Autor: leon
« u: 29. 12. 2020. 18:21:10 »Umetanje Citata
Treba znati da je municija 9,3 puno skuplja od ostalih srednjih kalibra. Ako ne puniš sam, meta ne dolazi u obzir.
Može li se cal. 9.3x62 koristiti npr. kod lakih brdskih puška za lov divokoze, muflona gdje se redovito puca na većim daljinama? Odgovor: Može! je to kalibar za lov srneće divljači, nazimadi, lisica, čagalja, vuka, štetočina i dr? Odgovor: Može! Sljedeće pitanje je: Da li je to dobar "univerzalan" izbor ili ima li puno boljih boljih rješenja? U lovu ima slučajeva kada s viškom joula zna boljeti glava kada nam se događa zaziranje od pucnja, trzaj u rame, veća težina oružja, slabija preciznost, skupoća i suženu mogućnost izbora streljiva i sl. Išao sam u veliki broj ovakvih lovova i nikada nisam susreo lovca koji će ovim kalibrom loviti npr. divokozu ili muflona. Cal. 9.3x62 ima smisao univerzalnosti na Aljasci, Kamčatki i u Africi, Indiji i sličnim predjelima ali u RH se uglavnom uspješno koristi za lov DS. Kao što sam već i naveo optika Steiner Ranger 3-12×56 IL ima smisla u lovu divljih svinja ovim kalibrom s čeke u rano jutro i sumrak, pogotovo ako želimo odstrijeliti krupnije primjerke divljači i strogo se držati propisa gdje ne koristitimo nikakva propisima nedozvoljena noćna pomagala. Dok čekamo DS možemo pucati ovim kalibrom i na drugu divljač ali ga vjerojatno nećemo uzeti kao izbor br 1., npr. u lov na srneću divljač i sl.