Forum LOVAC

Optike i nosači => Optike => Autor teme: E2rd - 07. 02. 2014. 22:29:49

Naslov: Optika za pogone
Autor: E2rd - 07. 02. 2014. 22:29:49
Zdravo svim lovcima dobre volje !
Uskoro kupujem kombinirku Steyr Mannlicher duett u kalibru 30-06/12-76. Puška če biti prije svega namjenjena pogonskom načinu lova. Razmišljam o širokokutnoj optici sa početnim povečanjem 1x. Zadnje vrijeme razmišljam o Kahlesu Helia 1-5X24. Ima li tko kakva iskustva sa tom optikom. Možda kakav savjet, komentar, iskustvo, prijedlog.....
LP! E2rd     

Naslov: Odg: Optika za pogone
Autor: grom - 08. 02. 2014. 12:53:23
Moj Edo svaka čast na izboru, ako si možeš priuštiti Kahles kupuj i ne razmišljaj. Samo ja u kombinaciji, tj. puški prelamači ne bih 30-06 već neki R kalibar, recimo 7x65R . zagi
Autor: E2rd - 08. 02. 2014. 16:11:50
Jedan od razloga zašto nabavljam kombinirku u tom kalibru je i taj da več imam karabin u kalibru 30-06. Ne bih želio da imam tri vrste različite kalibarske municije. Za sada se mi je taj kalibar pokazao dobar da ne kažem u superlativima što mislim o njemu. Ne kažem da možda ne postoji kakav drugi kalibar koji je univerzalniji od toga i kojeg drugi lovci više preferiraju. Meni, mom načinu lova, divljači koja je u lovištu, mojoj predpostavki o lovačko 'pravilnom' strelu i terenu na kojem lovim po mojoj procjeni taj kalibar odgovara. Nisam pobornik a ni moje lovište zbog konfiguracije terena ne dozvoljava gađanja divljači na velike razdaljine. Osim toga mislim da se sa večom razdaljinom pojavljuje veča mogučnost ranjavanja divljači, a nama lovcima je koliko je meni znano i kako su me učili prioritet da divljač koju odstreljujemo padne u vatri ili se barem trudimo da to postignemo. Toga se i pokušavam držati. Rađe pustim divljač da ode nego da pucam na razdaljinu koja nije u skladu sa mojim načelom na tu temu. Doči če drugi put a isto tako i ja. Pa ako se i ne sretnemo više neka joj je sa srečom. 
Da li zbog izvlakača čahure, lakšeg vađenja iste, preciznosti ili možda zbog nekog trečeg razloga se misli da taj kalibar nije primeran za kombinirku? Zahvalan bih bio za objašnjenje. Prihvačam sve sugestije. Želio bih i neki komentar na samu optiku, pa ako vam nije teško pisati a danas je subota i ima se vremena, barem večina lovaca, molim za kakav komentar i na tu temu...         
Autor: lovac10 - 08. 02. 2014. 17:53:27
Pa što se može reč o toj opciji, večina lovaca bi rado složila takav komplet jer je to po meni  1liga
Autor: Laufer 223 - 08. 02. 2014. 18:18:46
Što se tiče izbora širokokutne optike izbor je vrhunski, možda izabrati končanicu sa svijetlečom točkom radi lakšeg pračenja divljači u pokretu. E sad  što se tiče puške prelamače, prednost bi dao R kalibrima. Razlog? Patrone sa žljebom (koje nemaju rub) fiksiraju se u ležištu pomoću zuba na izvlakaću koji ulazi u žljeb čahure. Događa se istina rijetko, ali se događa da taj zub preskoči pa nastaje problem sa izvlačenjem prazne čahure. Ako se love svinje u guštari prvi moj izbor bio bi 9,3x74 R nakon njega 8x57 JRS za sve ostalo zadovoljava 7x65R
Autor: E2rd - 08. 02. 2014. 19:16:35
Hvala za objašnjenje ili hvala na objašnjenju. Ne znam točno kako se kaže-napiše. Bez zamjerki molim.    sor
To do sada nisam imao prilike uočiti bilo kod moje dosadašnje kombinirke niti sam čuo od drugih koji posjeduju prelamaču za municiju bez ruba za tu vrstu problema. Obično se pritužuju da su jim pogodci kod brzog pucanja sve viši i viši. Ali kad malo pomislim onaj zub na prelamači za recimo 30-06 je stvarno nekako mali i nježan.....
22.2. idem u Salzburg na lovački sajam i tamo ču pogledati kako to ima riješeno Steyr na toj kombinirki, pa ako mi ne odgovara možda se odlučim za neki drugi kalibar (sa R-om). 
Autor: Nosler - 08. 02. 2014. 20:27:39
30-06 ima i veci pritisak pa vise "trosi" prelamace a stvarno nema potrebe pored 7x65R ili 8x57JRS uzimati taj kalibar ako se trazi neki srednji efekat.
Sto se tice optike...ja vise volim 1,5-6x42... d4
Autor: grom - 08. 02. 2014. 23:07:00
Dobro, ta je vrhunska i dovoljna za baš sve. Možda i najbolji izbor jer na dobroj fiksnoj montaži imaš sve u jednom.
Autor: ROKI 23 - 08. 02. 2014. 23:11:40
Što ti to znači "troši" prelamače?
Autor: grom - 08. 02. 2014. 23:14:47
Karabinsko streljivo u "istom" kalibru je nešto jače od identičnog R metka, tako je razlika 7x57R i 7x57 u korist ovog drugog za oko 80m/s. 8x57 IS i IRS isto tako. Zbog razlike u konstrukciji prelamače i karabina R streljivo je mekše.
Autor: evaeva - 09. 02. 2014. 11:12:17
................drugim riječima slabije i manje trza.
Autor: Kizzo06 - 09. 02. 2014. 15:42:27
ako već želi 30 kalibar ima 30r blaser   zagi
Autor: Schultz and Larsen - 09. 02. 2014. 15:43:09
Aha....a imal kakva optika za pogone? ::) :-*
Autor: E2rd - 09. 02. 2014. 18:04:50
Koliko mi je znano metak u kalibaru 30-06 imu radni pritisak 4050 bara. To je stvarno za približno 10 do približno 20 % veči pritisak od municije sa R-om. Ne mogu vjerovati da je firma Steyr mannlicher napravila tu pušku a da je nije dobro testirala. Samo ime firme meni osobno uliva povjerenje i to ne ime kao ime več njihovi proizvodi na tom području. Nadam se da se ne varam.   
Pa ako sada malo kalkuliram na ovaj način:
-svake godine obično aprila mjeseca člani naše LD moraju obaviti nastrijel kao provjeru lovca i oružja. Provjerava se oružje sa ožljebljenim cijevima i ako neko želi loviti divlju svinju sa glatkom cijevi mora proči provjeru sa jedinačnim zrnom. Tu se ispali 3 metka iz jedne i 3 iz druge cijevi. Malo dodajmo pa neka ih bude zajedno 10,
-ne vjerujem, da če mi Dijana biti tako naklonjena, da svake godine na pogonima pucam na divljač 10 puta, 
-računam, da se može u mom načinu lova iz te kombinirke godišnje ispaliti oko 10 do 20 metaka a vjerojatno i manje, što znači za sljedečih 25 godina (ako sam optimist) dolazimo do broja max. 500 ispaljenih zrna, što je po mome daleko od životne dobi jedne cijevi, 
-posjedujem  još dva karabina sa kojima obično odlazim na čekanje, što dodatno smanjuje broj ispaljenih metaka iz te moje buduče kombinirke,
-koliko sebe poznajem prilično sam brižan do oružja i tu sam bezkompromisan i do sebe i do oružja. Pazim ga i mazim ga.
Imajuči gore navedeno u vidu mislim, da če ta moja buduča puškica i pored toga što če biti kalibra koji ima nešto veči radni pritisak mene podobra preživjeti.
Živi bili pa vidjeli!  zagi

Dobar pogled!
E2rd

Autor: grom - 09. 02. 2014. 19:39:14
Ma hoće, ne brini. Samo mi nekako "nije to to" ako nije R.
Autor: Neno - 10. 02. 2014. 11:51:51
Karabinsko streljivo u "istom" kalibru je nešto jače od identičnog R metka, tako je razlika 7x57R i 7x57 u korist ovog drugog za oko 80m/s. 8x57 IS i IRS isto tako. Zbog razlike u konstrukciji prelamače i karabina R streljivo je mekše.

Ne nužno "mekše"  več je metak tako složen da ima manji pritisak, npr. 30R blaser ima nešto manji pritisak od 30 06 a daje nešto malo veču početnu brzinu s istim  zrnom.
Autor: grom - 11. 02. 2014. 07:23:26
Obično su i brzine nešto manje, pogledaj tablicu od Belota ili Saka.
Autor: Neno - 11. 02. 2014. 08:19:22
Je ako gledaš 8X57IS vs 8X57IRS  ili 7X64 vs 7X65R  ali 30 06 vs 30R izgleda ovako isti proizvođač, ista kugla:

Autor: E2rd - 15. 02. 2014. 20:37:14
Za mene ima tu nešto nejasnoča. Što to znači da izvjestan kalibar više 'troši' pušku? Na što se to odnosi? Da li na cijev ili zatvarač ili oboje? Ili opet na još što treče?
Ako kompariramo na primjer kalibar 30-06 i 30 R Blazer sa istom konstrukcijom i istom težinom zrna od istoga proizvođača (UNI classic težine 11, gr.) po katalogu vidimo, da kal. 30-06  razvija prilikom opaljenja 4050 bara, dok 30 R Blazer razvija 3200 bara ali zato zrno kod 30-06 ima na izlasku iz cijevi energiju od 4128 Joula a 30 R Blazer 4327 Joula, znači oko 200 Joula više.
E pa sad molim za pomoč. Koji kalibar od ta dva kalibra više 'troši' pušku? I da li je 'trošenje' ovisno samo od pritiska? Što je sa samim zrnom i kako ono utječe na sve to?
Vjerujem da na Forumu ima lovaca koji su podkovaniji od mene u balistici i apeliram na njih da malo objasne ovaj i slične slučajeve. Možda ova problematika zanima još koga.

Autor: Nosler - 15. 02. 2014. 22:22:26
Radi se o pritisku. Prelamace imaju slabiju konstrukciju pa se brze "rasklimaju" kad se koriste kalibri sa jakim pritiskom. Svi "R" kalibri su napravljeni da rade sa manjim pritiskom da bi stedili pusku a uz to olaksavaju vadjenje cahure. U sustini,nema vece potrebe za eksperimentiranjem a proizvodjaci oruzija prodaju sve sto neko zeli da kupi bez obzira jeli to "idealno". To ne smijemo zaboraviti... d4
Ima ljudi sto koriste i standardne karabinske kalibre i nikad nemaju problema mada,osobno,ne bih to izabrao.
Autor: JANEZ L - 15. 02. 2014. 23:17:12
Lp!

"Edi vzemi 7x65R in imel jo boš za vse..."

Edi, uzmi 7x65R i budeš imao za sve... d1 d1 d1 Lov u pogonu je bliska borba ali isto se sa ovim kalibrom može od pucati na 250 i koji metar... d1 Vlastita iskustva... sor

Lovski zdravo
Janez L
Autor: E2rd - 19. 02. 2014. 08:53:17
Ajmo ljudi! Vrijeme mi isteče. U subotu 22.2 idem u Salzburg. Do tada bih mogao biti več na čistom koja optika je primjerna za tu moju buduču kombinirku. Ima li još kakva napomena, komentar ideja, savjet.....
Autor: pepi2 - 19. 02. 2014. 11:33:39
Kolega E2rd tamo na sajmu najlakse se budete odlucili jer mozete usporediti. Kahles sigurno spada u gornju klasu optika ali sa Swarom nemoze, meopta je najmanje jednu klasu a mozda i vise ispod i to su moja zapazanja a ipak svatko od nas drukcije vidi.
Ja bih Vam preporucio da pogledate Leicu Magnus. Naime slika identicna Swaru , kvaliteta stakla vrhunska , debljina stijenke tubusa 1,5mm dok je kod konkurencije uglavnom 1mm , povecanje od 1 - 6,3 sto je isto bolje nego kod konkurencije takodjer i vece vidno polje , mehanizam cvrsci nego kod konkurencije.Cijena manja nego kod konkurencije.Kad govorim o konkurenciji mislim na Swar.Zeiss, Kahles.

Autor: gperic - 19. 02. 2014. 11:35:06
Ajmo ljudi! Vrijeme mi isteče. U subotu 22.2 idem u Salzburg. Do tada bih mogao biti več na čistom koja optika je primjerna za tu moju buduču kombinirku. Ima li još kakva napomena, komentar ideja, savjet.....

Imaš štadova sa prodajom polovne lovačke opreme, cijene zadovoljavajuće a i možeš se dogovarati i cjenkati. Kupiš si nešto 1,5-6 x42 u swaru ili zeissu i sigurno nećeš požaliti, a može se kupiti za stvarno prihvatljivu cijenu.
Ja sam prije 4 godine u Salzburgu kupio jednom kolegi Zeisa 1,5-6x42 starog nekih 5 godina za 450 eurića.
Autor: perop - 19. 02. 2014. 12:49:49

teaa
Ako uzimaš novo a ne možeš priuštiti veliku četvorku pogledaj Meopta Meostar R2 1.6x24 RD. Hvale je na Shoot Showu 2014 u Las Vegasu. Smatram da je ovo vrhunska optika koja se kvalitetom primaknula velikoj četvorki a cijenom je ispod njih. Važno je i napomenuti da ima Zoom x6.
Autor: pepi2 - 19. 02. 2014. 13:01:35
Zasto si nebi mogao priustiti ako razmislja o Kahlesu ? Onda u tom rangu treba malo proceprkati i dobije se  osjetno kvalitetnija optika.
Meopta je sigurno razumna kupovina, dobar odnos ulozeno-dobiveno i dobra optika . Ali neide u kosaru sa Kahlesom i slicno.
Autor: perop - 19. 02. 2014. 13:15:14
Zasto si nebi mogao priustiti ako razmislja o Kahlesu ? Onda u tom rangu treba malo proceprkati i dobije se  osjetno kvalitetnija optika.
Meopta je sigurno razumna kupovina, dobar odnos ulozeno-dobiveno i dobra optika . Ali neide u kosaru sa Kahlesom i slicno.
teaa
Ovaj model Meopta Meostar R2 1.6x24 RD ide sa svakim u košaru pa tako i sa Kahlesom. Ova optika je nadprosječna i jedna je od najviše hvaljenih novih modela koji su se pojavili na Shoot Showu 2014 u Las Wegasu. To je jedan od najprestižnijiih sajmova lovačke i vojne opreme na svijetu. Kahles je odličan ali ima Zoom x5 a ovdje je zoom X6 kao i kod Swarovskog Z6. Cijenom je ovj Meoptal povoljniji od drugih optika ovakve klase, iako ni ona nije baš jeftina.
 zagi
Autor: evaeva - 19. 02. 2014. 14:58:32
Samo ti otiđi na sajam i sa nečim ćeš se sigurno vratiti, ne sumnjam da neće biti dobro.................da sebi kupujem optiku za kombinirku odluka bi pala na S&B 1,5-8x42 Stratos.
Autor: perop - 19. 02. 2014. 15:05:09
Samo ti otiđi na sajam i sa nečim ćeš se sigurno vratiti, ne sumnjam da neće biti dobro.................da sebi kupujem optiku za kombiniurku odluka bi pala na S&B 1,5-8x42 Stratos.
teaa
Ne sumnjam u kvalitet S&B-a ali za pogon je bolje povećanje X1 nego 1.5.
 zagi
Autor: evaeva - 19. 02. 2014. 15:10:57
Mala je tu razlika od 1 x i 1.5 x,................sve su to sitnice,.................imam optiku od 1.5 x pa kada gledam isto mi je kao i preko mušice.
Autor: perop - 19. 02. 2014. 15:30:01
 teaa
Ovdje se radi koliko sam razumio o pogonskoj optici. Gedajuući samo parametre pogona ova Meopta ima bolje pogonske karakteristike. O cijeni da i ne govorimo. Ipak svakako da imam novaca na pretek S&B bi bio vrhunski izbor. Ako čovjek ima 18.422,00 kn za S&B 1,5-8x42 Stratos, sigurno neće pogriješiti.
 zagi
Autor: perop - 19. 02. 2014. 15:36:37
Mala je tu razlika od 1 x i 1.5 x,................sve su to sitnice,.................imam optiku od 1.5 x pa kada gledam isto mi je kao i preko mušice.
teaa
Oko tu nije mjerilo nego hladna mašina koja testira optike. u karakteristikama optike treba pogledati vidno polje i sve druge optičke karakteristike i parametre i onda uspoređivati optike. O kvaliteti S&B-a ne bih polemizirao. To je TOP-klasa. Cijena je jedna druga priča.
 zagi
Autor: Štef - 19. 02. 2014. 16:35:18
Ajme  - napisano svašta a tako malo toga. Ak čovjek ide na sajam vidjet će što mu se nudi i na što će se odlučit, što po karakteristikama što po novcima. Zna se koja se povećanja koriste za pogonske lovove samo ovisi jel čovjek tera ili štanta. Ako je u pogonu a tereni su gusti - bacaj optiku dole i koristi nišane, u guščari će optika za svaki qurac zapet. Ak treba za štant onda ide ili ampoint (ili slični proizvod drugog proizvođaća) ili optike od 1x pa do 2,5 x minimalnog uvećanja ali tu isto svaka optika ima drugačije vidno polje pa treba obratit pažnju i na taj dio kod kupovine. Meni je najvažnije vidno polje - čim veće to bolje a vjerujem da je i večini tako.  zagi
Autor: evaeva - 19. 02. 2014. 18:53:08
Takav se odgovor traži............. d4 d4.
Autor: perop - 19. 02. 2014. 19:46:38
Ajme  - napisano svašta a tako malo toga. Ak čovjek ide na sajam vidjet će što mu se nudi i na što će se odlučit, što po karakteristikama što po novcima. Zna se koja se povećanja koriste za pogonske lovove samo ovisi jel čovjek tera ili štanta. Ako je u pogonu a tereni su gusti - bacaj optiku dole i koristi nišane, u guščari će optika za svaki qurac zapet. Ak treba za štant onda ide ili ampoint (ili slični proizvod drugog proizvođaća) ili optike od 1x pa do 2,5 x minimalnog uvećanja ali tu isto svaka optika ima drugačije vidno polje pa treba obratit pažnju i na taj dio kod kupovine. Meni je najvažnije vidno polje - čim veće to bolje a vjerujem da je i večini tako.  zagi
teaa
Što se tiče vidnog polja Štef njega znatno sužava onih 18.422,00 kn koje treba izdvojiti npr., za S&B 1,5-8x42 Stratos pa i o tome svakako treba voditi računa.
 zagi
Autor: Gabro - 19. 02. 2014. 21:05:45
Ja za tu namjenu imam Vortex Razor II 1-6 x 24 i meni je strava od optike, od stakla do izrade i stvarno ne vidim kako bi ovih "božanskih" evropskih top 4 mogao biti puno bolji.
Autor: E2rd - 19. 02. 2014. 21:44:45
Čini mi se, da taj Kahles o kome ja razmišljam ima jedno od od največih vidnih polja na 100 m. i to 42,3 m., s tim da je  povečanje 1 x, dok sa povečanjem 5 x ima vidno polje 8 m. na 100 m. A i cijena je u odnosu na ostale  u toj klasi prihvatljiva.
Autor: perop - 20. 02. 2014. 09:43:14
Čini mi se, da taj Kahles o kome ja razmišljam ima jedno od od največih vidnih polja na 100 m. i to 42,3 m., s tim da je  povečanje 1 x, dok sa povečanjem 5 x ima vidno polje 8 m. na 100 m. A i cijena je u odnosu na ostale  u toj klasi prihvatljiva.
teaa
U odnosu na 18.422,00 kn za S&B 1,5-8x42 Stratos Kahles HELIA CBX 1 - 5 x 24 košta 13.800.00 kn a MEOPTA MEOSTAR R2, 1-6x24 RD 4C, crv.točka košta 8.980,00 kn. Mislim da razlike u kvaliteti ne prate cijenu ali to je moje subjektivno mišljenje. Ovdje su razlike u optičkim nijansama preskupo naplaćene.
 zagi
Autor: gperic - 20. 02. 2014. 10:58:09
Bože, pa koliko vi svinja godišnje u prosjeku pucate dok sve znate.
Autor: Macak - 20. 02. 2014. 11:16:18
teaa
U odnosu na 18.422,00 kn za S&B 1,5-8x42 Stratos Kahles HELIA CBX 1 - 5 x 24 košta 13.800.00 kn a MEOPTA MEOSTAR R2, 1-6x24 RD 4C, crv.točka košta 8.980,00 kn. Mislim da razlike u kvaliteti ne prate cijenu ali to je moje subjektivno mišljenje. Ovdje su razlike u optičkim nijansama preskupo naplaćene.
 zagi

d4

Nego, cija je to optika Vortex i jel ima netko iskustva sa njome?
Autor: perop - 20. 02. 2014. 11:31:11
 d4

Nego, cija je to optika Vortex i jel ima netko iskustva sa njome?
[/quote]
 teaa
Po rezultatima Field&Streama -Vortex-Razor-HD-gen-II-1-6x24 je najbolji optički nišan u 2013. godini. O ovome može reći više Goran on je stručnjak za Vortex. U USA košta $1,899.

http://www.fieldandstream.com/articles/hunting/2013/07/best-rifle-scope-2013-vortex-razor-hd-gen-ii-1%E2%80%936x24mm (http://www.fieldandstream.com/articles/hunting/2013/07/best-rifle-scope-2013-vortex-razor-hd-gen-ii-1%E2%80%936x24mm)

zagi
Autor: E2rd - 20. 02. 2014. 13:40:56
Upravo sam pogledao. Taj Vortex Razor... ... ima za 11 m. manje max. vidno polje na 100  m. od Kahlesa: Kako je sa kvalitetom optike ne mogu reči
Autor: perop - 20. 02. 2014. 14:13:15
Upravo sam pogledao. Taj Vortex Razor... ... ima za 11 m. manje max. vidno polje na 100  m. od Kahlesa: Kako je sa kvalitetom optike ne mogu reči

teaa

Meopta ima vidno polje manje za 5 m ali i košta manje 4.820, 00, kn. Ako možete financijski podnijeti kupovinu ovog Kahlesa to je svakako odličan izbor. Toliko vidno polje ima i Swarovski Z6 i.
 zagi
Autor: E2rd - 20. 02. 2014. 14:22:21
Kolega 'perop' imate pravo. Na sajmu u Salzburgu moram posjetiti Meoptin štand.
Autor: perop - 20. 02. 2014. 14:35:02
Kolega 'perop' imate pravo. Na sajmu u Salzburgu moram posjetiti Meoptin štand.
teaa
Svakak kolega Erd mislim da nećete pogriješiti. Sve dobro pogledajte i ocijenite i onda kupite optiku koju smatrate najboljom. Što kažu "Tri puta mjeri jednom sijeci "!
 zagi
Autor: Štef - 20. 02. 2014. 15:28:31
Ja bi se rađe bazirao na optike koje imaju 4x uvećanje u odnosu na ove koje preporučate od 6x na osnovno povećanje. Što znaći da optika npr. 1,5-6 x 42 je bitno jeftinija od optike 1 - 6 x 42. Ova uvećanja od 6x (a postoji već i od 10x i više)  u odnosu na osnovno povećanje su relativno novijeg datuma pa zbog toga i skuplja. Slobodno se bazirati na 1,5 - 6 x 42 , iz toga se da puknut i u sumrak bez problema na, nazovimo to dalje , a može se bez problema pucat sa malim uvečanjem i na 5 metara što se ponekad i dogodi u pogonskim lovovima.  zagi
Autor: perop - 20. 02. 2014. 15:52:33
Ja bi se rađe bazirao na optike koje imaju 4x uvećanje u odnosu na ove koje preporučate od 6x na osnovno povećanje. Što znaći da optika npr. 1,5-6 x 42 je bitno jeftinija od optike 1 - 6 x 42. Ova uvećanja od 6x (a postoji već i od 10x i više)  u odnosu na osnovno povećanje su relativno novijeg datuma pa zbog toga i skuplja. Slobodno se bazirati na 1,5 - 6 x 42 , iz toga se da puknut i u sumrak bez problema na, nazovimo to dalje , a može se bez problema pucat sa malim uvečanjem i na 5 metara što se ponekad i dogodi u pogonskim lovovima.  zagi
teaa
Štef sve to stoji što vi kažete ipak cijena uglavnim određuje kupnju. Što se tiče ZOOM-a X6 stvar se može postaviti i tako da je meta veća sa povećanjem X6 i da je tada metu lakše pogoditi. Također u opogonu s povećanjem X 1lakše se i brže puca nego s povećanjem X 1.5. Sa svakom od ovih optika može se s malo treninga uspješno loviti. Ovdje je presudan trening i individualne karakteristike lovca i strijelca. Što se tiče povećanja za daleko pucanje i tu je Zoom x6 u značajnoj prednosti. Sa Zoom-om x6 može se daleko potegnuti u odnosu na zoom x4. Kvalitet optike i inovacije u optičkom svijetu značajnim koracima grabe naprijed. Mislim osobno da je ova Meopta Meostar R2 1-6x24 ill odličan izbor a s time se slažu i mnogi svjetski stručnjaci. Kao što sam i naveo optički stručnjaci na Shoot Show-u Las Wegas 2014 o njoj pišu sve najbolje.
 zagi
Autor: Štef - 20. 02. 2014. 16:48:12
 I još jedna dodatna informacija - kod optika koje imaju 1x odnosno 1,5x uvečanje, široko vidno polje a montirane su na karabine koji imaju cijev 50-ak cm (i duže) i nišane - u sliku optike uvijek ulazi i  prednji nišan. Al to već znate  zagi
Autor: odnal - 20. 02. 2014. 18:10:50
da li je to nedostatak , smetnja , pokriva dio vidnog polja ili .... ?
Autor: Lazar - 20. 02. 2014. 18:28:52
ali da bi se iskoristio potencijal pogonskih optika sa povecanjem od 1x puca se sa oba otvorena oka , samo tako ovo povecanje ima smisla a tada se nisan nevidi a i velicina vidnog polja optke nije bitna
Autor: grom - 20. 02. 2014. 18:42:40
Tu igra osvijetljena končanica...
Autor: E2rd - 20. 02. 2014. 21:30:11
Koliko sam vidio tu optiku Meostar R2 stvarno nešto hvale. Da li je poznato kada se je R2 pojavio na tržištu. Ako se ne vram to je ovogodišnja stvar. Ima li kakvih negativnih reakcija?
Autor: Lazar - 20. 02. 2014. 21:48:51
u njemackoj vec podavno
Autor: E2rd - 20. 02. 2014. 21:54:18
Što u Njemačkoj? Da li je odavno plasirana ili odavno negativne reakcije? d4
Autor: Lazar - 20. 02. 2014. 22:01:24
plasirana , i puno se korist i onaj prethodni model , puno ih vidjam u pogonskim lovovima i na blaserima r8 i na sauerima , s&b gotovo da se i nevidi na puskama ko ni kahles ostalo je zeiss ili svaro , za leicu tvrdim da u njemackoj nisu mozda prodali ni jednu inace bi je vidio negdje
Autor: Traper. - 20. 02. 2014. 22:06:45
Meopta je ok ali nikako da naprave normalnu koncanicu tipa kahesove 4-dot ili zeisovu 60.
Sve neke gluposti de debele crte do same crvene tocke, de nema crte, de samo tanke crte sve tako u krug.
Nemogu shvatiti dali su si mnogo truda a uporno nece da naprave najkoriscenu koncanicu u lovacku opticarsku industriju.Zato ih bojkotiram do daljneg. fre
Autor: Lazar - 20. 02. 2014. 22:10:11
kdot je meni odlican , sto me nervira da su linije koncanice previse tanke , znaci samo upotreblnivo sa ukljucenom iluminacijom
Autor: Lazar - 20. 02. 2014. 22:11:58
a sad nagradno pitanje , koji proizvodjac daje dozivotnu garanciju na elektroniku u optici  telll
Autor: Macak - 20. 02. 2014. 23:17:05
plasirana , i puno se korist i onaj prethodni model , puno ih vidjam u pogonskim lovovima i na blaserima r8 i na sauerima , s&b gotovo da se i nevidi na puskama ko ni kahles ostalo je zeiss ili svaro , za leicu tvrdim da u njemackoj nisu mozda prodali ni jednu inace bi je vidio negdje

d4

Da, dobro si primjetio. Tesko ces naci i trgovca koji drzi Kahles u svojem programu.
Autor: JANEZ L - 20. 02. 2014. 23:59:06
Lp!

Onda valja Kahles u Njemačkoj za smeće? Imam jednog na nekoj puški i nisam primjetio, da bi bilo smeće ali istina je, da ne mogu usporediti sa čime boljim, onim "igračima" kako kažete iz "prve lige"... sor sor sor

Lovski zdravo
Janez L
Autor: Lazar - 21. 02. 2014. 08:23:09
niko nekaze da je smece samo da ga niko nece
Autor: perop - 21. 02. 2014. 09:27:11
 teaa
Kahles je odlična optika. Kahles je jači u taktičkom programu i on je izlaz Swarovskom na vojna tržišta. U USA se smatra za jednu od najboljih taktičkih optika. Tamo se odlično prodaje. U lovačkom dijelu Swarovski ga drži jedan skalin ispod sebe. Zna se tko je tu gazda.
 zagi
Autor: Macak - 21. 02. 2014. 09:36:04
Pa je, odlicna optika, ali kako vec Lazar kaze, Njemci je ocito ne zele. Nemam blage veze zasto je to tako. Ono malo trgovaca koji je zastupa, prodaju vecinom ispod cijene da se robe rijese. Slicno je sa Leica, koju smatram samim vrhom, nitko ziv je nema.....
Autor: Nosler - 21. 02. 2014. 09:58:11
Ne govori mi to nista. To sto nijemci nece...
Kvalitet optike se drugacije mjeri. d4
Autor: pepi2 - 21. 02. 2014. 10:17:09
Pa je, odlicna optika, ali kako vec Lazar kaze, Njemci je ocito ne zele. Nemam blage veze zasto je to tako. Ono malo trgovaca koji je zastupa, prodaju vecinom ispod cijene da se robe rijese. Slicno je sa Leica, koju smatram samim vrhom, nitko ziv je nema.....
Ima moj prijatelj dvije , jednu na karabinu drugu sirokokutnu na sacmarici za srnjaka ( ovdje se srnjak lovi i sacmom).A vidio sam da i neki drugi imaju.
Stvar je mozda u tome sto je optika relativno nova na trzistu, i skupa uz to, pa je nece svi odmah prihvatiti.Ali je sigurno dobra alternativa premium markama , nesto poput SAAB automobila koji su u mnogome bili cak i ispred konkurencije ali prihvaceni samo od odredjene i nazalost malobrojne skupine kupaca.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 10:21:16
E sad sam več raširio eventualni izbor širokokutne optike:
-Kahles ili
-Meopta
pitanje je sad.
 A na sajmu možda nađem nešto treče.....
Autor: Bodul - 21. 02. 2014. 10:23:17
Probao sam redon na kombinirkama Hakko Majesty 1,5-6x42, Karl Kaps 1-4x24, Burris Euro 1-4x24 i na kraju Kahles Helia C 1,1-4x24, od navedenih su crvenu točku imale Hakko i Burris.
Šta da napišem nakon svih mogućih i nemogućih situacija u lovu ali pokušat ću.
Po meni je povećanje veće od 1-4x bespotrebno za ovakve optike, a diže cijenu optike do neba.
Crvena točka, onaj najbitniji dijelić sekunde skrene fokusiranje oka sa mete na samu točku i ponekad se tako izgubi dragocijeno vrijeme za hitac, a često se dogodi da je uslijed nepovoljnog kuta prema suncu ne vidiš.
Da ne razglabam previše u širinu, kod mene je ostala Kahles Helia C 1,1-4x24 bez crvene točke, končanica G4 i bolje mi ne treba.
Inače moji uvjeti terena i lova su takvi da se nema vremena pratiti divljač (vizualno) kad dolazi prema štandu već se puca na stazama u gusto obraslom terenu koje su rijetko kad šire od 2-3 metra.
Inače radi treninga odem ponekad na prelet šljuka i na povećanju 1,1 sa oba oka otvorena pucam na šljuke u preletu i rezultat je  d4.

To su moja iskustva i moja je preporuka da kupite kvalitetniju optiku bez suvišnih p...ja i tako ne bacate bespotrebno lovuuuu.  rol
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 10:33:02
Hvala za vaše iskustvo.
Ako optika omogučava povečanje od 6x za mene to znači, da je mogu komotno upotrijebiti i za dulje razdaljine nego ona sa 4 x, znači mogu recimo sačekati i srnjad ali jasno ne baš u mrak. 
Autor: Macak - 21. 02. 2014. 10:34:44
Pepi@....Leica je sami vrh, nema tu neke razlike izmedju Swara ili Zeissa. Osobno kad bi kupovao novu optiku u toj "ligi", Leica Magnus bi bila moj izbor. Da se vratim jos na Kahlesa, vrhunska optika, al ne zastupa je vise ni Frankonia a imali su je dugo u programu. Ocito roba nije nikako isla pa je uklonili. Odes na egun, gdje ovi manji trgovci stavljaju svoju robu, pa skoro corak. Imas mozda 2-3 trgovca koji je imaju. Dok juznije opet sasvim druga prica, u A i RH je vidis cesce na puskama, vjerovatno kod tebe u Svicarskoj isto.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 10:36:04
Osim toga čini mi se da se kod ove dvije optike crvena točka da isključiti, pa onda ostane samo križ. Ako se varam molim za korekciju.
Autor: Macak - 21. 02. 2014. 10:36:45
E sad sam več raširio eventualni izbor širokokutne optike:
-Kahles ili
-Meopta
pitanje je sad.
 A na sajmu možda nađem nešto treče.....

Od te dve koje si naveo, uzeo bi Kahlesa iako Meopta za puno manje nudi dosta.
Autor: pepi2 - 21. 02. 2014. 10:51:53
Jos si pogledajte kako je sa garancijom i servisom. Iz iskustva, Swara starog dvadesetak godina popravili su i servisirali bez ijednog eura nadoknade. Sa Kahlesom nebi trebalo biti drukcije, za meoptu neznam a moguce je da se budem upoznao.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 13:45:14
Garancija za Kahles nabavljen pri Optics-trade v Slo je 11 godina, za Meoptu R2 sam našao na internetu, da je 30 godina. Servis pa ?
Autor: Lazar - 21. 02. 2014. 14:25:38
Garancija za Kahles nabavljen pri Optics-trade v Slo je 11 godina, za Meoptu R2 sam našao na internetu, da je 30 godina. Servis pa ?
jel to vazi i za elektronimu u optici  dr.i
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 16:26:57
To mi nije znano. Za Kahles se ti podaci mogu nači na internetnoj strani optics-trade.eu, a za R2 na meoptasportsoptics.com
Autor: Traper. - 21. 02. 2014. 19:16:42
Osim toga čini mi se da se kod ove dvije optike crvena točka da isključiti, pa onda ostane samo križ. Ako se varam molim za korekciju.
Samo sto kad iskljucis tacku kod meopte neces videti nista ni kriza ni bakraza.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 19:19:32
Misliš? To ću sutra vidjeti.  d4
Autor: Traper. - 21. 02. 2014. 19:22:49
Govorim o onoj njihovoj koncanici kdot.
Pozdrav.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 19:29:27
Mene više zanima 4c.
Autor: leon - 21. 02. 2014. 19:32:10
Ako bude puška za pogone, uzmi Aimpoint 1X (crvena točka), imaš više tipa te vrhunske optike... Ako dobro vidiš, možeš streljat i na 100 m, bez povečanja, jer ga nema.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 19:41:17
Puška će biti prije svega za pogone. Ali kako sam ja gledao kod drugih lovaca, Aimpont na 100 m. pokriva na meti površinu recimo temu od oka kakvih 25-30 cm. ili čak i više. Čini mi se da je Aimpont jako prikladan za manje razdaljine, i brzo pucanje.
I kako sad ja neka uzmem tu pušku sa Aimpontom poslijepodne na srndača? 
Autor: leon - 21. 02. 2014. 19:53:32
Točka treba biti 2 MOA. A mislim, da 4 MOA ne rade više.... Si u pravu. Ako misliš loviti i sa čeke, uzmi 1x do 4 ili 6x. 1x nema povečanja a 1.5 x več je povečanje. Neki i sa 3x dobro pucaju na svinje u pokreteu, stvar navike.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 19:57:24
Izgleda da sam sa onih 25-30 cm. malo preterao. fre
Autor: leon - 21. 02. 2014. 19:59:44
Ja imam PAP samo za pogone. Koristim Aimpoint H1, 2 Moa. jako sam zadovoljan. do 50 m može i sa čeke.
Autor: vuk sa motajice - 21. 02. 2014. 20:07:41
Čitam ovo sve i na kraju moj zaključak je za loviti kroz velike gustiše sa psima i kada se puca ne dalje od 10-15 metara pa rijetko  i na 5 metara kada drže psi na mjestu zakon je mehanički nišan a za lov svinja pogonom na dočeku i za srednje daljine optika od 1,5-6x42 marke Meopta,Leupold, Kahles,Bender, Zeiss i itd  i pokriva sve potrebe lova svinja i sa čeke i ostale situacije. d1
Autor: lovac1977 - 21. 02. 2014. 20:09:34
1 MOA je otprilike 2.5cm na 100y sto pokriva tacka. E sad neznam kakvi su to sto pokrivaju tu 25-30cm. Pozz
Autor: Štef - 21. 02. 2014. 20:55:04
Puška će biti prije svega za pogone. Ali kako sam ja gledao kod drugih lovaca, Aimpont na 100 m. pokriva na meti površinu recimo temu od oka kakvih 25-30 cm. ili čak i više. Čini mi se da je Aimpont jako prikladan za manje razdaljine, i brzo pucanje.
I kako sad ja neka uzmem tu pušku sa Aimpontom poslijepodne na srndača?

Edvarde , jel ti to nas malo vučeš za nos ? reko si da imaš borovnika, sauera, kombi sabattija, kricoa... 35 godina staža a sad kao ne znaš kupit optiku i kako bi ušao na sajam ?  z6
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 21:05:42
Ma jok.  ::) Samo želim vidjeti čim više različitih mišljenja. Kao što sam več napisao večinu od te optike još nisam imao u rukama i svaki savjet, preporuka i komentar su dobrodošli. Prije svega me zanima kakva su iskustva sa terena. Jedno je reklama i prospekt a drugo realna situacija u prirodi.

Autor: Štef - 21. 02. 2014. 21:25:34
po ovome što si napisao da imaš - sve drugo osim (http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/836/e7xx.png) (https://imageshack.com/i/n8e7xxp) je promašaj
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 21:30:25
 ;D Zeissa imam na Saueru i to 2,5-10x48 ako več  moram reči.
Autor: Štef - 21. 02. 2014. 21:39:00
Eto vidiš - ja bi si onda jednog ovakvog nabacio
(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/30/cr0g.png) (https://imageshack.com/i/0ucr0gp)
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 21:41:18
Samo malo da vidim njegove karakteristike i jasno cijenu.
Autor: Štef - 21. 02. 2014. 21:45:34
i još končanicu 54 i eto brige na veselje ! Nemoj gledat cijenu, uzmi samo karticu - račun dođe poštom drugi mjesec  happi
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 21:46:10
Vidno polje na 100 m. je 38m. A i optika je vjerojatno maxi. Bogami dobar je. Ali je i cijena 1600 € dobra. 
Autor: perop - 21. 02. 2014. 21:56:51
Vidno polje na 100 m. je 38m. A i optika je vjerojatno maxi. Bogami dobar je. Ali je i cijena 1600 € dobra.
teaa
Ne treba gledati samo vidno polje to je jedan od parametara končanica je također jako bitna za brzo pucanje.
Ima jedna američka tvrtka Pride&Fowler imaju dobre končanice pogledaj i nihov model RR-CQLR 1-4x24mm with Rapid Ranging - PFI Tactical Series. Više su vojne namjene ali moje je osobno mišljenje da su odlični i za lov. Ako slučajno na sajmu naiđete na ovaj i druge modele Pride&Fowlera za kalibar koji vam odgovara  pogledajte ih baš bi me interesiralo što mislite o njihovoj optici.
 zagi
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 22:04:21
Koliko se sječam iz prijašnjih posjeta tom sajmu amerikanci nisu baš zastupljeni. Možda koji trgovac prodaje njihovo oružje ili optiku. Ako sada malo razmislim ne sječam se niti francuza. Možda se varam, sutra ću vidjeti.....
Autor: perop - 21. 02. 2014. 22:10:10
 teaa
Dobar je i Trijicon oni su povpoljniji cijenom od Europske optike. Od Europe drži se Meopte i nećeš pogriješiti. Bolje stući velike novce u dobar lov nego u skupu optiku.
 zagi
Autor: JANEZ L - 21. 02. 2014. 22:12:38
Lp!

Eto vidiš - ja bi si onda jednog ovakvog nabacio

I ja, i ja... sor sor sor ali i Meopta bi valjala... sauf Samo recesija, ne valja... paci paci paci

Lovski zdravo
Janez L
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 22:14:37
Ako sutra Meoptu R2 dobijem za oko 1000 Euriča ima da ide sa mnom kući. Čini mi se da ljudi imaju pravo kad kažu, da je tako mala razlika u kvaliteti a tako velika razlika u cijeni. A garancija 30 g. opet nešto znači.. 
Autor: perop - 21. 02. 2014. 22:18:02
Ako sutra Meoptu R2 dobijem za oko 1000 Euriča ima da ide sa mnom kući. Čini mi se da ljudi imaju pravo kad kažu, da je tako mala razlika u kvaliteti a tako velika razlika u cijeni. A garancija 30 g. opet nešto znači..
teaa
Mislim da ona košta oko 1200 eura ali na takvim sajmovima zna biti popusta. Ipak optika se jedanput kupuje a ovdje se radi o kvalitetnoj optici pa tu ne gledajte u 100-tinjak eura gore dolje.
 zagi
Autor: JANEZ L - 21. 02. 2014. 22:20:09
Lp!

E2rd dobru kupnju ti želim i koji izvještaj o tome, pa i koju fotku. d1 d1 d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 22:26:02
Hvala Janez. Ti ne greš? A zastavljamo se u Radovljici.
Autor: Traper. - 21. 02. 2014. 22:28:28
i još končanicu 54 i eto brige na veselje ! Nemoj gledat cijenu, uzmi samo karticu - račun dođe poštom drugi mjesec  happi

Stef zasto bas tu koncanicu, meni izgleda bas neprirodna. Bas bi hteo znat sta je fora kod te koncanice i imali neke prednosti.
A za izbor optike uzeo si mi rec iz usta. d4
Pozdrav.
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 22:36:01
Pa ova optika što si mi predlagao je za specialce a ne za lovce, osim toga ima križ u prvom fokalnom planu. Istina cijena je super....
Autor: perop - 21. 02. 2014. 22:48:31
Pa ova optika što si mi predlagao je za specialce a ne za lovce, osim toga ima križ u prvom fokalnom planu. Istina cijena je super....
teaa
Ne znam je li meni govoriš za Pride &Fowler. Ova optika ima končanicu kalibriranu za pojedine kalibre. Končanica mi je vrhunska i po meni jako uporabljiva u lovu i brzom pucanju za pojedine slične lovačke kalibre. Nisam je držao u ruci i volio bih je vidjeti. Optika je vrhunska japanska. Ameri ih koriste i za lov a oni su jako praktični. Po nekim mojim opservacijama mislim da je ovo jedna od boljih končanica za brzo pucanje. To što je I FPP nije bitno jer kvalitetna končanica odradi posao. Pride &Fowler končanice sada koristi i jedna od boljih svjetskih optika USO u modelu 762C - US OPTICS 1-8x24mm MIL SPEC .
 zagi
Autor: E2rd - 21. 02. 2014. 22:56:12
Dosta priče. Idem da malo dremnem. Pa na put. Laku noć prijatelji...........
Autor: JANEZ L - 21. 02. 2014. 23:06:32
Lp!

Žena ima sutra rođen dan... sor sor sor

Lovski zdravo
Janez L
Autor: leon - 22. 02. 2014. 10:58:37
Biče  rostilj zagi, uživajte  ref
Autor: JANEZ L - 22. 02. 2014. 11:06:02
Lp!

Biće, biće... rostilj rostilj rostilj već sve u rumuladi...  z10 d1

Lovski zdravo
Janez L
Autor: perop - 22. 02. 2014. 14:16:55
Lp!

Žena ima sutra rođen dan... sor sor sor

Lovski zdravo
Janez L

Pridtužujem se čestitkama !!!  zagi zagi
Autor: Štef - 24. 02. 2014. 12:53:31

Stef zasto bas tu koncanicu, meni izgleda bas neprirodna. Bas bi hteo znat sta je fora kod te koncanice i imali neke prednosti.
A za izbor optike uzeo si mi rec iz usta. d4
Pozdrav.

zato jer (po meni) je to najprikladnija končanica za pucat na svinje na nekoj prosjeci ili situacijama gdje treba brzo nanišanit - nije ti bitno u tom trenutku jel gađaš vrat, gornji dio kičme, glavu... bitno ti je da križ dobiješ brzo na divljač a sa ovim si definitivno brz.
Autor: Neno - 24. 02. 2014. 13:48:01
54 je končanica za pucanje u trku imaš vodoravnu crtu s kojom "prepoloviš" divljač i debelu kratku vertikalu s kojom određuješ pretjecanje.
Autor: E2rd - 24. 02. 2014. 21:16:08
Eto mene nazad. Na sajmu sam probao skoro svu optiku. I na kraju je moja odluka pala na Meoptu R2. Samo na sajmu mi nisu dali nikakav popust tako da je nisam kupio. Posle 10.3. ću nadam se dobiti poput kod Ancelj d.o.o u Novem Mestu. Ako da popust, kupujem Meoptu ako ne, na pušku ide stara optika....
Autor: Lazar - 24. 02. 2014. 21:42:06
da se nisi  pesi po tom salzburgu mogo si je vec kupit za po cijene  hao
Autor: perop - 25. 02. 2014. 13:51:59
da se nisi  pesi po tom salzburgu mogo si je vec kupit za po cijene  hao

Detonex - MEOPTA MEOSTAR R2, 1-6x24 RD 4C, crv.točka šifra:MEOPTAR20002 - cijena: 8,980.00 kn

Teško će se igdje optika ovakve klase dobiti jeftinije + sve ovo što Lazar kaže koliko se potroši za za put tamo i natrag.
Autor: E2rd - 25. 02. 2014. 16:57:33
Izlet na sajam u Salzburg je koštao 39 €. Tamo sam barem imao mogućnost uzeti u ruke i pogledati sve te optike koje mene zanimaju........ ;D
Autor: Lazar - 25. 02. 2014. 17:48:42
Izlet na sajam u Salzburg je koštao 39 €. Tamo sam barem imao mogućnost uzeti u ruke i pogledati sve te optike koje mene zanimaju........ ;D
to mi nebi moglo biti ni za piva  hao
Autor: E2rd - 28. 02. 2014. 21:13:22
A kamoli za optiku