Forum LOVAC

Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci => Ponuda.:. potražnja => Autor teme: 6ak - 08. 02. 2016. 10:39:20

Naslov: UPIT / PROCJENA
Autor: 6ak - 08. 02. 2016. 10:39:20
Pozdrav, imao bi upit za procjenu kolika je realna vrijednost
Lovački Karabin, proizvodnja kranj  Slovenia, 30-06, sa optikom carl zeiss, super očuvan slike nemam tu trenutno ali popodne ih stavim da se vidi sve.
Zanima me dali se može znati cijena okvirno??

Ako san stavia temu na krivo mjesto, moje isprike ali nisam znao gdje drugo.

Hvala
Naslov: Odg: UPIT / PROCJENA
Autor: spinnaker - 08. 02. 2016. 11:36:27
sve zavisi od stanje puške i optike. ali kao što kažeš da je sve super očuvano oko cca 4000-5000kn
Autor: 6ak - 08. 02. 2016. 12:45:38
Dotični je cijeni 1 000€ , hvala na info kolega.
Autor: salic - 08. 02. 2016. 13:39:17
Koja je optika na njemu, koja montaža... Ima stvari koje mijenjaju cijenu.
Autor: 6ak - 08. 02. 2016. 13:45:29
Koja je optika na njemu, koja montaža... Ima stvari koje mijenjaju cijenu.
Izvini ali nov sam u ovome i slabo se razumijem, imam poslikano sve kuci na pc-u pa cu stavit da se vidi sve pa ako tko uspije pomoc oko detalja i cijene bit ce mi drago.
Autor: roger - 08. 02. 2016. 13:59:00
Kolega,
Samo pazite na jednu stvar: puska se uvjek moze srediti da dobro izgleda izvana, poliranje kundaka i uljenje, bruniranje metala, itd, medjutim cijev iznutra je druga prica.

Tak da kod kupovine polovne puske, nastojte traziti provjeru na streljani.
Sretno!
 zagi
Autor: grga33 - 08. 02. 2016. 14:41:33
ja imam sava kranj karabin u lux verziji 7 mm rem mag, sa swarovski optikom, karabin je odličan i nebih baš ga prodao za takve male novce, znam da je kalibar drugi ali ipak, nedavno sam bio kod jednog puškara i baš sam ga čisto iz radoznalosti pitao koliko mi vrijedi karabin, rekao mi je da vrijedi 2000-2500 eura ali da za njega bih trenutno mogao dobiti 9000-10000 kuna,  zagi
Autor: 6ak - 08. 02. 2016. 14:58:55
Znači najbolje da ga puškaru odnesen, dali mozda preporučate u Splitu kod nekoga da odem ??
osobno neznam nikoga : /
Autor: spinnaker - 08. 02. 2016. 15:08:42
rekao mi je da vrijedi 2000-2500 eura ali da za njega bih trenutno mogao dobiti 9000-10000 kuna,  zagi

puška vrijedi onoliko koliko je kupac spreman platiti  teaa

ovih 2000-2500 € okači mačku o rep da će ti netko platiti
Autor: zhrvoje - 08. 02. 2016. 15:24:45
Kolega stavi prvo tu slike da prokomentiramo, vjerojatno je to stari model optike koji je ugradjen prilikom izrade karabina. O njemu najvise ovisi ukupna cijena. I na kraju, neovisno o cijeni, obavezno probat na streljani dali drzi grupu. To mozes i sa nekim iskusnijim kolegom, ne mora bit puskar.
Autor: ssekir75 - 08. 02. 2016. 15:32:45
rekao mi je da vrijedi 2000-2500 eura ali da za njega bih trenutno mogao dobiti 9000-10000 kuna,  zagi

da li to znači da ako ja prodajem karabin za 500e i dođe neko i daje 100, a tri dana kasnije naleti neko ko je isti spreman platiti 1000, ta puška vredi 100 ili 1000e? svaka roba ima svog kupca, tako da ko zna da li bi neko dao te ili možda veće pare za konkretni karabin. puškar je dao svoju procenu realne vrednosti, e sad što smo svi mi otišli u honduras drugo je pitanje. vrednost nije isto što i cena.

kranjci su generalno dobri, i ja bih se svakako portudio da proverim da li je to sve kako bog zapoveda. pod tim prvenstveno mislim na proveru na strlištu sa obaveznim čišćenjem, jer na oko i cev može da se uglanca do bola a posle prvog metka :pferd:
Autor: Laufer 223 - 08. 02. 2016. 16:43:57
Da kranjci su dobri, još ako imaju bohlerovu cijev, pa kočnicu na vratu, pa njemački šteher pa shul montažu, ali za 1000E danas na Egun dobijete Steyera sa optikom,, Kriko sa optikom ili Mausera 66 sa optikom, a oni su ipak bolji izbor i od kranjca i od zastave.
Autor: Neno - 08. 02. 2016. 19:19:32
Da kranjci su dobri, još ako imaju bohlerovu cijev, pa kočnicu na vratu, pa njemački šteher pa shul montažu, ali za 1000E danas na Egun dobijete Steyera sa optikom,, Kriko sa optikom ili Mausera 66 sa optikom, a oni su ipak bolji izbor i od kranjca i od zastave.

Laufer slažem se, to je ogromno tržište i razdvoji se brzo žito od kukolja.
Zanimljivio da npr ruske bokerice tamo idu po 200€ a npr zastava karabini koji tu malo koji uhvati 3000 kN redovito 400-500€, nedavno pratim jednog M70 s starim benderom i schwenk montažom, stanje dobro ali ne i odlično i probio je 700€. 

Kod nas mannlicher schoenauer ide po 7000+ kN a tamo malo koji s optikom uhvati 700€...
Autor: grga33 - 09. 02. 2016. 13:25:12

ocito nisi procitao sto sam napisao, toliko mi je procjenio puskar iz ciste moje radoznalosti sam ga pitao, a koliko u danasnje vrijeme mogu dobiti to je neka druga stvar, ali sam i priblizno i dobivao i nisam ga htio prodati  zagi
Autor: ivo samoborec - 09. 02. 2016. 23:47:47
Puskari su nekad nepredvidivi.Ovdje ti recimo daje puno manje a onda je malo poglanca i zaradi 30 % ni orao ni kopao.Kad ti doma procijeni pusku i ako ti se cijena svidaponudi mu je a onda ce biti izgovori...da nema interesa.Lopov do lopova no necu vriijedat..ima ih i postenih ....nade se tu i tamo samo ih treba dugo trazit ! sor
Autor: 6ak - 20. 02. 2016. 17:36:21
Pozdrav, ispricavam se sto nisam prije uspio staviti slike... ali evo sljede u ovom postu:

Koliko sam mogao vidjeti iz prilozenoga puska je ocuvana nigdje izgrebana ili ostecena, od vojnog veterana, uredna i odrzavana mora se priznati, optika je malo negdje boju izgubila vidi se na slikama.

Takoder puska je upucana na 800 metara te se nikada nije koristila u lovu, oruzje je u ratu sluzilo kao sniper i iz njega se pucalo iz čeke.
Autor: Huntercro - 20. 02. 2016. 18:42:38
upucana na 800 m?  superti
Autor: pepi2 - 20. 02. 2016. 18:47:20
Da ,upucana na 800m pa onda s ceke pucas svinju na 70m !?
Ako ova optika  uopste ima prostora za takvu elevaciju .
Autor: Traper. - 20. 02. 2016. 19:00:01
Jooj 800m  zagi   bravo.
Nisam znao da se u ratu puca sa ceke. hao  zagi
Autor: 6ak - 20. 02. 2016. 19:09:55
 gss gss gss ja prenosin samo rijeci od gospona koji to prodaje i iz razloga sto se ne razumijem bas pitam i prenosim sve vama, a vi mozete pomoc i odg sa pametnim odovorom ili se rugat i smijat, covijek je reka "puska je bila upucana na 800M" dali je to mogu ja neznam
Autor: magwin - 20. 02. 2016. 21:38:02
bez porovokacija molimo!   dois
Autor: 6ak - 20. 02. 2016. 21:42:42
Ako neko misli da je nemoguce da bude upucana na 800m neka kaze, ne tvrdim da ne puska upucana niti da nije samo prenosim sto prodavac kaze, da mi vi kazete svoje misljenje te ako je moguce date procjenu puske.
Autor: sus scrofa - 20. 02. 2016. 22:49:37
6ak puška uopće ne izgleda loše e sad što ti želiš od nje odnosno što sa njom planiraš loviti to je nešto drugo. Koji je to uopće kalibar? Koliko čovjek novaca traži za nju? Koliko si ti spreman dat za nju? To sve ovisi o tebi. A da je upucana na 800 m nije istina jer na tu daljinu kao prvo sa tom optikom ni metu ne možeš vidjeti a kamoli ju upucat. Odi sa puškom na strelište ako je upucana na 100 m i dobro nosi te ako ti se puška sviđa i da ti je odgovarajućeg kalibra po nekoj razumnoj cijeni mislim da ti ne moram pisati što dalje.  zagi
Autor: 6ak - 21. 02. 2016. 01:09:37
6ak puška uopće ne izgleda loše e sad što ti želiš od nje odnosno što sa njom planiraš loviti to je nešto drugo. Koji je to uopće kalibar? Koliko čovjek novaca traži za nju? Koliko si ti spreman dat za nju? To sve ovisi o tebi. A da je upucana na 800 m nije istina jer na tu daljinu kao prvo sa tom optikom ni metu ne možeš vidjeti a kamoli ju upucat. Odi sa puškom na strelište ako je upucana na 100 m i dobro nosi te ako ti se puška sviđa i da ti je odgovarajućeg kalibra po nekoj razumnoj cijeni mislim da ti ne moram pisati što dalje.  zagi
30-06, cijeni 1000E , a lov bi bio na ds.
Autor: magwin - 21. 02. 2016. 01:39:22
hm...ne znam kako se kreće cijena Kranjca u tom kalibru ali ...najprije govoriš da je optika Carl Zeiss a na slikama koje si postavio se vidi da je nekakav stariji model Hakko.te optike nove su u cjenovnom rangu oko 3000-4000kn.a Hakko je japanski tako da ne znam ne znam kakve to veze ima sa Stuttgart.i kundak je nekako čudan.kao da je rađen po naruđžbi. jednostavno je previše ravan i dugačak.ni tunelski nosači nemaju neku veliku cijenu.
za skoro 1000 eura složiš takvu garnituru neke čehinje novu....  z10
Autor: Schultz and Larsen - 21. 02. 2016. 01:59:49
Novi je novi. Neki cz i u kalibru koji ti pase. Meni zvuci puno za karabin koji je prosao rat. To odluci sam. Dva put mjeri, jednom rezi.
Autor: roger - 21. 02. 2016. 05:21:39
Pozdrav, imao bi upit za procjenu kolika je realna vrijednost

Mladi kolega, ako treba dodatnih objasnjenja slobodno mi se javite na pm (private msg).
Autor: Huntercro - 21. 02. 2016. 07:30:50
da se mene pita, ja bi mu ponudio 3500 kn, a ako mu je malo nek ju proda, a prodat ce je znaš kome - nikome, za iljadarku ima puno sretnijih rješenja
Autor: 6ak - 21. 02. 2016. 09:27:06
Hvala svima na odgovorima, ponudit cu 3500 ako hoce neka uzme ako ne slozit cu nesto drugo do 1000E novo ili rabljeno nije mi sad toliko bitno jer cu ionako godisnje ispalit 1metak ali lijepo bi bilo imat nesto solidno.

Ps.Ako koji kolega prodaje neki dobar karabin ili cz neka se slobodno javi zainteresiran sam.
 zagi
Autor: pepi2 - 21. 02. 2016. 12:12:42
Do koliko $ max ides ?
Autor: 6ak - 21. 02. 2016. 15:56:54
12/13 000kn, takoder imam i jednu sačmu za u zamjenu u kuci je o davno, super je ocuvana kao nova, to mi je pripalo na ostavinskoj od djeda... Pa ako je ko zainteresiran neka se javi, iskreno ja se ne razumijem bas ni u ime ni cijenu, znam da je puska bila rucni rad.
Autor: magwin - 21. 02. 2016. 16:42:48
"kao nova"? a kud joj je nestala brunaža?
Autor: Huntercro - 21. 02. 2016. 17:00:45
znaš šta razmišljam,

pitaj ti lika ako je puška upucana na 800 m, nek ti on na 600-700-800 m (nek bira daljinu) pogodi metu 1*1 m i odma mu daješ te pare, a ako ne onda je tvoja cijena sasvim ok da ju on prihvati, jer ti bi htio dakvu dalekometnu pušku

prije ohoho godina došao sam kod jednog da sad ne spominjem ime eminentnog lovca, on i njegov otac i gledali smo neki ssg sa nekom optikom 6x42 i isto je bila upucana na 800 m i tu je rasprava završila, mislim bilo mi je glupo uopće ulaziti u neke rasprave
Autor: roger - 21. 02. 2016. 17:44:12
Kolega 6ak.

Govorim po sebi, najiskrenije.
Danas nema novaca koje ja ne bih dao da mogu doci u posjed lovackih pusaka koje je imao moj deda, a koje stjecajem okolnosti vise nisu u obitelji.

Ova sacmarica mislim da ne moze postici neku veliku cijenu, i samim tim zasto se odvajati od dedine ostavine, i neke obiteljske tradicije?
Na vasem mjestu, ja bih razmisljao ili da je ostavim i sredim za lov, ili opcionalno dat je puskaru da je onesposobi, uredi, uglanca i da krasi zid vase buduce lovacke sobe. (ako to nije Purdey, holland&holland ili neki rad iz ferlaha vjerojatno vrijedi oko 500 do 1000 kn, dakle nije neki novac)

Vezano za karabin, pucanje na velike udaljenosti (800 mtr) koje se spominje je izuzetno zahtjevno i trazi ozbiljniju opremu, a ponajvise drugaciju optiku, i za srednje kalibre, vjerojatno pita montazu s nagibom. (sto ovdje nije slucaj)
Snajperiranje u ratu s ceke, takodjer ne drzi vodu. To ne moze pricati iole ozbiljan lovac ili strijelac, pa i iskusni vojnik, tako da, zapravo ne znam kako da komentiram pricu koju vam je prodavac dao ustvari nisam siguran da li on uoce zna sta prica.

Vezano za upucanost puske (makar i da nije upucana na 800, nego na normalnu lovacku distancu):

Moze se desiti da se pred prodaju zmandali bilo kakav komad optike da se digne cijena puske, a sto ne znaci da je upucana.
Zato probajte staviti pusku na stol, i ucvrstiti.
prethodno provjerite da je puska prazna
Naciljajte kroz optiku neki predmet na 50-tak metara.
Izvadite zatvarac i pogledajte kroz cijev, uz uvjet da je puska nepomicna.

Cijev bi trebala da gleda u mjesto na koje optika ima naciljanu koncanicu.
Za preciznije gledanje kroz cijev bi trebala cahura s rupom, na mjestu gdje dodje kapisla.
A za jos preciznije staviti laserski metak....
Medjutim, i bez tih pomagala, gledanje kroz cijev je dovoljno indikativno.

Ako to nije tako, i ako koncanica gleda u jednu stranu a cijev u drugu, puska upucana nije.
A moze indicirati i gresku u montazi.

Kod gledanja kroz cijev, dobro obratite paznju na nagrizenost cijevi, u obliku sitnih tamnijh okom vidljivih tockica korozije. (cim manje - tim bolje)

Zatim:
Zna se desiti da prodavac dotjera pusku prije prodaje kod puskara, da digne cijenu. Obicno se to odnosi na poliranje i uljenje ili lakiranje kundaka i bruniranje metalnih djelova i puska naoko moze bit u savrsenom stanju, pa cak se i cijev moze ispolirati da se ne vide ostecenja.

(jedan moj prijatelj zaduzio je m48 jos u jna prije puno godina sa 60% nagrizenosti cijevi, a vratio je u stanju 100%. Pitao ga oruzar kako je to izveo, ovaj nije htio reci, otisli na pivo, pa mu nakon par piva priznao: cijev je ulastio sa pastom za cipele)

Zato je svakako pozeljno pusku isprobati na streljani. I poslije gadjanja obavezno opet pogledati cijev, makar i bila precizna. Manja nagrizenost nije strasno, ali moze smanjiti cijenu.

Indikacija loseg stanja zatim moze biti stanje krune, ili usta cijevi. (vrh cijevi)
Dobro pogledajte u kavom je stanju taj dio. Ostecenja ne smije biti ni malo!
Usta cijevi moraju biti savrsena.
Svaka nepravilnost na vrhu cijevi, znaci da puska vjerojatno razbacuje, i nije precizna.

Tesko je reci koliko je puska metaka ispalila, ali kako je nekidan napisao koega Max011, probajte pogledati celo zatvaraca, gdje prolazi udarna igla. Ako se vide kruzni tragovi izgaranja, puska je vjerojatno ispalila prilicno metaka.

Pogledajte okidanje:
Na puski se vide dva okidaca. Njemcka ubrzica. nakon sta stisnete zadnji, prednji okidac bi morao okinuti na dodir.
probati i bez ubrzice. Okidanje mora raditi bez greske.

Provjerite kocnicu, osim sta mora funkcionirati, pozeljno je da je necujna.

Polozaj mehanickih nisana:
Ako su prednji i zadnji nisan u nekim ekstremnim plozajima, to moze ukazati ili na nemar vlasnika, ili pak na moguce nedostatke puske. Ako su nisani u naoko u cudnim polozajima, ovo bi svakako trebalo isprobati gadjanjem na streljani, sto je izvedivo gledanjem kroz tunelske nosace.

Sretno s kupnjom i dobra kob!
 zagi

Autor: vuk sa motajice - 21. 02. 2016. 17:49:44
E ovo je kvalitetan post i nema se sta dodati i oduzeti,  Roger  bravooo
Autor: 6ak - 21. 02. 2016. 18:25:06
Kolega 6ak.

Govorim po sebi, najiskrenije.
Danas nema novaca koje ja ne bih dao da mogu doci u posjed lovackih pusaka koje je imao moj deda, a koje stjecajem okolnosti vise nisu u obitelji.

Ova sacmarica mislim da ne moze postici neku veliku cijenu, i samim tim zasto se odvajati od dedine ostavine, i neke obiteljske tradicije?
Na vasem mjestu, ja bih razmisljao ili da je ostavim i sredim za lov, ili opcionalno dat je puskaru da je onesposobi, uredi, uglanca i da krasi zid vase buduce lovacke sobe. (ako to nije Purdey, holland&holland ili neki rad iz ferlaha vjerojatno vrijedi oko 500 do 1000 kn, dakle nije neki novac)

Vezano za karabin, pucanje na velike udaljenosti (800 mtr) koje se spominje je izuzetno zahtjevno i trazi ozbiljniju opremu, a ponajvise drugaciju optiku, i za srednje kalibre, vjerojatno pita montazu s nagibom. (sto ovdje nije slucaj)
Snajperiranje u ratu s ceke, takodjer ne drzi vodu. To ne moze pricati iole ozbiljan lovac ili strijelac, pa i iskusni vojnik, tako da, zapravo ne znam kako da komentiram pricu koju vam je prodavac dao ustvari nisam siguran da li on uoce zna sta prica.

Vezano za upucanost puske (makar i da nije upucana na 800, nego na normalnu lovacku distancu):

Moze se desiti da se pred prodaju zmandali bilo kakav komad optike da se digne cijena puske, a sto ne znaci da je upucana.
Zato probajte staviti pusku na stol, i ucvrstiti.
prethodno provjerite da je puska prazna
Naciljajte kroz optiku neki predmet na 50-tak metara.
Izvadite zatvarac i pogledajte kroz cijev, uz uvjet da je puska nepomicna.

Cijev bi trebala da gleda u mjesto na koje optika ima naciljanu koncanicu.
Za preciznije gledanje kroz cijev bi trebala cahura s rupom, na mjestu gdje dodje kapisla.
A za jos preciznije staviti laserski metak....
Medjutim, i bez tih pomagala, gledanje kroz cijev je dovoljno indikativno.

Ako to nije tako, i ako koncanica gleda u jednu stranu a cijev u drugu, puska upucana nije.
A moze indicirati i gresku u montazi.

Kod gledanja kroz cijev, dobro obratite paznju na nagrizenost cijevi, u obliku sitnih tamnijh okom vidljivih tockica korozije. (cim manje - tim bolje)

Zatim:
Zna se desiti da prodavac dotjera pusku prije prodaje kod puskara, da digne cijenu. Obicno se to odnosi na poliranje i uljenje ili lakiranje kundaka i bruniranje metalnih djelova i puska naoko moze bit u savrsenom stanju, pa cak se i cijev moze ispolirati da se ne vide ostecenja.

(jedan moj prijatelj zaduzio je m48 jos u jna prije puno godina sa 60% nagrizenosti cijevi, a vratio je u stanju 100%. Pitao ga oruzar kako je to izveo, ovaj nije htio reci, otisli na pivo, pa mu nakon par piva priznao: cijev je ulastio sa pastom za cipele)

Zato je svakako pozeljno pusku isprobati na streljani. I poslije gadjanja obavezno opet pogledati cijev, makar i bila precizna. Manja nagrizenost nije strasno, ali moze smanjiti cijenu.

Indikacija loseg stanja zatim moze biti stanje krune, ili usta cijevi. (vrh cijevi)
Dobro pogledajte u kavom je stanju taj dio. Ostecenja ne smije biti ni malo!
Usta cijevi moraju biti savrsena.
Svaka nepravilnost na vrhu cijevi, znaci da puska vjerojatno razbacuje, i nije precizna.

Tesko je reci koliko je puska metaka ispalila, ali kako je nekidan napisao koega Max011, probajte pogledati celo zatvaraca, gdje prolazi udarna igla. Ako se vide kruzni tragovi izgaranja, puska je vjerojatno ispalila prilicno metaka.

Pogledajte okidanje:
Na puski se vide dva okidaca. Njemcka ubrzica. nakon sta stisnete zadnji, prednji okidac bi morao okinuti na dodir.
probati i bez ubrzice. Okidanje mora raditi bez greske.

Provjerite kocnicu, osim sta mora funkcionirati, pozeljno je da je necujna.

Polozaj mehanickih nisana:
Ako su prednji i zadnji nisan u nekim ekstremnim plozajima, to moze ukazati ili na nemar vlasnika, ili pak na moguce nedostatke puske. Ako su nisani u naoko u cudnim polozajima, ovo bi svakako trebalo isprobati gadjanjem na streljani, sto je izvedivo gledanjem kroz tunelske nosace.

Sretno s kupnjom i dobra kob!
 zagi
Tribat ce mi šalabahter kad buden iša : ))
Hvala ti
Autor: roger - 21. 02. 2016. 18:26:44
Samo hrabro i bez straha.
Kupovina oruzja - spada u slatke brige.
 zagi
Autor: pepi2 - 21. 02. 2016. 18:47:02
12/13 000kn,
Tu si na pragu da dobijes novi karabin sa optikom , slozeno i upucano kod puskara u Ludbregu,  metaka za bar jednu sezonu.
Za ostalo ukoliko si zainteresiran PP.
Autor: Expresica - 21. 02. 2016. 19:22:39
upucana na 800 m?  superti
a  sta je tu upitno. pa zar nevidite da tamo na objektivu pise  100, 200, 400 i onda ono kao 8, koliko vidim i neki markirun kod tog okrenutog 8, znaci trebalo bi biti 800 m ili je mozda cak i u bezkonacnost upucana  ref hao hao
Autor: drazenx - 21. 02. 2016. 20:01:19
Za oko 13000 imaš Merkel KR1 novi zagi
Autor: sile - 21. 02. 2016. 20:12:30
gss gss gss ja prenosin samo rijeci od gospona koji to prodaje i iz razloga sto se ne razumijem bas pitam i prenosim sve vama, a vi mozete pomoc i odg sa pametnim odovorom ili se rugat i smijat, covijek je reka "puska je bila upucana na 800M" dali je to mogu ja neznam
tip je lažovćina a optiku skineš i pokloniš nekome tko ima zračnu pušku a za pušku ponudiš 1000 kuna a za nosače optike ako su kpt čelićni još max 250 kn !   u suprotnom na tu pušku je grehota potrošiti nabavnu dozvolu !! 
Autor: ssekir75 - 21. 02. 2016. 20:53:34
aj sad malo ja...

1) DEDINO ORUŽJE SE NE PRODAJE!!!

2) karabin deluje lep na oko, cev mora da se proba. optika deluje pristojna, ali je upotrebljavana i pitanje u kakvom je stanju iznutra. 1000 evra je mnogo para za tu pušku pa da je bogotac nosio.

medjutim, oko upucavanja na 800m bih samo da pitam nešto... na koje se daljine upucavaju dragunov i naš m76? ja sam iz m76 gađao na 600m, upucavao sam ih za gadjanje slušalaca šro. standardna vojna optika, zrak 4x32. koliko je se sećam, imala je mogućnost gađanja do 1000m, najbolji rezultati do 800. zašto sa 30-06 i optikom od 12 puta ne bi bilo moguće upucavanje na 800m da pogodi 0,5x0,5metara, što je dovoljno za izbacivanje nekog iz stroja? čovek je rekao da je upucana za ratne uslove. i metak i optika daju tu mogućnost i ne znam zašto sve to izaziva salve smeha i nipodaštavanje.
Autor: sile - 21. 02. 2016. 21:30:26
aj sad malo ja...

1) DEDINO ORUŽJE SE NE PRODAJE!!!

2) karabin deluje lep na oko, cev mora da se proba. optika deluje pristojna, ali je upotrebljavana i pitanje u kakvom je stanju iznutra. 1000 evra je mnogo para za tu pušku pa da je bogotac nosio.

medjutim, oko upucavanja na 800m bih samo da pitam nešto... na koje se daljine upucavaju dragunov i naš m76? ja sam iz m76 gađao na 600m, upucavao sam ih za gadjanje slušalaca šro. standardna vojna optika, zrak 4x32. koliko je se sećam, imala je mogućnost gađanja do 1000m, najbolji rezultati do 800. zašto sa 30-06 i optikom od 12 puta ne bi bilo moguće upucavanje na 800m da pogodi 0,5x0,5metara, što je dovoljno za izbacivanje nekog iz stroja? čovek je rekao da je upucana za ratne uslove. i metak i optika daju tu mogućnost i ne znam zašto sve to izaziva salve smeha i nipodaštavanje.
dragunov i vaš m76 su poluautomaske olupine koje ni kad su bile nove nisu mogle držati grupu unutar 5 cm na 100 metara a što se tiče upucavanja na dalje a pogotovo na 600 metara s njima možeš gađati zgusnutu grupu pješadinaca pod uvjetom da tu grupu uopče vidiš sa tom zrakovom 4x optikom i to na način da zrno slučajno padne na nekoga od njih jer se na te daljine sa tim puškama puca nabacivanjem tj dobacivanjem !! ja posjedujem pušku iz 1861 god koja ima mehaničke nišane podesive za nabacivanje zrna na 900 metara
Autor: ssekir75 - 21. 02. 2016. 21:39:51
kolega, ukoliko pažljivo pročitaš moj prethodni upis videćeš da sam lepo napisao da je ovaj kranjac o kom se radi upucavan za potrebe U RATU. tako je bar kolega koga zanima napisao. i tu je takvo upucavanje sa 30-06 i optikom 12x i više nego moguće. prema tome, vidi se da ne čitaš postove.

o dragunovu i m76, ili si ti imao olupine, ili ih nisi uopšte ni imao. meni su obe radile i više nego dobro. sa fabričkim nišanima zrak i PSO-1, na daljini od 600m, svidjalo se to tebi ili ne...
Autor: sile - 21. 02. 2016. 22:09:23
kolega, ukoliko pažljivo pročitaš moj prethodni upis videćeš da sam lepo napisao da je ovaj kranjac o kom se radi upucavan za potrebe U RATU. tako je bar kolega koga zanima napisao. i tu je takvo upucavanje sa 30-06 i optikom 12x i više nego moguće. prema tome, vidi se da ne čitaš postove.

o dragunovu i m76, ili si ti imao olupine, ili ih nisi uopšte ni imao. meni su obe radile i više nego dobro. sa fabričkim nišanima zrak i PSO-1, na daljini od 600m, svidjalo se to tebi ili ne...
prika uz dužno poštovanje ponovit ču ti da su i jedna i druga olupine odmah kad su bile i proizvedene...nalo sam im se divio 86.u nišu ali i to divljenje nije trajalp dugo... radne jesu ali precizne nikada nisu ni bile..  naravno da sam kasnije paspa imao i nisam si ga zadržao.. imamo ih u svakakvim stanjima i sada več i sa svakakvim optikama i uvijek je to isto...
600 metara je za ozbiljniju opremu
Autor: 6ak - 22. 02. 2016. 08:07:55
Kolege nema smisla prelivati iz šupljoga u prazno, puška ce biti isprobana i pregledana na streljani, došao sam preko prijatelja do momka Petra Gorše iz hrvatskog streljačkog saveza, momak je rekao da je moguće da je priča istinita da se svačeg nagleda ali da iskreno u to ne vjeruje..javim sve da znate.
Autor: roger - 22. 02. 2016. 08:40:49
Na jednom od dalekometnih natjecanja (di je bila ozbiljna oprema kod vecine natjecatelja) u oko mi zapeo jedan obican lovacki karabin, ne sjecam se vise kojeg modela ili marke, tanke cjevi, lovackog kundaka, i skromne lovacke optike (tubus 1 inch) pitam iz radoznalosti kako se to uspije poklikati koncanicu do 600 m, kaze gazda - pobrusene su baze nosaca i napravljen dodatni nagib optike.

Sve je, naravno, moguce ali  to je jedna jedina takva sta sam ja vidio.

Uzgred budi receno, pasp m76, na dalekometnim natjecanjima nisam vidio ni jedan.

Kolega 6ak, cekamo s nestrpljenjem da se javite!
 zagi
Autor: grom - 22. 02. 2016. 08:53:56
Poluautomat i velika daljina ne idu baš zajedno, ali probajte na M76 sa dobrom cijevi zatvoriti komoru i staviti bolju optiku. Sa snajperskim streljivom vrlo zajebana sprava, neka priča tko što hoće. Pogledajte grupe nekih strijelaca sa starim Mauserima na 300m bez optike, malo nas i sa optikom to može.
Autor: Lazar - 22. 02. 2016. 09:17:44
da nekomentarisem pusku a I unaprijed da kazem da na takve daljine nikad nisam puco ali zbog cega nije moguce da je puska tako upucana, u drugom svjetskom ratu se precizno pucalo na slicnim daljinama sa 98icom i losijom optikom, znam od prica covjeka koji je ucestvovo u tome a kaze ni rusi im nisu ostajali duzni sa nagantom ,  interesantno da su njemacki snajperisti cesto imali municiju iz uzica zbog preciznosti
Autor: grom - 22. 02. 2016. 09:27:28
Ja prije dva dana bez veze smontirao optiku na stari 8x57 od prijatelja, čisto da vidim valja li karabin i optika. Moj stari Mauser 6x62. Streljivo PPU iz 1978. FMJ, grupa možda 3cm. Upucao i kasnije stavili par glinenih golubova na nekih 110m, sa streljivom iz 1956. svaki otišao u prašinu.
Autor: Lazar - 22. 02. 2016. 09:33:44
bogami da poluautomati nisu precizni nebi reko, skoro sam gledo tipa na streljani od 300m sa m16 i debelom cijevi , stanca sve u krugu od 2cm
M16 je bio od sabre defence sa prilicno debelom cijevi
Autor: grom - 22. 02. 2016. 09:53:15
Fin kalibar i malo teža puška, mora da fercera dobro.
Autor: sile - 22. 02. 2016. 13:11:18
bogami da poluautomati nisu precizni nebi reko, skoro sam gledo tipa na streljani od 300m sa m16 i debelom cijevi , stanca sve u krugu od 2cm
M16 je bio od sabre defence sa prilicno debelom cijevi
da nisi iza dvojke zaboravio stavi nulu ??    ni u holivudu tako šta ne kažu bez da se zacrvene...
Autor: Lazar - 22. 02. 2016. 18:09:00
nisam kolega nisam , ali mozes ti ovdje jos dosta toga da naucis ,  precizni su poluautomati itekako,  nevolim pisati o takvim stvarima  na lovackim forumima ali I dragunov nije za podcijeniti, cuo sam na kojim daljinama se koristi u ceceniji i ukrajini
Autor: ssekir75 - 22. 02. 2016. 20:26:33
kolega sile, možda se tebi nešto ne sviđa, ili nemaš takva iskustva, ali nemoj nipodaštavati druge. ja sam kao običan slušalac škole rez oficira upucavao 6 komada m76 i grupe su bile ispod 10cm na 600m. snajperska municija ppu 1992. ne vidim zašto ne bi moglo sa ovom o kojoj je reč postizati rezultate  za ratnu namenu (em je "bolji" kalibar, bolja optika, em je repetirka). to što možda ti ili ja ne možemo nešto sa njom ne znači da sama "alatka" ne može.
Autor: sile - 22. 02. 2016. 20:53:27
kolega sile, možda se tebi nešto ne sviđa, ili nemaš takva iskustva, ali nemoj nipodaštavati druge. ja sam kao običan slušalac škole rez oficira upucavao 6 komada m76 i grupe su bile ispod 10cm na 600m. snajperska municija ppu 1992. ne vidim zašto ne bi moglo sa ovom o kojoj je reč postizati rezultate  za ratnu namenu (em je "bolji" kalibar, bolja optika, em je repetirka). to što možda ti ili ja ne možemo nešto sa njom ne znači da sama "alatka" ne može.
kolega... ako ti i kpt srbijanski generalštab nadjete nekog supermena da opali grupu ispod 10 cm na 600 metara sa paspom m76 ja ču ti kupiti pušku koju god pokažeš u dučanu !!
jesi li ikada sudjelovao na nekakvom turniru sa snajperskom puškom i kad i gdje i kakav si rezultat postigao ? 
Autor: Nosler - 22. 02. 2016. 21:11:44
Sta  je sa vama ovih dana? ! Ohladite malo.... d13
Autor: ssekir75 - 22. 02. 2016. 21:17:22
pa vidiš da je zapeo ne može pa ne može, a evo mu i lazar i grom isto govore što i ja. nije to baš tako nemoguće, pucati srednjakom na 600-800m.
Autor: Nosler - 22. 02. 2016. 21:24:00
Samo sto  niko od vas  nije  na  temi. ... uf
Autor: Zeiss - 22. 02. 2016. 21:26:10
Južina  fre
Autor: grom - 22. 02. 2016. 21:44:48
Pucao sam na oko 600 m grupu možda 25 cm sa optikom 6x ležeći, 5 metaka. I jednom prilikom skinuo kozu sa nisanom 6 iz M48, znaci bez optike. S brda na brdo,domacu bijelu kozu koja se dobro vidila. Ali to bih rekao da je tref. Jesam dobro procijenio daljinu i nišanio koliko je moglo ali daleko je to i ne vjerujem da bi opet iz prve trefio.
Autor: ssekir75 - 22. 02. 2016. 23:30:58
Južina  fre

ne razumem foru. ako može objašnjenje?  ::)
Autor: sile - 23. 02. 2016. 04:57:52
pa vidiš da je zapeo ne može pa ne može, a evo mu i lazar i grom isto govore što i ja. nije to baš tako nemoguće, pucati srednjakom na 600-800m.
e nemere bit i gotovo ....
Autor: springo - 23. 02. 2016. 07:52:26

More, more....
Upucana na štali na 800m.
Autor: 6ak - 23. 02. 2016. 08:23:33
Nema veze, vi bolje gađate i veći ste strijelci, Sile je bolji jeb*č.  dr.i
Autor: Nosler - 23. 02. 2016. 09:04:22
Tema je na rubu egzistencije.... zagi