio?
Nikon je fenomenalna optika mada onih x50 nije moja preporuka. Vishe volim manje objektive. x44 Max za mene! Jedan moj drugar je uzeo Monarha i prezadovoljan je njome. Uostalom ko ne bi!thunder11
Da li nikon ima končanicu u prvom ili drugom fokalnom planu?
Citat: twingi - 22. 02. 2008. 14:03:19Citat: thunder11 - 10. 12. 2007. 18:07:11Nikon je fenomenalna optika mada onih x50 nije moja preporuka. Vishe volim manje objektive. x44 Max za mene! Jedan moj drugar je uzeo Monarha i prezadovoljan je njome. Uostalom ko ne bi!thunder11Da ti nisi na mene mislio? Sta je ovo kod monarcha naprijed vidim da moze ovaj obijektiv da se okrece,,ima neke podeoke?zbogcega je to?i ovaj nastavak sto se navrce zasta sluzi?
Pitanje za eksperte?Šta je isplativije uzeti Nikon monarh ili zeiss conqest, dakle sa kojim se dulje i bolje vidi u sumrak, a pritom uzevši u obzir i cijenu koji je isplativiji?