Kolega 6ak.
Govorim po sebi, najiskrenije.
Danas nema novaca koje ja ne bih dao da mogu doci u posjed lovackih pusaka koje je imao moj deda, a koje stjecajem okolnosti vise nisu u obitelji.
Ova sacmarica mislim da ne moze postici neku veliku cijenu, i samim tim zasto se odvajati od dedine ostavine, i neke obiteljske tradicije?
Na vasem mjestu, ja bih razmisljao ili da je ostavim i sredim za lov, ili opcionalno dat je puskaru da je onesposobi, uredi, uglanca i da krasi zid vase buduce lovacke sobe. (ako to nije Purdey, holland&holland ili neki rad iz ferlaha vjerojatno vrijedi oko 500 do 1000 kn, dakle nije neki novac)
Vezano za karabin, pucanje na velike udaljenosti (800 mtr) koje se spominje je izuzetno zahtjevno i trazi ozbiljniju opremu, a ponajvise drugaciju optiku, i za srednje kalibre, vjerojatno pita montazu s nagibom. (sto ovdje nije slucaj)
Snajperiranje u ratu s ceke, takodjer ne drzi vodu. To ne moze pricati iole ozbiljan lovac ili strijelac, pa i iskusni vojnik, tako da, zapravo ne znam kako da komentiram pricu koju vam je prodavac dao ustvari nisam siguran da li on uoce zna sta prica.
Vezano za upucanost puske (makar i da nije upucana na 800, nego na normalnu lovacku distancu):
Moze se desiti da se pred prodaju zmandali bilo kakav komad optike da se digne cijena puske, a sto ne znaci da je upucana.
Zato probajte staviti pusku na stol, i ucvrstiti.
prethodno provjerite da je puska prazna
Naciljajte kroz optiku neki predmet na 50-tak metara.
Izvadite zatvarac i pogledajte kroz cijev, uz uvjet da je puska nepomicna.
Cijev bi trebala da gleda u mjesto na koje optika ima naciljanu koncanicu.
Za preciznije gledanje kroz cijev bi trebala cahura s rupom, na mjestu gdje dodje kapisla.
A za jos preciznije staviti laserski metak....
Medjutim, i bez tih pomagala, gledanje kroz cijev je dovoljno indikativno.
Ako to nije tako, i ako koncanica gleda u jednu stranu a cijev u drugu, puska upucana nije.
A moze indicirati i gresku u montazi.
Kod gledanja kroz cijev, dobro obratite paznju na nagrizenost cijevi, u obliku sitnih tamnijh okom vidljivih tockica korozije. (cim manje - tim bolje)
Zatim:
Zna se desiti da prodavac dotjera pusku prije prodaje kod puskara, da digne cijenu. Obicno se to odnosi na poliranje i uljenje ili lakiranje kundaka i bruniranje metalnih djelova i puska naoko moze bit u savrsenom stanju, pa cak se i cijev moze ispolirati da se ne vide ostecenja.
(jedan moj prijatelj zaduzio je m48 jos u jna prije puno godina sa 60% nagrizenosti cijevi, a vratio je u stanju 100%. Pitao ga oruzar kako je to izveo, ovaj nije htio reci, otisli na pivo, pa mu nakon par piva priznao: cijev je ulastio sa pastom za cipele)
Zato je svakako pozeljno pusku isprobati na streljani. I poslije gadjanja obavezno opet pogledati cijev, makar i bila precizna. Manja nagrizenost nije strasno, ali moze smanjiti cijenu.
Indikacija loseg stanja zatim moze biti stanje krune, ili usta cijevi. (vrh cijevi)
Dobro pogledajte u kavom je stanju taj dio. Ostecenja ne smije biti ni malo!
Usta cijevi moraju biti savrsena.
Svaka nepravilnost na vrhu cijevi, znaci da puska vjerojatno razbacuje, i nije precizna.
Tesko je reci koliko je puska metaka ispalila,
je nekidan napisao koega Max011, probajte pogledati celo zatvaraca, gdje prolazi udarna igla. Ako se vide kruzni tragovi izgaranja, puska je vjerojatno ispalila prilicno metaka.
Pogledajte okidanje:
Na puski se vide dva okidaca. Njemcka ubrzica. nakon sta stisnete zadnji, prednji okidac bi morao okinuti na dodir.
probati i bez ubrzice. Okidanje mora raditi bez greske.
Provjerite kocnicu, osim sta mora funkcionirati, pozeljno je da je necujna.
Polozaj mehanickih nisana:
Ako su prednji i zadnji nisan u nekim ekstremnim plozajima, to moze ukazati ili na nemar vlasnika, ili pak na moguce nedostatke puske. Ako su nisani u naoko u cudnim polozajima, ovo bi svakako trebalo isprobati gadjanjem na streljani, sto je izvedivo gledanjem kroz tunelske nosace.
Sretno s kupnjom i dobra kob!