Poštovanje,
optika treba da bude srazmjerna upotrebi, ali i financijskim mogućnostima. Gledano na kvalitet, samo super četvorka nudi rješenje bez kompromisa, ali, to ima cijenu. Dakle, potrebno je ici na soluciju neke od provjerenih, mada ni one nisu garancija, a navešću i zašto.
Imao sam priliku da koristim jaaaako puno optika, malo šta me je zadovoljilo, valjda, zbog visokih kriterijuma.
Što se mene tiče, ZRAK-ove optike su super kvaliteta, po extra niskoj cijeni.
Dalje, imao sam priliku da goristim Nikon Prostaff, 3-9x40, na 223, nije losa slika, za te pare (mislim da je plaćen 129 EUR u Frankonia, a inače je 189EUR), drzi pogodke, slika nije losa, ali je u sumrak totalno očajna.
Sledece što nije skupo je Bushnell Trophy, upucao sam nekoliko pušaka (barem 10 komada u srednjim kalibrima, 30-06, 8x57 i 7x64), samo mi je jedan Trophy 1,5-6x42 otkazao, končanica nije slušala klikove lijevo-desno. Odamh je zamijenjena novom u garanciji, bila je na 7x64 upucavana. Cijena je oko 400 EUR, po meni je puno, za te pare se moze uzeti i Leupold VX1-2. Moje zapažanje Busnella, slika je losija nego na Prostaffu, po danu, ali u sumrak je bolji Trophy.