Koliko mi je znano metak u kalibaru 30-06 imu radni pritisak 4050 bara. To je stvarno za približno 10 do približno 20 % veči pritisak od municije sa R-om. Ne mogu vjerovati da je firma Steyr mannlicher napravila tu pušku a da je nije dobro testirala. Samo ime firme meni osobno uliva povjerenje i to ne ime kao ime več njihovi proizvodi na tom području. Nadam se da se ne varam.
Pa ako sada malo kalkuliram na ovaj način:
-svake godine obično aprila mjeseca člani naše LD moraju obaviti nastrijel kao provjeru lovca i oružja. Provjerava se oružje sa ožljebljenim cijevima i ako neko želi loviti divlju svinju sa glatkom cijevi mora proči provjeru sa jedinačnim zrnom. Tu se ispali 3 metka iz jedne i 3 iz druge cijevi. Malo dodajmo pa neka ih bude zajedno 10,
-ne vjerujem, da če mi Dijana biti tako naklonjena, da svake godine na pogonima pucam na divljač 10 puta,
-računam, da se može u mom načinu lova iz te kombinirke godišnje ispaliti oko 10 do 20 metaka a vjerojatno i manje, što znači za sljedečih 25 godina (ako sam optimist) dolazimo do broja max. 500 ispaljenih zrna, što je po mome daleko od životne dobi jedne cijevi,
-posjedujem još dva karabina sa kojima obično odlazim na čekanje, što dodatno smanjuje broj ispaljenih metaka iz te moje buduče kombinirke,
-koliko sebe poznajem prilično sam brižan do oružja i tu sam bezkompromisan i do sebe i do oružja. Pazim ga i mazim ga.
Imajuči gore navedeno u vidu mislim, da če ta moja buduča puškica i pored toga što če biti kalibra koji ima nešto veči radni pritisak mene podobra preživjeti.
Živi bili pa vidjeli!
Dobar pogled!
E2rd