Kad se netko raspisao o hranama na trzistu, suhe hrane dolaze u nekakve 3 velike skupine
SUPER PREMIUM: Hill's, Eukanuba, Royall- ne bitno kojim redom.
Premium: Bosch, Belcando, Sportmix...
Komercijalne najlosije (odnosno najslabije kvalite): Pedigre, Chapi, Friskies, dm- hrana....
Postoji najnovija ULTRA PREMIUM- GENESIS hrana, najskuplja je i navodno najbolja, odnosno najkvalitetnija.
Ono u sto sam se ja uvjerio do sada na temelju svojeg iskustva, citajuci knjige stranih uzgajivaca raznih pasmina te surfajuci po njihovim web. stranicama dosao sam do sljedeceg zakljucka.
Dehidrat kao hrana ima jedinu prednost sto kupis vrecu, doneses doma, otvoris i imas. Hranjenje psa traje minutu (zagrabis i bacis mu u zdjelu), sve ostalo je diskutabilno i sam dehidrat ima puno nedostataka. Od problema koji se javljaju s analnim zlijezdama kod pasa u vec ranoj mladosti. raznih problema s kozom i sl. Izgled te hrane je "nevidljiv" i ne moze se biti nikad siguran u njen sastav jer na granuli se ne vidi od cega je.
Kod izbora dehidrata trebalo bi pogledati sastav proteina i njihovo porijeklo te izvor ugljikohidrata. U svakom slucaju uputno je izbjegavati hrane koje sadrze puno kukuruza ili neke inacice od kukuruza. Kukuruz u probavnom sustavu psa bubri, navlaci vodu, daje psu osjecaj sitosti ali nema neku hranidbenu vrijednost i veliki feces je jedina "korist" od njega.
Kolicina i sastav vitamina i minerala nije toliko vazna jer prosjecan vlasnik psa ionako ne zna mnogo o tome a sami vitamini i nisi skupi pa ih PREMIUM I SUPER PREMIUM hrane imaju u dovoljnoj kolicini.
Priprema hrane doma, od svjezih i provjerenih namirnica je u svakom slucaju najbolji nacin ishrane psa ali i najzahtjevniji. Za to treba puno vremena i truda a i ponesto znanja.
Ako vec hranite psa dehidratom (a vecina nas radi upravo to) bilo bi pametno ut to mu davati barem jedan obrok dnevno, ili jednom u par dana hranu pripremljenu kod kuce.
Za prehranu pasa je najbolje koristiti sirovo meso. Teorija o tome da je to opasno zbog zaraznih i parazitarnih bolesti stoji ako ne znate porijeklo mesa no ako ste sigurni u zdravstvenu ispravnost i vjerujete mesaru gdje kupujete namirnice sirovo ce biti svakako najzdravije i imati ce najvecu iskoristivost. Vrsta mesa nije toliko bitna s tim da se savjetuju povremene promjene jer misicno tkivo razlicitih vrsta zivotinja ima drugaciji sastav. Promjene tipa: govedina, piletina, svinjetina, janjetina......
Neki psi jako vole voce i povrce, ali i za one koji ga ne vole ono je zdravo. Opet, najbolje je sirovo, jabuke, kruske, mrkva, tikvice..... narezane na sitne komadice i pomjesane s mesnim dijelom obroka.
Jaja su isto povremen pozeljan sastojak psece hrane. Zbor sastava bjelanjka koji svojim enzimima moze remetiti probavu ali i opasnosti od salmonele preporucuje se prethodno kuhanje pa se kuhana jaja mogu takodjer umjesati u pseci obrok.
Mlijecni proizvodi se ne preporucuju odraslim psima jer i nemaju neku veliku ulogu u probavi iako se mogu davati npr. jogurt i svj. sir. Oni su korisniji u prehrani stenaca dok kod odraslih mogu izazivati proljeve. Ako ne izazivaju proljeve i psi dobro reagiraju na njih mogu se i oni koristiti.
Ja sam dosao do toga da mu ostavim jedno pola sata pa ako ne pojede micem zdjelicu, i onda dobije navecer pa da vidimo ko je tvrdoglaviji, ali kada ga dobro izmorim sve nestane u hipu!
Bravo, to je najbolja metoda i sam sam osobno pobornik micanja zdjelice pa da vidimo nakon dan dva kad se izgladni da li ce jest....
Jedino mu tu i tamo u bacim konzervu da malo promjeni, pa i sam bi poludio da stalno jedem jedno te isto...
Inace konzerve su jedan od najgorih oblika hrane za pse. Ukusne su i vole ih to je istina ali su pune soli, zacina (raznih aditiva) i losih masti....