Knjige ti obično pišu oni koji su ostarili, il oni koji imaju vremena.
Vjeruj, ko ima pse nema vremena za napisat knjigu
mislim da si se malo zabunio što se tiče knjiga i njihovog pisanja
[/quote]
Moguče da jesam, ali volio bi i vidjet koju noviju knjigu koja nije prepisana
i koja je prije svega realna.
Poprilično sam se namučio da dođem do knjige Lovački psi (Ivan Richter) i unutra pronašao svega.....
Mislim da je jako malo dobrih knjiga kod nas opčenito o kinologiji a kamo li o lovnoj kinologiji.
Posljednja koju sam čitao je Lovna kinologija (zelena knjiga čini mi se osječki fakultet) moje mišljenje
da je u rangu ako ne i bolja od Richterove mada su im slike ko iz 1952g
Verovarno nema nitko psa koji aportira drvo pa da se naprave slike kak treba.
Samo čekam kad se pojavi vrač koji če objasnit utjecaj stresa na lovnu upotrebljivost.
Naravno on zna i adekvatnu terapiju...
Vani je to sad IN....
Imam jedan stari prijevod čini mi se iz 1958g. i to je dobra knjiga nema pakiranja i farbanja
objašnjeno u detalje i to realno...super knjiga. Možda da otvorimo temu da tu neidemo u OT.
Te fore sa svinjama i mirisima sam čuo od predavača na predavonjima za lovački ispit.
Naravno vjerovao sam. Danas iz iskustva mogu tvrdit da je priča šuplja.
Naravno Felisov post je namjestu, ja sam malo uletio misleči da je situacija ko kod većine
(3 prasca svaki dan se čisti mazi pazi...)...
Oni koji ne znaju će se ponašati kao da znaju sve, čak se i smijati...
20 m je relativno velika udaljenost - a ključna pitanja su:
1. koliko imaš svinja u svinjcu?
2. gdje izlazi gnoj i gnojnica iz svinjca, odnosno, gdje stoji nakon što napusti svinjac?
3. kakav je protok zraka (nije isto ako se to sve nalazi između kuća ili na otvorenom)?
Amonijak koji dolazi iz gnoja svinja nije ni u kom slučaju zanemariv... često oštećuje dišne puteve farmskih životinja, tako da ne bi bilo nimalo čudno da ošteti delikatno osjetilo njuha lovačkog psa. A da pas izgubi i 5-10% svog njuha... itekako bi se osjetilo.
Onako usput... Obrati pažnju na sunčanu stranu i na zavjetrinu.