Ja cu ti probat samo suziti izbor, ali konacna odluka - tvoja.
Americke puske - zaboravi. (Savage i Ruger)
Ni jedna se nije probila boljim rezultatom, na ni jednom natjecanju, gdje sam bio, sto ukljucje i natjecanja gdje sam ocjenjivao mete.
Sako quad. nemam iskustva, s time, vjerujem da je precizna. medjutim razlog cijeni 1.300 eur nije preciznost, nego mogucnost izmjene cijevi. Ovo trazi dodatnu strojnu obradu, utrosak materijala, itd... pa je cijena malo vislja.
Ako ga uzmes sa jednom cijevi, platit ces funkciju koju neces koristiti. Your call.
Tikka T1 ne bih komentirao previse, ali ajde stavio bih je po mojoj procjeni u grupu kvalitete i preciznosti ceskih MK pusaka. Solidno. Na bazi reputacije tikke, nemam iskustav s njom, nit sam je vidio po natejcanjima, Za sad rijetka puska, ali vrlo zanimljiva opcija.
zastava. sa novom zastavom mp22, ama bas nikakva iskustva nemam. stara zastava m56 - bila bi vise zanimljiva. Napravljena u doba kad je Juga htjela da se dokaze svojom industrijom u medjonardonim sportskim natjecanjima. Ali m56 nije ovdje u djiru. Your call, ja ne bih.
Sve ovo gore su kovane cijevi.
Anshutz. (now something, completely different)
Mk anshuct rade samo dvije akcije. mehanizam 54 i mehanizam 64.
To se onda ugradjuje na njihove modele, koji onda kasnije na osnovu tipa okidanja, ili kundaka dobijaju cetveroznamenkastu oznaku.
Akcija 54 smatra se robusnija, cvrsca, i malo teza, ima jedan klin za bravljenje vise od akcije 64, pa se akcije 54 jos smatra i "profi".
Model 1416 je na akciji 64, ali je praticniji i za eventualnu lovnu namjenu, laksi.
Model 54, je (naravno) na akciji 54, robusniji, tezi. sa nesto duzom cijevi nego 1416.
Treba jos reci da na vecini vrhunskih match pusaka, kovane cijevi ne idu.
anshutz radi cijevi metodom provlacenja, button rifling. Sto je jedna od metoda izrade za puske u svjetskoj natjecateljskoj konkurenciji.
Sve u svemu, obzirom na rekreativnu namjenu, funkciju i buduceg mladog korisnika, ja glasam za A 1416, jednostavnije akcije, lakse puske.