Mogu se te optike kao i kalibar malko na silu svrstat kao univerzalne . U svakom slučaju nije da ne može ali baš kad se ima kod kupovine nove mogućnost izbora ja je sigurno sa tim povećanjem na taj kalibar ne bi kupio. Ali opet kako ko voli , nije da ne može.
Slažem se s ovim navodom. Cal. 9.3x62 Mauser bio je namijenjen životinjama srednje i velike divljači u Africi i dr. To i nije baš "univerzalan" kalibar. Nešto se može korigirati kuglom i njezinom gramažom ali teško da bi mogli izmijeniti osnovnu namjenu ovog kalibra. Što se tiče uvećanja 3-12x56 ako je poslušati stručnjake
0-200 metara: 1-6x povećanje.
100-350 metara: 2-10x povećanje.
300-650 metara: 4-25x povećanje.
600-900 metara: povećanje 10 pa može kod nekih proizvođača ići čak do 80x. Na ovim daljinama veliko povečanje uvijek dobro dođe.
Svakako da se ovaj kalibar može nazvati "univerzalnim". Ipak po meni osobno u ovo je vezano za neka druga drugim klimatska područja. Za RH po meni osobno ima puno drugih kalibara koji su "univerzalniji" i sretnijih izbor.
Obzirom da gosp. Stefs145 ima pušku u cal. 7x64 i crvenu točku Zeissa 4-12*50 , puca na 7*, može pucati u trku na 4*, sve uspješno on može birati optiku po volji jer ima mogučnosti koliko god želi. Ko što sam već naveo za pucanje s čeke pogotovo u uvjetima lošije vidljivosti (sumrak i rano jutro) izabrao bi optiku Steiner Ranger 3-12×56 IL. Mislim da se tim izborom ne može pogriješiti.