Što se izbora optike tiče, ovisi o tome kakav lov i na koju divljač preferiraš, pa tako nije svejedno da li ćeš većinom biti u pogonskm lovu kod kojeg ti neka optika se velikim povećanjem baš neće biti od pretjerane koristi i gdje će ti se svakako bolja i svestranija pokazati optika manjeg povećanja ( 1,5 - 6 x 42 ili sl. ) ili ćeš loviti sa čeke u sumrak i rano jutro gdje je onda bolja neka većeg promjera ( 3 - 9 x 50 ili sl. ).
U svakom slučaju bolje je odlučiti se za neku poznatiju i kvalitetniju marku ( Zeiss, Swarovski, Kahles, Schmidt&Bender ... ) jer je to nešto što nećeš vjerojatno tako brzo mijenjati ?????
Danas je sve dosta skupo, pogotovo kod nas, ali u pravili planiraj da će te kvalitetnija optika koštati koliko i dobar karabin, znači govorimo o redu cijena od 7.000,00 Kn na dalje.
Imao sam prilike vidjeti gdje su se neke ''jeftinije'' optike uslijed opetovane uporabe rasklimale i kojima se križ pomaknuo jer nisu predviđene za ugradnju na jače karabine, za maloklibarku bi još i prošlo, ali za pušku koja ima jaki trzaj ne. Razmisli o tome, pa odvagni mogućnosti i želje i vidi šta ćeš. Bolje ti je malo pričekati s nabavkom dok ne skupiš dovoljno za nešto što će te veseliti i dobro ti služiti, nego da se pojedeš ako ti na cijev izađe divljač života a ti si promašio jer si imao nekvalitetnu opremu koja te nije služila kako bi trebalo.
Nemoj me krivo shvatit, ne kažem ja da neke druge marke nisu dobre i da neće poslužit, ali ono što je prokušano i koje se pokazalo jako pouzdano je svakako bolja investicija, a da i ne govorimo o tome da će ti prodajna vrijednost jednog dana biti veća nego kod neke jeftinije.