Forum LOVAC

Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci => Oprema i Odjeća i obuća => Noževi => Autor teme: Max011 - 10. 12. 2007. 13:06:21

Naslov: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 10. 12. 2007. 13:06:21
I u najprimitivnijim uslovima, bez mnogo opreme ili čak i bez kvalitetnih kamenova je moguće naoštriti nož i to više nego izuzetno, upravo prema rečenici "U ruke Mandušiča Vuka biče svaka puška ubojita".

Kada sam počeo da skupljam noževe oštrenje mi je predstavljalo popriličan problem, i uvek mi se činilo da mi noževi nikada nisu dovoljno oštri. Pretpostavljao sam da je problem u opremi, i savladavanje veštine oštrenja sam usmerio na skupljanje sve bolje i bolje opreme i magičnih alata koji će pomoči da nož zaista bude oštar.


Kada sam pre 5-6 godina nabavio Lanski činilo mi se da su svi moji problemi rešeni, i da će sa njim svi noževi biti savršeno naoštreni. Na kraju , posle desetak godina, jednostavno mogu da konstatujem da je sve to bila zabluda i da sam u traganju za načinom kako da naoštrim nož često skretao na stramputicu. Upravo zbog toga pokušaču da vam prenesem način oštrenja koji se pokazao najefikasniji i koji lično koristim zadnjih nekoliko godina, a čiji su rezultat noževi koji su toliko oštri da se njihove oštrine gotovo plaši večina iskusnih korisnika koji su ih probali.

Prilikom ušenja oštrenja, osnovna stvar je da nemate strah od grebanja ili oštečivanja noža pošto upravo ovakav strah predstavlja prepreku za kvalitetno oštrenje. Najbolje je početi na jeftinom nožu, obavezno od ugljeničnog čelika, pošto se oni daleko lakše oštre i nečete se pitati da li je greška u vašem oštrenju, nožu ili nečem trečem.

Ni oprema za početak uopšte nije skupa, dovoljno je u farbari nabaviti šmirglu gradacija 400, 600, 800, 1000 i 1500, deblju podlogu za računarskog miša kojih ima u svim prodavnicama računara, nači komad kože i malo polir paste, moguće je koristiti i finu pastu za poliranje ventila na automobilima, ili purol pastu za poliranje bakra i mesinga, ali je najbolja Hrom oksid zelena pasta koje ima na svim buvljacima i radnjama koje prodaju alat za obradu metala. Uz sve to vam još ostaje da nadjete malo dobre volje i slobodnog vremena.

česta zabluda je da je oštrenje noževa nešto što može da se radi mašinski. U nizu testova koje sam obavio, jednostavno mašinski naoštreni noževi nikada nisu mogli da se mere sa ručno naoštrenim noževima. Cilj oštrenja je da se dobije što tanje sečivo, na samoj oštrici debljine od gotovo jednog mikrona, a prilikom mašinskog oštrenja na večini mašina ovako tanka ivica se zagreje, i bez obzira što vam se čini da temperatura nikao nije dovoljna za otpuštanje čelika, na samoj ivici koja je jako tanka za kratko vreme temperatura je dovoljna da otpusti samu oštricu i uništi sav trud. Upravo zbog toga, večina fabričkih noževa brzo gubi svoju izuuetnu oštrinu, a kada se obrade rukom, i pomeri se ivica sečiva za pola milimetra u dotada neoštren čelik, sve dodje na svoje mesto, i odjedamput imate utisak da nož seče petostruko duže.

Večina oštrača kod nas noževe oštri mašinski i to je i razlog zašto takvi noževi ne drže oštrinu onako kako bi trebali.

Druga zabluda je da uglovi sa obe strane noža trebaju da budu apsolutno i neprikosnoveno isti, a izvodnice potpuno prave. Ovakvi noževi lepo seku, ali konveksno oštreni noževi čiji je presek oštrice jednak preseku semenke jabuke drže oštrinu bolje pošto sama, jako tanka ivica ima bolju podlogu u pozadini. Uz to i otpori prilikom sečenja kod ovakvih noževa su manji, pa se stoga i kada su tupi, u radu čini da su još uvek oštri.

No vratimo se samom postupku oštrenja. Za početak cilj nam je da stanjimo postoječu ivicu i povučenmo samu oštricu unazad, trošeči nož da bi smo došli do neotpuštenog čelika. Ovo je najednostavnije uraditi na ravnoj tvrdoj površini, koristeči komad šmirgle čija je širina otprilike jednaka dužini sečiva. Ovako veliki komad šmirgle će znatno ubrzati proceduru, ali bez obzira na sve, nemojte štedeti vreme, jer je priprema upravo preduslov za oštar nož.. Stavite nož na šmirglu, sečivom od sebe, podesite ugao koji je mani od finalnog ugla oštrenja koji želite i počnite da vučete prema sebi. Kada pogledate brušenu ivicu jasno će se videti trag šmirgle, koji treba da zahvata celu površinu same ivice, ili njenu gornju ivicu, a nikako samu oštricu, barem ne na početku, sok ne skinete dovoljno čelika. Ako vam je lakše moguće je ofarbati ivicu markerom, da bi se tragovi lakše priometili.. Kada nadjete odgovarajuči ugao zapamtite ga, i držeči nož pod tom uglom vcite ga ka sebi, odignite sa šmirgle, vratite napred, pa opet. Svakih desteak povlačenja potrebno je prokontrolisati kako napredujete, a cilj je da sa suprotne starne sečiva, one koju ne brusite dobijete prevrnutu ivicu. Ovo je i najdugotrajnija faza oštrenja i ne ponavlja se svaki put, več samo prvi, kada formirate oštricu, ili kada otklanjate oštečenja na sečivu.

Kada se na suprotnoj strani pojavi prevrnuta ivica, nož treba prevrnuti i oštriti pod istim uglom kao i prethodnu stranu sve dok se na suprotnoj strani opet ne pojavi prevrnuta ivica, što je znak da je sa obe strane formiran ugao.

Sve sledeče faze se rade na gumenoj podlozi, ili podlozi za miša koja se definitivno pokazala kao najefikasnija. Cilj je da celu oštricu zaoblite i ispolirate. Na podlogu postvite finiju šmirglu, ovog outa 600, pod istim ili malo manjim uglom, i pritisnite toliko da se podloga malo ugne ali bez preteranog pritiska, pošto bi on samo tupio ivicu. Ovom prilikom cilj je da se zaoble ramena na prelazu od brušene ivice i same oštrice i da se uklone tragovi od prethodnog, grubljeg papira. Opet povlačite nož ka sebi i pratite formiranje prevrunute ivice, ili kako se još kod nas zove žice. Kada nestanu tragovi grublje šmirgle, i obradjene su obe strane, predjite na finiju granulaciju, i tako redom , sve dok žicu ne dobijete na obe strane sa granulacijom 1500. Vodite rašuna da smanjujete pritisak i da skinete sve risove od prethodnih granulacija, a bružena površina treba da izgleda kao ogledalo.

Na kraju nam je ostalo da skinemo žicu i ispoliramo ivicu. Skidanje žice je najjednosavnije na komadu kože na koga smo naneli malo polir paste. Ako je polir pasta masna, dovoljno je samo razmazati malu količinu po koži, postaviti kožu na podlogu od miša i vuči ka sebi. Ako radite sa hrom oksidom, zdrobite malu količinu i pomešajte sa malo ulja, recimo balistola, pa to sve nanesite na kožu. Kada skinete žicu sa sečiva, sa obe strane, vratite se na trenutak na najfiniju šmirglu, gradacije 1500 i ponovite povlačenje po njoj 20'30 puta, pa opet na kožu. Zadnji korak nije obavezan, ali dodatno tanji samu ivicu i osigurava da ona nije predebela posle skidanja žice.

Pritisak prilikom poliranja na koži treba da bude lagan, samo toliki da ivica sečiva dodiruje kožu, inače vam se može desiti da zaoblite samu ivicu. Ovako naoštreno sečivo deluje tupo pod prstom na prvi pogled, ali probajte da nešto presečete sa njim, ili da skinete dlakje sa ruke i bičete zadivljeni. Verujte nam na reč

Bogdan Ristivojevič


Rezultat tog oštrenja u rukama kolege RY-a
http://www.youtube.com/watch?v=UlNgpK3GMuo

i oštrenje u praksi
http://www.youtube.com/watch?v=-Az0scxmYpg
 
dodao Max011 orginalnom tekstu




Naslov: Oštrenje noževa
Autor: gogo3006 - 10. 12. 2007. 18:41:53
 :o
  Svaka čast majstore  d4
Naslov: Oštrenje noževa
Autor: Huntercro - 10. 12. 2007. 21:14:49
gdje može da se nače pastač
 ostalo ću da pronačem ali paste nema tu kod mene
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: skyangel - 11. 12. 2007. 10:57:47
ja bi bez prstiju ostao da se primim takvog nečeg  ;D bravo majstore!
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 11. 12. 2007. 11:23:02
Pokušaču da nadjem taj Kalibar ali ako ne uspem nemojte mi zameriti. Ovih pasti ima gde hočete od buvljak do farbara. Ja sam malo prilagodio pa grubu pripremu odradim sa slovenačkim brusom a onda šmirgla 500 i 1000. Dobar je i Pumin kamen sa dve strane grubljom i finijom pa onda šmirgle...Poliranje može se raditi i gumenim diskom sa filcom i pastom koji se montira na bušilicu kojoj se može smanjiti broj obrtaja... Do izvora više putiča a kad se stigne važno je se napiti hladne vode! ;) ;) ;) ;D I slučajno nemojte da se pročuje da znate da oštrite ja sam morao da oštrim komšinicama baba Gini i Miki sve jatagane i handžare od Franje Josifa do sindikalnih kompleta noževa kupljanih osamdesetih. A onda babe umalo ruke nisu isekle... ;D ;D ;D :)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Huntercro - 11. 12. 2007. 16:01:29
max 011 uzmi jednu pastu za prijatelja pa češ isporučiti 29.11 kad budem primao pehar
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: shaga - 11. 12. 2007. 16:16:26
gdje može da se nače pastač
 ostalo ću da pronačem ali paste nema tu kod mene
Ma covjece ima ih stvarno svukuda u svakoj farbari ito kosta 1-2 eura
Zasto dugo cekati,ja idem odma da kupim pribor!
Ako nagrdim noz cuvaj mi se Max011 z30 ;D z30 ;D z30 ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: medo - 11. 12. 2007. 16:19:33
max 011 uzmi jednu pastu za prijatelja pa češ isporučiti 29.11 kad budem primao pehar
;D ;D ;D ;D
Volim optimizam ali je li to dugo za cekat 29.11. -Dan Republike ;D ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Huntercro - 11. 12. 2007. 22:30:14
Pardon ispričavam sesvekolikom pučanstvu nije 29.11 nego 29.12
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 12. 12. 2007. 09:44:32
Ako nemreš nač bude te čakala pasta prijatel 29.12! ;) (Ovo se ja sečam rečnika iz Gruntovčana)! ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Huntercro - 12. 12. 2007. 09:55:20
Zdogovoreno popiti čemo jednu u tu čast
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: SSG - 12. 12. 2007. 13:56:01
Svaka čast na izvanrednom tekstu. d4
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: shaga - 12. 12. 2007. 14:08:03
I samo da znate da radi.Probao ja !!! bravooo
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Tihomir - 13. 12. 2007. 03:34:23
Super objašnjeno,mora se probati :)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: oliverl - 03. 01. 2008. 13:18:05
Svaka čast, isprobano na 2 komada i oštri su za poludit!
I imao si pravo, moji doma su mi donijeli sve  :o  noževe tako da sam sve manje na forumu!
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Ry1 - 07. 01. 2008. 05:40:28
Dobro vas nasao 8)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Mali - 10. 01. 2008. 14:34:11
Svaka čast.
Odlično objašnjeno oštrenje noža.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 11. 01. 2008. 19:06:43
Kolege onaj fotogenicni lepotan sa yutjuba koji objasnjava kako se ostre nozevi :) (videti uvodni post) i ovaj RY1 bi trebalo da budu ista osoba (jedino ako nije doslo do cepanja-podvajanja licnosti)!!!Prema tome dobro dosao majstore necu vise da ga hvalim moze da se uobrazi i slobodno ga pitajte o nozevima,puskama,svaleraciji,kozama, ;D  ovcama,skusama... ;D ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: oliverl - 03. 03. 2008. 09:49:47
BAŠ ĆU PROBAT ali kako NABAVIT TU PASTU
Ja koristim Purol, ima je u skoro svakoj željezariji ili drogeriji!  d4
 
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: medo - 05. 03. 2008. 10:11:55
Ry svaka cast d4
Pogledajte ovog samuraja hehe!
http://www.youtube.com/watch?v=ZLq8pOnYpXQ
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Ry1 - 05. 03. 2008. 11:23:18
ma ne @#$%^&* medo  ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: medo - 05. 03. 2008. 17:17:43
Ry cinjenica je da mnogo od nas nije znalo naostriti noz pravilno.
Ja sam uvijek zazirao od brusnog papira ,brusa na vodu itd. jer nisam volio ogrebotine a zapravo drugacije ne mozes ako se ne varam
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Ry1 - 06. 03. 2008. 03:44:10
Ostrenje pokazanom metodom ne ostavlja nikakve tragove na ostrici u koliko se primeni pravilno.
Na znam da li sam napisao ili to negde ima u Bogdanovom textu ali za one kojima je tesko odrediti ugao ostrice ima lek.
Jednostavno vidljivim flomasterom povucete liniju duzinom seciva siroku oko 1 mm.
Prevlacnjem noza preko brusnog kamena, smirgle ili pri upotrebi bilo kakvog drugog  ostraca vec nakon prvog prelaza jasno ce se videti koliko je linije od flomastera skinuto ;)
u koliko je potrebno procedura se moze ponoviti dok se ne pronadje pravi ugao.
Inace, noz je ostar kada samo njegova tezina(dakle bez upotrebe sile) moze da presece tj, prosece recimo kozhu paradajza ili mekane breskve ili kada pri brijanju vidite kako dlake "skacu" ispred ostrice na sam dodir.
pozdrav
Ry
p.s. za sve koji zele originalnu pastu za ostrenje i koji dovoljno vladaju engleskim jezikom mogu da dam broj kompanije (Bark River) koja te paste prodaje. Cena je 25$ sa postarinom bilo gde u svetu ali se narudzbe iskljucivo primaju telefonom.

Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: medo - 06. 03. 2008. 16:13:34
RY
Stavi tel. ili nesto od te firme d4
Dobro ce doci.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Tihomir - 06. 03. 2008. 18:25:13
Ja probao i ide dobro,ali rekao mi kolega da on oštri svoje i da mu donesem da bude riješio i moje. Ima volju čovijek  ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Ry1 - 07. 03. 2008. 09:34:50
http://www.barkriverknifetool.com/
Dole je broj telefona trazite mrs Jilly i kazete da vas je Ry poslao ;)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: medo - 07. 03. 2008. 16:04:44
http://www.barkriverknifetool.com/
Dole je broj telefona trazite mrs Jilly i kazete da vas je Ry poslao ;)
Gdje su im cijene?
Strasno lijepo izgledaju ,a s obzirom da ih ti cijenis vjerujem i u kvalitetu.
Strah me da su skupi
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: hzoran - 17. 06. 2008. 13:06:12
iako je stara tema ne mogu a da se ne zahvalim max-u za dobra objasnjena u vezi ostrenja nozeva.naravno ja ne bi bio ja ,da te savete nisam primenio na sve moguce sto treba ostriti.pa su mi tako motike ,sekire i naravno nozevi ostri poput brijaca.jos jednom kapa dole za objasnjenja .pozdrav  d4
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Teodo - 15. 12. 2008. 15:00:07
Postovanje Max011 za obiman, kvalitetan, dobar i jasan post! Korisno nema sto, sada valja eksperimentisati.  ;) Hvala kolega.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 15. 12. 2008. 15:36:20
Još jednom naglašavam da sam tekst samo postavio a da je autor Bogdan Ristivojević znani na forumima kao BR.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: nostromo - 07. 01. 2009. 18:26:59
Evo samo jos jedan izvjestaj sa terena.

Skupija san danas vecinu sastojaka za ovaj "recept", falila mi je koza, papir 1600, podloga za misa i neka mocnija polir pasta.

Zadovoljija sam se sa papirom 1200, podlogu za misa san zaminija sa Vileda krpama, polira sam sa pastom koju koristim za fino poliranje inoksa na jahtama a kozu sa krpom koja mi takodjer pomaze za poliranje.

Objekt, neka rasklopna nozina koju sam dobija polovnu od nekoga prije ostrenja nije mogla pririzati onaj najlon koji se koristi za podvezivanje loze.

Nakon ostrenja po receptu kidala je taj najlon u zraku, ruku san sam sebi izbrija do lakta a zena mi je rekla da moja tocka vertikalnog rizanja papira moze u svaki cirkus i da njoj prestanem dosadjivati rol

Pa eto  just za autora recepta i teme d4 d4 d4 d4 d4 d4 
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: bravarica - 07. 01. 2009. 21:26:56
Recept-ludilo, svaka čast.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: ri istra - 23. 01. 2009. 19:41:19
svaka cast na iscrpnim podacima o ostrewnju,ali imam jedno pitanje?

vidim da ostris od ostrice,a to znaci da ostaje strugotine na samom rubu ostrice???

i ja sam dosta experimentirao sa ostrenjem nozeva,maceta i sjekira...... od rucnih bruseva najbolji su mi se pokazali oni kvadratni jedna strana crvena(gruba),a druga zelena(za poliranje)
nacin brusenja:

brus ostavim u vodi cca 30min polozim na ravnu podlogu i fiksiram( da li sa cavlicem ili nesto slicno,ovosi o situaciji)

pocinjem sa ostrenjem u ostricu pazeci da obje strane jednako obrusim(svakuy stranu po 10-ak puta)
u pocetku brusim cijelu ostricu,a kasnije pojedine dijelove
kad sam zadovoljan osrtinom prelazim na poliranje
sto je zavrsna obrada finija to ce ostrica ostati duze ostrija

neki su perverzni pa zavrsnu obradu vrse o rub kaljenog stakla


evo to su moja  iskustva u ostrenju, neke sam pokupio od "ray mears-a"

a da skoro sam zaboravio,brus mora stalno biti mokar.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: jatagan - 28. 01. 2009. 20:05:36
Sve to stoji svaka cast.Ali moji nozevi napravljeni od metalurskog celika samo klizu preko papira.Bez dijamanta nista.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: OldHunter - 28. 01. 2009. 20:50:38
Sve to stoji svaka cast.Ali moji nozevi napravljeni od metalurskog celika samo klizu preko papira.Bez dijamanta nista.
Problem je u "kvaliteti" ili bolje rečeno nekvaliteti brusnog papira.
Naime, brusni papir u gradacijama preko 1000 večinom se koristi kod autolakirerskih radova (brušenje kita).
Stoga je i večina brusnih papira koja se prodaju po trgovinama (loše ili vrlo loše kvalitete), odnosno nepodesna za brušenje (kvalitetnih) noževa.
Brusni papiri koji imaju na poleđini oznaku da odgovaraju za brušenje INOX-a su već druga priča.  d4

Ovo je inaće provjereno na vlastitim noževima.  teaa
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: magwin - 28. 01. 2009. 22:03:08
Sve to stoji svaka cast.Ali moji nozevi napravljeni od metalurskog celika samo klizu preko papira.Bez dijamanta nista.
Problem je u "kvaliteti" ili bolje rečeno nekvaliteti brusnog papira.
Naime, brusni papir u gradacijama preko 1000 večinom se koristi kod autolakirerskih radova (brušenje kita).
Stoga je i večina brusnih papira koja se prodaju po trgovinama (loše ili vrlo loše kvalitete), odnosno nepodesna za brušenje (kvalitetnih) noževa.
Brusni papiri koji imaju na poleđini oznaku da odgovaraju za brušenje INOX-a su već druga priča.  d4

Ovo je inaće provjereno na vlastitim noževima.  teaa


ma sve to štima ali bitno je (ako se koristi brusni papir) da je brusni papir u traci, nešto slično kao na stolarskoj tračnoj brusilici i da nije prevelika brzina trake da pregrijava oštricu.
na takvoj traci ja sa granulacijom papira 220-320 poslije završne obrade poliranjem ne vidim niti jednog traga brušenja.
neznam zašto ići na tako fine granulacije ako se koristi brusni papir...
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Neno - 29. 01. 2009. 08:35:26
Sve to stoji svaka cast.Ali moji nozevi napravljeni od metalurskog celika samo klizu preko papira.Bez dijamanta nista.
Problem je u "kvaliteti" ili bolje rečeno nekvaliteti brusnog papira.
Naime, brusni papir u gradacijama preko 1000 večinom se koristi kod autolakirerskih radova (brušenje kita).
Stoga je i večina brusnih papira koja se prodaju po trgovinama (loše ili vrlo loše kvalitete), odnosno nepodesna za brušenje (kvalitetnih) noževa.
Brusni papiri koji imaju na poleđini oznaku da odgovaraju za brušenje INOX-a su već druga priča.  d4

Ovo je inaće provjereno na vlastitim noževima.  teaa

3M ili Sialux papir je jako dobar.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: dugru - 16. 03. 2009. 14:07:17
E svaka cast za ovu temu. I za video prezentaciju...
Ja probao - zadovoljan sam. Ali verovatno negde gresim. Noz mi je posle ostrenja kao ogledalo sjajan. Kad se prevuce palcem po ivici izgleda kao da nije ostar - gladak je, klizi. Nemoze da brije dlake. Dok ga brusim vecom granulacijom izgleda ostrije, a onda posle finih garnulacija i kaisa kao da spadne ostrina a ivica se zaobli. Da napomenem da sam sve nabavio od materijala kao sto je preporuceno.
Pa ako neko ima ideju gde gresim - znacilo bi mi. Ja sam perfekcinista i kad nesto pocnem - volim do kraja da isteram.

Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Ry1 - 17. 03. 2009. 12:12:15
Razlog moze biti labav brusni papir na podlozi, moze biti da previse pritisnes ostricu a mozda je i nehoticno podizes pod vecim uglom dok prilazi kraju brusng papira.
Zaista niej tesko ukapirati kako se ostri...mislim, ako ja mogu moze svako, samo treba malo prakse
Samo u izuzetnim slucajevima idm preko 1200 papira, obicno stajem na 1000 i idem na poliranje pastom
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: ri istra - 17. 03. 2009. 13:21:26
kupi vodeni brus i rijesio si sve probleme. vrti sporo,jer ide preko reduktora i konstantno se vrti kroz vodu,tako da nema pregrijavanja.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: dugru - 17. 03. 2009. 15:37:29
Za Ry1: Koji se deo podloge za mis okrene na gore: meksi ili tvrdji?

Za ri istra: Gde i kakav vodeni brus da kupim.

Hvala svakako za sugestije.

Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: ri istra - 17. 03. 2009. 16:34:03
evo npr. ovakav. sa njim dolazi fini brus. normalno da nakon vodenog brusenja moras "ispolirat "ostricu.  sto finija zavrsna obrada to kvalitetnija i dugotrajnija ostrica.

inace na terenu koristim rucni brus.(vec sam napisao u kojem postu prije kakav je to brus) stavit cu i sliku.

da ne ispadne da prodajem pamet,sve sam to vidio od ray mears-a. ima zanimljive teme,izmedu ostalog jedna je i ostrenje nozeva.
mozete je naci bilo kojim P2P programom.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: dugru - 19. 03. 2009. 15:08:22
Mozda je problem sto jednu stranu brusnog papira fiksiram a drugu pridrzavam rukom... A i brusni papir nije bas preporuceni (3M,Sialux..)... Nego koju stranu podloge za mis da okrenem?
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: kmkole86 - 19. 03. 2009. 15:48:54
mozete da zastitite bokove noza od grebanja izorlir trakom ili sl. ja sam malo fanatik pa sam zavrsavao sa 2500, jedva sam je nasao, ali je posle noz jezivo ostar  8) smirgla smirdex mislim. sto se tice podloge, koriste se one debele sundjeraste podloge za misa, one sto su gore imaju kao platno, ne ove plasticne taknke. krpe i sl ne moze jer onda cesto nema isti pritisak ostrice na papir duz duzine ostrice. nije bitno koja strana podloge za misa, bitno je da ti papair ne klizi po podlozi. i nema smisla pritiskati, znaci odmereno, polako, nezno, kao sa nevinom devojkom  ;D
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: hzoran - 19. 03. 2009. 16:03:16
pokusaj prvo sa meksom stranom.uzmi marker pa obelezi ivicu ostrice .kad prevlacis preko brusnog papira
boja od markera  ti pokazuje da li ostris ostricu.ne pritiskaj ostricu .malo vezbe i ici ce to kako treba .
pozdrav
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: dugru - 19. 03. 2009. 23:30:44
E momci hvala, probacu....
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Ry1 - 20. 03. 2009. 04:22:21
Ja za podlogu koristim drzac na koji se inace pricvrscuje smigla kada se bruse ravne povrsine.
Ima ih nekoliko vrsta i najbolji su oni sa srednje tvrdom podlogom. Na njih se smirgla moze pricvrstiti da bude potpuno zategnuta.
(http://i386.photobucket.com/albums/oo302/hounddog11/P1060194.jpg)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: dugru - 26. 03. 2009. 08:38:33
Koliko vidim izgleda da je problem u pritisku ostrice na podlogu. Probao sam opet sa manjim pritskom. Utegao sam smirglu i stavio ispod meku stranu podloge.

Malo je bolje. Mada nije to to. Nemoze da brije a i ne deluje ostro :) Pametan covek zna kad treba da odustane;) A i noz nije neki ( IMPA celik). Nije tema ali za 40EUR sta bi najbolje mogao da kupim?
Smirgla je SMIRDEX...
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: MAKEDONAC - 28. 05. 2009. 13:06:27
Kad smo kod iskustva oko ostrih (i ostrenja) nozeva, onda evo i nesto od mene:
Mislim da znate da se dobar noz tesko tupi ali i tesko i ostri.
U pravom smislu tesko jer celici sa tvrgjom molekularnom strukturom su vise krti
i teze se obragjuju ali duze drze "sek" (sto mi u Makedoniji kazemo).
Recimo, mesaru se ne svigjaju takvi nozevi jer mu treba duze vrijemena da ga ostri,
pa se ti nozevi izragjuju od nesto "mekseg"celika.
Ima i lovaca koji "beze" od tih tvrgjih nozeva jer neki su toliko krti da mogu i puknut
ako se snjima zapne prejako oko kostiju i zglobova vecih zivotinja.
Ajde napokon nesto oko ostrenja:
Za dovoljno kvalitetno ostrenje je dovoljno imati dvije vrtse kamena, recimo,
od 600-800 i od 1000-1200 finoce.
Da bi naostrili noz na "moj" nacin, polozite ostricu na povrsinu za ostrenje prema sebi.
Odaberite kut koji odgovara toj ostrici i radite kruzne pokrete prema sebi kao da nesto secete.
Normalno, to radite naizmjenice sa obe strane i na oba kamena po jednom.
Ako brzo naviknete na ovaj nacin ostrenja, onda cete prepoznati i zvuk kada je ostrica pod potrebnim kutom na povrsini za ostrenje.
Ako malo fulate kut za ostrenje odmah dobijete i drugi zvuk "smirglanja" ostrice.
Ovaj tip ostrenja OBAVEZNO radite sa moktim kamenom i mokrom ostricom.Obicna voda je idealna.
Dobro naostreno sjecivo treba bez "napora" presjeci koru paradajza (rajcice) a da je ne zguzva prilikom sjecenja.
Poliranje je poliranje.
Nekim lovcima "je gust" imati sjecivo koje nije polirano "jer ga toliko koriste po divljaci da nemaju vrijemena ispolirati ga poslije cestih upotreba"

Pozdrav Gospodo!
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: antoniog - 11. 08. 2009. 20:45:12
Sutra završavam vodeni brus  ref
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: kmkole86 - 11. 08. 2009. 22:07:30
Koliko vidim izgleda da je problem u pritisku ostrice na podlogu. Probao sam opet sa manjim pritskom. Utegao sam smirglu i stavio ispod meku stranu podloge.

Malo je bolje. Mada nije to to. Nemoze da brije a i ne deluje ostro :) Pametan covek zna kad treba da odustane;) A i noz nije neki ( IMPA celik). Nije tema ali za 40EUR sta bi najbolje mogao da kupim?
Smirgla je SMIRDEX...

uzmi alkoholni marker i ofarbaj ostricu noza i ona ces videti sta i kako radis, moguce da ti jos nisi ni dosao do ostrice msm da imas jos do zice radeci taj ugao sto si zapoceo. uglavnom nastavi trud se isplati. i jos nesto na sitnijim smirglama 2000 i preko na kraju kada je noz vec ostar i smirgla se vec osusila ne kvasite je vec nastavite onako suvom sa opiljcima da ostrite blagim pritiskom i tako je malo i polirate. posle toga jedino sto ima smisla je koza i polir pasta mada ja samo koristim kozu.pozz
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 11. 04. 2011. 10:18:09
Iz nekih davnih vremena

(http://img5.imageshack.us/img5/3395/dsc00302yr.jpg) (http://img5.imageshack.us/i/dsc00302yr.jpg/)

(http://img21.imageshack.us/img21/8671/dsc00303rr.jpg) (http://img21.imageshack.us/i/dsc00303rr.jpg/)

nadam se da znate  šta je na fotkama ?!
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: magwin - 11. 04. 2011. 22:24:09
štrajher?
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: HERCEGOVAC - 11. 04. 2011. 23:12:50
Sto se tice ostrenja noza to vrsim brusom za ostrenje ručne kose sto su nekad a idanas kosci koriste. Samo pod vodi i polahki navlači i ostri i dođe ko britva, a to zna onaj ko je samo radi osa tim brusevima i ko je kosio rucno po cjeli dan sta je dobar i kvalitetan brus(gladilo). zagi zagi
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Max011 - 12. 04. 2011. 09:30:54
štrajher?

Da, starinski sa srebrnim ukrasima ebonovinom, sedefom i mesingom ... pravljen kad su stvari pravljene da traju  z10
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: magwin - 12. 04. 2011. 22:41:24
imam skoro isti takav Dick-ov.nije tako ukrašen i ima stotinjak godina barem.drška je strunula gotovo skroz ali još radi.  ;D



(http://img231.imageshack.us/img231/8652/dscf2101c.jpg) (http://img231.imageshack.us/i/dscf2101c.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: magwin - 12. 04. 2011. 23:13:51
(http://img17.imageshack.us/img17/5004/dscf2102y.jpg) (http://img17.imageshack.us/i/dscf2102y.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: shandi - 13. 04. 2011. 11:14:17
Sličan takav imam i ja od pradjeda još. Star je preko sto godina, a služi bolje nego bilo koji novi.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: S.Lipnica - 27. 01. 2013. 01:04:11
Da se i ja malo uključim...

Dosta toga je već rečeno u vezi oštrenja pa ću iznijeti svoja iskustva, dakle prije samog oštrenja priprema ivice je pola posla. U tu svrhu koristim razno kamenje od 120-200-600 a izdvojio bi http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/711061/Kombischaerfstein-Naniwa-Koernung-10003000.htm (http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/711061/Kombischaerfstein-Naniwa-Koernung-10003000.htm) NANIWA kombinirani kamen granulacije 1000/3000

Nakon obrade kamenjem, slijedi samo lagano poliranje sa http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/705490/Filz-Polierscheibe.htm (http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/705490/Filz-Polierscheibe.htm) uz korištenje polirpaste http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/705266/Polierpaste-rosa-fein.htm (http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/705266/Polierpaste-rosa-fein.htm)

U nekim slučajevima kožni remen i nije potreban, ali pošto mi ta vrsta dotjerivanja noža dođe kao radna terapija onda naravno malo i manem preko kože uz korištenje iste paste kao na filcanoj šajbi. Rezulteti su izvanredni, brijanje i nije neki zadatak kad se nož dotjera kožom, kupujem novine samo radi testiranja noževa ;)

Samo još da napomenem, ova stranica nudi toliko toga dobrog za nas ljubitelje noževa, specijalizirani su na savršenstvo tako da kažem. Ako imate nekoga u Njemačkoj onda na ovoj stranici svakako možete naći skoro sve što vam treba. Imaju i raznih noževa japanske proizvodnje, jesu skupi al brate i dobri su.
Ja sam kod njih nabavio (preko brata) i filcanu šajbu i polir pastu, a i naniwu. Jedan komad ove paste može trajati i mojim praunučadima, toliko je iskoristiva, kupio sam je prije 5 godina a nisam potrošio ni 1 cm, iako je često koristim. Znači to je preporuka. Imaju raznih sistema za oštrenje Tormek i sl. imaju raznih kamena, od belgijskih preko arkanzas do japanskih. Poskupi su ali ovaj pomenuti Naniwa 1000/3000 nije preskup ali je odličan, opet preporuka.

Na prvoj slici se vidi dio moje kolekcije noževa a u sredini je Victorinox oštrač koji je se u lovu pokazao kao neizbježan, radi svoj posao kako treba....  1liga

(http://i1309.photobucket.com/albums/s629/bladelovers/IMG_2782_zps8572d7ed.jpg)

uz njega je se takođe izuzetno dobro pokazao mali strop (dimenzija: 12mm širina, 15.5mm dužina)

(http://i1309.photobucket.com/albums/s629/bladelovers/malistrop_zps192010bd.jpg)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: perop - 01. 11. 2013. 19:51:48
 teaa
http://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana/u-vasoj-kuhinji/kako-brzinski-naostriti-noz-bez-brusa---309346.html (http://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana/u-vasoj-kuhinji/kako-brzinski-naostriti-noz-bez-brusa---309346.html)
 zagi
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Fratt - 07. 11. 2013. 08:01:05
Lansky set za oštrenje majka.
Em možeš promjeniti kut po želji em naoštriš da filetira dlaku,za mene dovoljno oštro.
Ovi kameni su za ljude koji imaju vremena.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: lovac86 - 07. 11. 2013. 10:52:55
Ni ovo nije loše oštrenje, samo si trebam nabaviti sve potrebno. Za sada oštrim sa uljnim brusom i poliram kožom (štrajher je uvijek u ruksaku)  zagi

Ray Mears - How to sharpen a knife at camp, Bushcraft Survival (http://www.youtube.com/watch?v=Lm53mCOQTR8#ws)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Fratt - 08. 11. 2013. 07:09:13
Ak imaš skandi oštricu na nožu onda da,za ostale (konvex,saber,FF,holow) oštrice potpuno neupotrebljivo jer stalno mijenja ruka kut oštrenja,mikro grind nemreš držat uvijek pod istim kutem.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: tuzlic - 14. 01. 2014. 20:49:09
Kad smo kod iskustva oko ostrih (i ostrenja) nozeva, onda evo i nesto od mene:
Mislim da znate da se dobar noz tesko tupi ali i tesko i ostri.
U pravom smislu tesko jer celici sa tvrgjom molekularnom strukturom su vise krti
i teze se obragjuju ali duze drze "sek" (sto mi u Makedoniji kazemo).
Recimo, mesaru se ne svigjaju takvi nozevi jer mu treba duze vrijemena da ga ostri,
pa se ti nozevi izragjuju od nesto "mekseg"celika.
Ima i lovaca koji "beze" od tih tvrgjih nozeva jer neki su toliko krti da mogu i puknut
ako se snjima zapne prejako oko kostiju i zglobova vecih zivotinja.
Ajde napokon nesto oko ostrenja:
Za dovoljno kvalitetno ostrenje je dovoljno imati dvije vrtse kamena, recimo,
od 600-800 i od 1000-1200 finoce.
Da bi naostrili noz na "moj" nacin, polozite ostricu na povrsinu za ostrenje prema sebi.
Odaberite kut koji odgovara toj ostrici i radite kruzne pokrete prema sebi kao da nesto secete.
Normalno, to radite naizmjenice sa obe strane i na oba kamena po jednom.
Ako brzo naviknete na ovaj nacin ostrenja, onda cete prepoznati i zvuk kada je ostrica pod potrebnim kutom na povrsini za ostrenje.
Ako malo fulate kut za ostrenje odmah dobijete i drugi zvuk "smirglanja" ostrice.
Ovaj tip ostrenja OBAVEZNO radite sa moktim kamenom i mokrom ostricom.Obicna voda je idealna.
Dobro naostreno sjecivo treba bez "napora" presjeci koru paradajza (rajcice) a da je ne zguzva prilikom sjecenja.
Poliranje je poliranje.
Nekim lovcima "je gust" imati sjecivo koje nije polirano "jer ga toliko koriste po divljaci da nemaju vrijemena ispolirati ga poslije cestih upotreba"

Pozdrav Gospodo!
A šta mislite na ovaj sistem oštrenja ? Meni se čini da nije loš sistem a dobra je kopija Apexa originala koji košta oko 235$ a kopija i to vrlo dobra košta 40$ sa freeshipingom na ebay,  pa sad šta uraditi ? paci paci paci paci
Professional Kitchen Sharpening Knife Sharpener System Fix-angle With 4 Stones (http://www.youtube.com/watch?v=G9J8JcRQajw#ws)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: lovac10 - 15. 01. 2014. 08:28:50
Sistem je ok ali kod tih jeftinijih verzija obično nešto ne štima
Po mojem mišljenju brusni kamen bi se mogao brzo potrošit i onda je problem nabavke drugog, ili ga nema ili neštima dimenzija
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: tuzlic - 15. 01. 2014. 17:58:22
Sistem je ok ali kod tih jeftinijih verzija obično nešto ne štima
Po mojem mišljenju brusni kamen bi se mogao brzo potrošit i onda je problem nabavke drugog, ili ga nema ili neštima dimenzija
Ma ima ih na ebay ko blata kolega , za kamenje nebrini a nije aparat ni skup pa da ga nakon godinu ili dvije baciš u smeće. zagi
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Zoran - 17. 02. 2015. 22:11:27
http://tetrijeb.eu/index.php?route=product/product&product_id=205 (http://tetrijeb.eu/index.php?route=product/product&product_id=205)

Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: deeejan - 18. 02. 2015. 11:03:59
sta kazete o ovom?
jel je to cemu?
http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311 (http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: deeejan - 18. 02. 2015. 11:04:50
ili ovo?
http://www.chipoteka.hr/artikl/110059/victorinox-brus-za-nozice-43323 (http://www.chipoteka.hr/artikl/110059/victorinox-brus-za-nozice-43323)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: spinnaker - 18. 02. 2015. 11:27:42
sta kazete o ovom?
jel je to cemu?
http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311 (http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311)

ovo mi izgleda ko rašpa za nokte
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: wortexhole - 18. 02. 2015. 13:05:56
Ja sam prije nekog vremena kupio FALKNIVEN DC 3 brusni kamen, i nakon oštrenja noževa moram priznati da je razlika osjetno vidljiva i osjetljiva.
S jedne strane je dijamantni kamen a s druge strane keramički brus.
Kako kaže jedan moj poznanik, kada nož šušti dok guliš svinju, onda znaš da je dobro naoštren.
Za mene i više nego dobar, štoviše odličan.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: ivod - 19. 02. 2015. 09:21:17
sta kazete o ovom?
jel je to cemu?
http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311 (http://www.chipoteka.hr/artikl/110837/victorinox-brus-za-nozice-43311)

Dejane, Lansky sistem je vrlo učinkovita stvar, naravno, ne po cijeni iz koleginog maloprijašnjeg posta. DC 3 je također zgodna i praktična stvarčica, pogotovo za teren i za manje oštrice. Svakako preporučam oba proizvoda.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: deeejan - 19. 02. 2015. 12:32:54
  zagi
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: murbi - 01. 03. 2015. 16:26:27
Odlicna i vrlo korisna tema!

Posto sam totalni pocetnik, imam jedno pitanje:

Stvari sa smirglom su mi potpuno jasne, pre nego sto pocnem sa ostrenjem hteo bih razjasniti jos jednu stvar - poliranje kozom i polir pastom nakon zavrsetka najfinijom smirglom. Moze li mi neko objasniti ovaj deo, okrenem kais gde je hrapavija koza, namazem polir pastu i istim pokretima a minimalnim pritiskom nastavim kao i pri radu sa smirglom, ili?
Posle poliranja operem pastu sa kaisa?

Unapred hvala svima na razumevanju
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: murbi - 01. 03. 2015. 16:59:53
Jos nesto, upravo sam nasao 2 kajisa, jedan je od tvrde koze a drugi od puno mekse, sa zadnjim delom nesto slicno kao prevrnuta koza na patikama. Verovatno je ovaj drugi bolji za ovu namenu?
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: nikolap - 06. 11. 2015. 11:23:54
Kolege,imam za prodati Lansky set za oštrenje noževa..cijena u inbox
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: ivo samoborec - 06. 11. 2015. 22:22:43
Osobno je meni smijesno ako nesto prodajete da se cijena negdje krije...pa je...m mu reci cijenu za koju hoces prodati..zar je to tajna??Svatko od nas zna racunati i ako mu se dopadne i cijena mu po ukusu da ce uzeti..ako ne cao daci....................................................................... zagi
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: nikolap - 07. 11. 2015. 06:57:51
Evo cijena 300 kn...set je samo isproban kako ...
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Dario3 - 11. 02. 2017. 09:04:02
Sta mislite o ovome? Ima li tko da je ovo koristio? Mislim da je za lovce bas prakticno ako funkcionira?

(https://s27.postimg.org/650dl327j/IMG_2246.jpg) (https://postimg.org/image/650dl327j/)
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Hlatki - 11. 02. 2017. 11:29:16
Radi to ali jede ostricu previse i nije kvalitetno nabruseno. Za jeftiniji noz da ali za neki kvalitetni skuplji noz nebi preporucio. Za bolje nozeve mali dijamantni ili keramicki brus fini ili medium u torbu.
Naslov: Odg: Oštrenje noževa
Autor: Dario3 - 12. 02. 2017. 09:37:54
Ima i video o ovome

https://www.youtube.com/watch?v=ylgs5zn_S1k&feature=share (https://www.youtube.com/watch?v=ylgs5zn_S1k&feature=share)