Autor Tema: Optika za pogone  (Posjeta: 31760 vremena)

Offline E2rd

• K
  • *
Optika za pogone
« u: 07. 02. 2014. 22:29:49 »
Zdravo svim lovcima dobre volje !
Uskoro kupujem kombinirku Steyr Mannlicher duett u kalibru 30-06/12-76. Puška če biti prije svega namjenjena pogonskom načinu lova. Razmišljam o širokokutnoj optici sa početnim povečanjem 1x. Zadnje vrijeme razmišljam o Kahlesu Helia 1-5X24. Ima li tko kakva iskustva sa tom optikom. Možda kakav savjet, komentar, iskustvo, prijedlog.....
LP! E2rd     

« Zadnja izmjena: 08. 02. 2014. 00:57:00 od Schultz and Larsen »
Dobar pogled !
E2rd

Offline grom

• K 3000
  • *
Odg: Optika za pogone
« Odgovori #1 u: 08. 02. 2014. 12:53:23 »
Moj Edo svaka čast na izboru, ako si možeš priuštiti Kahles kupuj i ne razmišljaj. Samo ja u kombinaciji, tj. puški prelamači ne bih 30-06 već neki R kalibar, recimo 7x65R . zagi

Offline E2rd

• K
  • *
« Odgovori #2 u: 08. 02. 2014. 16:11:50 »
Jedan od razloga zašto nabavljam kombinirku u tom kalibru je i taj da več imam karabin u kalibru 30-06. Ne bih želio da imam tri vrste različite kalibarske municije. Za sada se mi je taj kalibar pokazao dobar da ne kažem u superlativima što mislim o njemu. Ne kažem da možda ne postoji kakav drugi kalibar koji je univerzalniji od toga i kojeg drugi lovci više preferiraju. Meni, mom načinu lova, divljači koja je u lovištu, mojoj predpostavki o lovačko 'pravilnom' strelu i terenu na kojem lovim po mojoj procjeni taj kalibar odgovara. Nisam pobornik a ni moje lovište zbog konfiguracije terena ne dozvoljava gađanja divljači na velike razdaljine. Osim toga mislim da se sa večom razdaljinom pojavljuje veča mogučnost ranjavanja divljači, a nama lovcima je koliko je meni znano i kako su me učili prioritet da divljač koju odstreljujemo padne u vatri ili se barem trudimo da to postignemo. Toga se i pokušavam držati. Rađe pustim divljač da ode nego da pucam na razdaljinu koja nije u skladu sa mojim načelom na tu temu. Doči če drugi put a isto tako i ja. Pa ako se i ne sretnemo više neka joj je sa srečom. 
Da li zbog izvlakača čahure, lakšeg vađenja iste, preciznosti ili možda zbog nekog trečeg razloga se misli da taj kalibar nije primeran za kombinirku? Zahvalan bih bio za objašnjenje. Prihvačam sve sugestije. Želio bih i neki komentar na samu optiku, pa ako vam nije teško pisati a danas je subota i ima se vremena, barem večina lovaca, molim za kakav komentar i na tu temu...         
Dobar pogled !
E2rd

Offline lovac10

• K 500
« Odgovori #3 u: 08. 02. 2014. 17:53:27 »
Pa što se može reč o toj opciji, večina lovaca bi rado složila takav komplet jer je to po meni  1liga

Offline Laufer 223

• K 2000
« Odgovori #4 u: 08. 02. 2014. 18:18:46 »
Što se tiče izbora širokokutne optike izbor je vrhunski, možda izabrati končanicu sa svijetlečom točkom radi lakšeg pračenja divljači u pokretu. E sad  što se tiče puške prelamače, prednost bi dao R kalibrima. Razlog? Patrone sa žljebom (koje nemaju rub) fiksiraju se u ležištu pomoću zuba na izvlakaću koji ulazi u žljeb čahure. Događa se istina rijetko, ali se događa da taj zub preskoči pa nastaje problem sa izvlačenjem prazne čahure. Ako se love svinje u guštari prvi moj izbor bio bi 9,3x74 R nakon njega 8x57 JRS za sve ostalo zadovoljava 7x65R

Offline E2rd

• K
  • *
« Odgovori #5 u: 08. 02. 2014. 19:16:35 »
Hvala za objašnjenje ili hvala na objašnjenju. Ne znam točno kako se kaže-napiše. Bez zamjerki molim.    sor
To do sada nisam imao prilike uočiti bilo kod moje dosadašnje kombinirke niti sam čuo od drugih koji posjeduju prelamaču za municiju bez ruba za tu vrstu problema. Obično se pritužuju da su jim pogodci kod brzog pucanja sve viši i viši. Ali kad malo pomislim onaj zub na prelamači za recimo 30-06 je stvarno nekako mali i nježan.....
22.2. idem u Salzburg na lovački sajam i tamo ču pogledati kako to ima riješeno Steyr na toj kombinirki, pa ako mi ne odgovara možda se odlučim za neki drugi kalibar (sa R-om). 
Dobar pogled !
E2rd

Offline Nosler

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #6 u: 08. 02. 2014. 20:27:39 »
30-06 ima i veci pritisak pa vise "trosi" prelamace a stvarno nema potrebe pored 7x65R ili 8x57JRS uzimati taj kalibar ako se trazi neki srednji efekat.
Sto se tice optike...ja vise volim 1,5-6x42... d4
I aint asked any pardon for anything I've done.

Offline grom

• K 3000
  • *
« Odgovori #7 u: 08. 02. 2014. 23:07:00 »
Dobro, ta je vrhunska i dovoljna za baš sve. Možda i najbolji izbor jer na dobroj fiksnoj montaži imaš sve u jednom.

Offline ROKI 23

• K 100
  • **
« Odgovori #8 u: 08. 02. 2014. 23:11:40 »
Što ti to znači "troši" prelamače?

Offline grom

• K 3000
  • *
« Odgovori #9 u: 08. 02. 2014. 23:14:47 »
Karabinsko streljivo u "istom" kalibru je nešto jače od identičnog R metka, tako je razlika 7x57R i 7x57 u korist ovog drugog za oko 80m/s. 8x57 IS i IRS isto tako. Zbog razlike u konstrukciji prelamače i karabina R streljivo je mekše.

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
« Odgovori #10 u: 09. 02. 2014. 11:12:17 »
................drugim riječima slabije i manje trza.
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline Kizzo06

• K 100
  • **
« Odgovori #11 u: 09. 02. 2014. 15:42:27 »
ako već želi 30 kalibar ima 30r blaser   zagi

Offline Schultz and Larsen

• Global Moderator
  • K 3000
  • Carpe diem tail gunner
« Odgovori #12 u: 09. 02. 2014. 15:43:09 »
Aha....a imal kakva optika za pogone? ::) :-*
Schultz & Larsen
systematic precision
One shot, one skill....

Keep your friends close, but enemies closer

JA SAM JARAC ZIVODERAC, ZIV KLAN NE DOKLAN....

Offline E2rd

• K
  • *
« Odgovori #13 u: 09. 02. 2014. 18:04:50 »
Koliko mi je znano metak u kalibaru 30-06 imu radni pritisak 4050 bara. To je stvarno za približno 10 do približno 20 % veči pritisak od municije sa R-om. Ne mogu vjerovati da je firma Steyr mannlicher napravila tu pušku a da je nije dobro testirala. Samo ime firme meni osobno uliva povjerenje i to ne ime kao ime več njihovi proizvodi na tom području. Nadam se da se ne varam.   
Pa ako sada malo kalkuliram na ovaj način:
-svake godine obično aprila mjeseca člani naše LD moraju obaviti nastrijel kao provjeru lovca i oružja. Provjerava se oružje sa ožljebljenim cijevima i ako neko želi loviti divlju svinju sa glatkom cijevi mora proči provjeru sa jedinačnim zrnom. Tu se ispali 3 metka iz jedne i 3 iz druge cijevi. Malo dodajmo pa neka ih bude zajedno 10,
-ne vjerujem, da če mi Dijana biti tako naklonjena, da svake godine na pogonima pucam na divljač 10 puta, 
-računam, da se može u mom načinu lova iz te kombinirke godišnje ispaliti oko 10 do 20 metaka a vjerojatno i manje, što znači za sljedečih 25 godina (ako sam optimist) dolazimo do broja max. 500 ispaljenih zrna, što je po mome daleko od životne dobi jedne cijevi, 
-posjedujem  još dva karabina sa kojima obično odlazim na čekanje, što dodatno smanjuje broj ispaljenih metaka iz te moje buduče kombinirke,
-koliko sebe poznajem prilično sam brižan do oružja i tu sam bezkompromisan i do sebe i do oružja. Pazim ga i mazim ga.
Imajuči gore navedeno u vidu mislim, da če ta moja buduča puškica i pored toga što če biti kalibra koji ima nešto veči radni pritisak mene podobra preživjeti.
Živi bili pa vidjeli!  zagi

Dobar pogled!
E2rd

Dobar pogled !
E2rd

Offline grom

• K 3000
  • *
« Odgovori #14 u: 09. 02. 2014. 19:39:14 »
Ma hoće, ne brini. Samo mi nekako "nije to to" ako nije R.