Buduči da imam poprilično lovačkog staža (34 god. :o) vidio (i "vidio") mnogo različite optike i "optike", a i sam sam promijenio 3-4 različita komada "stakla" mislim da sam koliko toliko mjerodavan da vam po tom pitanju mogu nešto (pametno
)reči.
Generalno govoreči vrijedi pravilo:
Koliko para, toliko muzike ! :)
Ali buduči da u životu ništa nije jednostavno, pa ni svijet nije crno/bijelo tako da uvijek ima "Best buy" koji NIJE savršensvo, ali nam pruža najviše za odrečenu količinu novca koji smo za tu stvar spremni potrošiti (ovo sam dobro zmislil, ha č).
Slažem se sa "medom" koji kaže da je Swar Z6i glomazan, ali to je zato što ima raspon zooma od 6x.
Ja na primjer na 8x57 imam LEUPOLDA VX-III 3.5-10x50 (sa iluminatorom) što mi je za čeke
VRLO DOBRA kombinacija (divljač je obično u mirovanju ili laganom pokretu).
Na BENELLIJU ARGO (poluautomat) imam Swar-a Z6i 1.7-10x42 što mi je za štand
ODLIčNA kombinacija! Zaštoč Zato jer na štandu NIKAD nisam siguran hoču li trebati pucati na 5, 10, 50, 100 ili 150 metara, a divljač je u pokretu (najčešče u trku) !!
Razmišljao sam: za blisko pucanje crvena točka (ili mehanički nišan), za veče daljine več treba neka optika 4x pa na više. Što ako očekuješ divljač na 10-tak metara, a ono izače na 100 metara ili više č Hočeš li onda brzo skidati točku i stavljati optiku čč
Sa ovim Swaro-m tih problema
NEMAM!
Da je skup,
SKUP je, ali da vrijedi
(ili si ga može priuštiti) VRIJEDI.
Da sam kupovao posebno crvenu točku, a posebno
kvalitetnu optiku prošao bih nešto jeftinije, ali
razlika u cijeni nebi bila tolika koliko bih izgubio na konforu i kvaliteti ukupnog sistema.