Forum LOVAC

Divljač => Divljač => Stručna općenita pitanja => Autor teme: SSG - 23. 04. 2008. 08:56:49

Naslov: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
Autor: SSG - 23. 04. 2008. 08:56:49
Moje je društvo prije nekoliko tjedana dobilo dopis u kome ga se obaviještava o projektu DinaRis.To je projekt zaštite risa i utvrđivanje njegovog brojnog stanja na teritoriju RH.U dopisu nas se kao LD obaviještava da u slučaju da tijekom aktivnosti u lovištu zapazimo risa,tragove risa ili njegov plijen(dakle životinju koju je ulovio ris) odmah obavijestimo mjerodavne u projektu.Navedeni su brojevi telefona i voditelji projekta.Kako moje društvo nikada u svojoj povijesti nije imalo risa na svom području,a riječ je o općini Generalski Stol,zanima me da li su još koja društva dobila takav dopis,a pogotovo ona društva gdje nikada nije ris zabilježen.
Naslov: Odg: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
Autor: wolf - 26. 05. 2008. 08:25:49
Ako koga malo više zanima:

http://hr.dinaris.org/Glavna_stranica

Autor: VEThunter - 20. 11. 2008. 00:01:59
Krasan projekt.
Evo i mog doprinosa njemu  d4:
(http://i33.tinypic.com/kdaas7.jpg)

(http://i33.tinypic.com/2i77n6q.jpg)

Autor: FALCON - 25. 11. 2008. 05:33:45
Veliko bravo za vas, d4
mi jos nismo stigli na taj stepen...al' bice valjda...

Risa treba zastiti jer je pred nestajanjem i brojnost mu je jako opala.
Jel ogrlica sa pracenjem? Muzjak ili zenka? (bas lep primerak na slici)
Autor: dean - 25. 11. 2008. 07:46:16
Smanjit broj zločestih ljudi, pa će biti više risa za pratit i više plijena za njega i vuka.
Autor: VEThunter - 25. 11. 2008. 20:13:33
Veliko bravo za vas, d4

To je mlada risica Luna koja je pri prvom hvatanju imala svega 9kg i bila joj je stavljena VHF ogrlica. Pri drugom hvatanju (na slici) je težila 14kg i bila je spremna za GPS ogrlicu koja je teža od VHF. Primjerice odrasli ris Dinko je imao 27kg. E to je lijep primjerak  ;D
Ma šalu na stranu, mislim da nema lijepog i manje lijepog risa-svi su prekrasni  d4
Autor: PinzHunter - 25. 11. 2008. 20:54:39
Kad bi samo neki ljudi koji se zovu lovcima znali koliko je vazan svaki ris na nasim predjelima, nikad nebi uperili pusku u nasu jedinu macku grabljivicu ove velicine.

P.S. bilo je odstrela sa komentarom:" nismo znali sta je pa smo pucali"
Autor: FALCON - 26. 11. 2008. 04:46:00
Veliko bravo za vas, d4

To je mlada risica Luna koja je pri prvom hvatanju imala svega 9kg i bila joj je stavljena VHF ogrlica. Pri drugom hvatanju (na slici) je težila 14kg i bila je spremna za GPS ogrlicu koja je teža od VHF. Primjerice odrasli ris Dinko je imao 27kg. E to je lijep primjerak  ;D
Ma šalu na stranu, mislim da nema lijepog i manje lijepog risa-svi su prekrasni  d4

E sad sam stvarno odusevljen, pa vi Lunu  imate u evidenciji od kad je bila devojcica. just
Ako imate jos koju sliku npr. Dinka ili bilo kog drugog, rado bih je video.
Imate li priblizno tacno brojno stanje?
Mi nemamo, ali ima povremeno vesti da se vidja tu i tamo pokoji primerak, dosta ljudi ni ne zna kako izgleda ris, na zalost. Nadam da ce uskoro nesto vise da se poradi na tom planu jer ih stvarno treba zastiti i to maximalno.
I slazem se potpuno sa svima, kad bi lovci znali koliko je ta vrsta ugrozena i osetljiva nikad ne bi pucali na nju. Desava se i ovde da i od to malo sto ima, pokoji slucajem bude smaknut, navodno nije video u sta puca, sto je potpuno van pameti,(izes lovca koji ne vidi u sta puca a puca) onda se to krije jer se ipak zna da je zasticen ali zaklela se zemlja raju da se sve tajne sazanaju, pa tako i to.

Svaka cast jos jednom, praticu sa zadovoljstvom sve novosti na ovu temu kao i sva iskustva koja steknete na ovom radu.

p.s. slazem se , svaki primerak je prekrasan i prica za sebe. Ova story o Luni mi bas prijala.
Autor: medo - 26. 11. 2008. 09:23:13
Koliko ja znam RH bez risa moze sasvim sigurno medjutim lijepo ga je imati u lovistu.
 Risa ima sve vise po podacima sa terena ,barem na Velebitu.
Autor: shandi - 26. 11. 2008. 09:43:13
može i bez srna ,jelena,svinja,itd.treba očuvati sve životinjske vrste,a pogotovo treba očuvati one koje su malobrojne,kao ris.
Autor: PinzHunter - 26. 11. 2008. 10:09:41
Koliko ja znam RH bez risa moze sasvim sigurno medjutim lijepo ga je imati u lovistu.
 Risa ima sve vise po podacima sa terena ,barem na Velebitu.

Medo u pravu si jer koga nema bez njega se moze/mora. Ali boljeg sanitarca od risa nema.Niko od nas lovaca nije u stanju da sortira divljač kao Ris. on dolazi i odlazi na isti nacin, bez šumova ;). Kao sto recimo Kazahstan ima svog snjeznog leoparda, mi trebamo biti ponosni na Risa, bez obzira da li je u Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji, jer zivotinje neznaju za granice, Bogu hvala. d4 .jos da mu vratimo loviste koje on treba, sve bi bilo super
Autor: Antezg - 26. 11. 2008. 11:28:46
Jeli netko ima podatak koliko srnica treba jednom risu kroz godinu? Koliko sam ja upučen ris je mačka koja i nije baš selektivna što se tiče hvatanja divljači-znači zaklat će koliko može. Također nije poput vuka nakon kojeg od divljači ne ostane praktički ništa, nego gricne malo butova i eventualno se vrati još jednom ako nitko nije dirao lešinu. Naravno to ne znači da ga treba istrijebiti,uostalom ris je zaštičen zakonom,ali trebalo bi držati populaciju u normalnom broju. Mislim da je to što nesavjesnim pojedincima slučajno naleti pokoji ris pred pušku zanemarivo što se tiče cjelokupne populacije, jer se i nije baš jednostavno susresti s njim,tako da je i broj odstrijeljenih vrlo mali.
Autor: dean - 26. 11. 2008. 12:33:52
Moje procjene koje se zasnivaju na malo literature i malo prakse. Risu, kao i vuku, treba otprilike tjedno jedno grlo papkarske divljači. Ris nije pohlepan kao vuk da potamani sve kaj može a pojede malo, jer ne lovi kao vuk u čoporu. Znači da hvata jedinku po jedinku. Ris, kao i svaka divljač ide linijom manjeg otpora, zato se vraća na svoju strvinu i zato hvata manje jedinke papkara za koje procijeni da može sa lakoćom svladati a da sebe ne povrijedi. Divljač zna da nema doktora i zato se zna desiti da vuk potjera medvjeda, a medvjeda jazavac. Ris pošto spada u porodicu mačaka jede mišično tkivo a ne kao vuk prvo utrobu plijena. Ris je viđen prije koju godinu u lovištu gdje ja lovim, na Samoborskoj gori i na Žumberku.
Autor: Antezg - 26. 11. 2008. 12:51:45
Čopor vukova lovi isto kao i lovačko društvo - pogon i štand. Vuk napravi veliki pokolj isključivo nad domačim životinjama npr. ovcama(što je nasreću briga ministarstva,a ne nas lovaca), a u prirodi baš i ne- nego  pojede sve što se da pojesti,ostane eventualno glava i kičma, ponekad skoro ništa. Ris se na strvinu vraća ako nije ništa friško zaklao i nikad ne pojede sve,a ako je nešto ili netko čačkao po strvini više ne jede.
Autor: medo - 26. 11. 2008. 16:32:41
Naravno da treba ocuvati sve zivotinjske vrste pa tako i risa medjutim s obzirom na brojnost vuka ris je u drugom planu.
 Ris treba od 1-2.5 kg mesa dnevno. Dok vuk ubija iz zabave vise nego potrebe ris to ne cini tako da su i stete manje. Ris isto tako napada prikradanjem i cesto puta su mu zrtve zdrave jedinke dok su vuku uglavnom slabije jedinke.
 Ris je dovoljno zasticen i ne znam kakav je ovo projekt jer mnogi projekti se osnuju da bi se izvukao novac. Pracenje risa je podrzavam i pitam se ne bi li bilo dobro obuciti ponekog lovca za takav projekt.
Autor: VEThunter - 26. 11. 2008. 18:48:46
Poštovana gospodo lovci,
Bez ljutnje, ali ne mogu vjerovat da netko na ovom forumu može napisati nešto tipa kako možemo bez risa, kako ga "treba držati" u granicama normale i sl. Pa jeste li Vi svjesni stanja populacije risa u Hrvatskoj?
Populacija risa u RH broji max.50 jedinki (prema nekim procjenama i manje (30)). Da gospodarimo s primjerice 200 risova, e onda bi se ili uvrstio u lovnu divljač zaštičenu lovostajom ili zaštičenu za koju bi se propisivale kvote odstrijela! Ne znam koliko vam je poznato, ali ova (reintroducirana) populacija risa je nastala od svega 6 jedinki i od tih je jedna stradala prve zime, znači od 5 jedinki! Svatko tko se iole razumije u genetiku zna što to znači. Križanje u srodstvu tog obujma, neće odmah ispoljivanjem recesivno homozigotnih svojstava stvarati nakaze s 5 nogu i dvije glave nego se svaka genetska nepravilnost tog tipa prvo odražava na reprodukciju (postotak koncepcije i sl.). Iz toga proizlazi da je naša populacija u nezavidnoj situaciji. I dok god posoji mišljenje tipa "ah jedan ris više-manje" ne piše se dobro tom risu! Nek se 2-3 takva razmišljanja provedu u djelo i ode 10% populacije (3/30)! To je nenadoknadiva šteta! I ja sam lovac i svakako da bi htio imati trofej risje lubanje i krzna, ali birati između mog trofeja i opstanka populacije takve životinje?! Pa mislim da je besmisleno. Ja se ispričavam ako sam napao nečije mišljenje i baš zato bi htio da se ova tema nastavi da čujemo svačije mišljenje. Glede lovaca, mogu vam reći da su dva lovnika u G. Kotaru sudjelovala u projektu. To su gosp Prokopović koji je i sam obilježavao srneću divljač i jelensku kao potencijalni risji plijen i gosp Šporer, Vi iz GK ih vjerojatno znate. Edukacija lovaca i građana je od izuzetne važnosti u ovom problemu.
Autor: medicus - 26. 11. 2008. 19:20:53
Naravno da treba ocuvati sve zivotinjske vrste pa tako i risa medjutim s obzirom na brojnost vuka ris je u drugom planu.
 Ris treba od 1-2.5 kg mesa dnevno. Dok vuk ubija iz zabave vise nego potrebe ris to ne cini tako da su i stete manje. Ris isto tako napada prikradanjem i cesto puta su mu zrtve zdrave jedinke dok su vuku uglavnom slabije jedinke.
 Ris je dovoljno zasticen i ne znam kakav je ovo projekt jer mnogi projekti se osnuju da bi se izvukao novac. Pracenje risa je podrzavam i pitam se ne bi li bilo dobro obuciti ponekog lovca za takav projekt.

Pa naravno da se mora izvuči novac,postoje fondovi koji su predviđeni za financiranje određenih područja i ako nema dobrog programa, nema ni love,ovo je samo znak da je predviđen dobar program koji je EU spremna sufinancirati(a oni ne daju pare za bilo kakvu glupost) i ne vidim ništa loše u tome.

Osim toga, VEF je znanstvena institucija i sasvim je normalno da se bave znanstvenim radom koji može biti primjerice samo pračenje nekih prehrambenih navika neke jedinke, ne mora značiti da je svaki projket koji se pokrene o risu ustvari projekt za podizanje populacije..........

Autor: Stipe Šibenik - 26. 11. 2008. 20:09:44
Jel risa bilo kod nas prije 100 godina?
Autor: shandi - 26. 11. 2008. 22:25:15
koliko sam čuo da su u hrvatskoj najbolji uvjeti za očuvanje risa u cijeloj europi.zato treba iskoristiti novac od EU i što kvalitetnije poraditi na očuvanju risa,jer kada bi ga nestalo to bi bila nepopravljiva šteta
Autor: magwin - 26. 11. 2008. 22:50:21
koliko sam čuo da su u hrvatskoj najbolji uvjeti za očuvanje risa u cijeloj europi.zato treba iskoristiti novac od EU i što kvalitetnije poraditi na očuvanju risa,jer kada bi ga nestalo to bi bila nepopravljiva šteta

nepopravljiva šteta... koga?--novca ili risa
Autor: shandi - 26. 11. 2008. 22:53:31
i jednog i drugog,ako baš hočeš
Autor: Antezg - 27. 11. 2008. 08:50:54
Mislim da je navedeni broj od 30 jedinki umanjen. Kakvim metodama je ustanovljen taj broj i na kojim područjima Hrvatske obitava ris prema vašim istraživanjima?
Kad smo već kod ugroženih predatora što je sa vukom- kakav je procijenjeni broj vučje populacije?
Autor: dean - 27. 11. 2008. 09:00:01
Vuk ima svoju temu, ako je nema neka je netko otvori. I mene zanima broj risa i na koji način je ustanovljen broj?
Autor: SSG - 27. 11. 2008. 10:40:13
Moram se odmah ispričati kolegama na činjenici da ne baratam znanstveno utemeljenim podacima ali sam iz razgovora sa nekim ljudima koji love u Gorskom Kotaru dobio informaciju da naša populacija risa varira (populacija risa u RH) jer ris kao i svaka divlja životinja migrira te da se često dešava da nam iz susjedne Republike Slovenije prelazi na naš teritorij i onda se vraća.Ako je to točno, pitam se kolika je stvarna populacija risa kod nas i na temelju čega se procjenjuje da ima trenutačno u RH 30 jedinki ččč  Po meni, može ih biti i svega 5 a drugi dan i više od 100.

Zar ne ččč
Autor: medo - 27. 11. 2008. 11:28:14
Nemoguce je da imamo samo 50 riseva u RH jer ta je brojka preumanjena. Preko 100 ih ima sigurno koliko se prica.
 Sto se tice novaca?
Pa mnogi projekti se osnuju samo zbog nekog subjektivnog razloga i vlastite koristi. Papir podnosi sve pa tako i neutemeljene cinjenice koje dovode do laznih prikaza stanja na terenu. Pitanje je i dokad ce ti projekti trajati jer vuk je prekobrojan ,a odstrijlne kvote premale. EU financira svakakve projekte pa cak i onda kad za to nema potrebe dok sa druge strane ne financira ono sto bi trebalo. Sve je to politicka volja i natezanje vode na svoj mlin. Zna se tko i kako vodi projekat o bjeloglavim supovima i umjesto da je taj voditelj u zatvoru financira se i dalje. S risom nikad necemo imati prekobrojnost ali neka ga ima koliko ga ima jer za vise, ocito, nema mjesta.
 Bas se pitam kako bi lovoovlastenici reagirali kad bi i ris bio prekobrojan. Staniste risa se siri iz godine u godinu i ovo nisu teze napamet. Dok sam intenzivno lovio po Velebitu nalazio sam tragove risa i tamo gdje se tvrdilo da ga nema. Ris je tiha i povucena zivotinja da bi ga se uocilo lako tako da ne volim nabacivanjem brojki koje nisu potvrdjene.
 Naravno da risa mora biti ali i kad ga se istrijebilo nije primjecena narusena prirodna ravnoteza. To je ono sto sam cuo od lovaca iz Gorskog Kotara. Ne zelim da me netko shvati da ne zelim risa u RH ali ris je zasticen dovoljno dobro, ima ga sve vise i izdvajanje dodatnog novca za takve projekte u trenutnoj ekonomskoj situaciji su ludost. Radije se pozabavimo premalim odstrijelom cagljeva, lisica itd.
 Ustediti se moze i na ovaj nacin:
 Dajmo lovcima i sumarima pripomoc u obuci da mogu pratiti i biljeziti podatke o risu jer su po sumama ionako stalno. To bi im bilo usputno. Osim toga ljudi koji dijele svoj prostor kretanja s risom vise ce znati nego neki dr. mr. iz ureda u Zagrebu. Tako je i sa vukom. Konstantno se laze i objavljuju teze koje se ne poklapaju s tezama na terenu.

Autor: dean - 27. 11. 2008. 11:39:32
Zašto se ne radi na povećanju broja papkarske divljači koja je primarna hrana risu?! Tj. radi se na tome, ili bolje rečeno, traži se od lovaca da to radi kako bi ris i vuk imali što jesti a tu dolazimo do sukoba jer jedni u drugima vide konkurenciju.
A i ako taj projekt je opravdan, do kada će on hodat, kojim intenziteton? Koji je njegov cilj? Koliko vremena će se financirat? Kad se saznaju te činjenice i ljudi koji štite risa i vuka počnu povečavati brojnost njihovog plijena, onda će i lovci biti zadovoljniji, a i iz te ideje se može roditi još koji projekt. Npr. obilježiti 10 jelena kao vuka i risa, ispustiti ih, vidjeti kako su otišli i kako te gdje i na koji način su završili svoj životni put. Ima smisla, ha?
Autor: File - 27. 11. 2008. 13:22:52
Da je papkarska divljač primarna hrana risu davno bi on crka od gladi,više se on u nas hrani sa pokojim zecom pticom, njemu je praznik kad nađe nešto golemo
Autor: Antezg - 27. 11. 2008. 13:28:36
Naravno- sigurno bi bila korisnija reintrodukcija jelena običnog na prostore u kojima su istreblijeni tijekom rata, a takovih prostora je nemali broj ;), izgradnja jelenskih gatera itd. Dodatni problem je  u tome što je jelena znatno lakše vidjeti, odstrijeliti i iskrivoloviti nego risa koji je kao što je medo lijepo rekao tiha i povučena životinja i sam način života mu pruža veliku zaštitu.
Što je sa društvima koja nisu obuhvačena u projekt dinaris, a znaju da imaju risa u lovištu- što njima projekt dinaris pruža osim dodatne papirologije i zajebancije-tako je vjerojatno i sa društvima obuhvačenima u projekt. Telemetrija i pračenje-OK, ali kako to može pomoči populaciji ččč, ako je genetika risova toliko sj....a koliko se navodi? Pomoči može jedino uvođenje novih jedinki sa drugačijim genetskim materijalom- to vidim nije obuhvačeno projektom dinaris  ::) Za to će se najvjerojatnije raditi drugi miljunski projekt i još mnoga gospoda pmf-ovci će doktorirati. A stvar je vrlo jednostavna-kupi risove i pusti ako su stvarno tako ugroženi.
Što je sa vukom kojeg definitivno ima dosta i pravi velike štete stočarima- srećom nije lovna divljač(osim onih par grla) jer bi društva i lovozakupnici koji su dovoljno opterečeni štetama još i to morali plačati, baš bi me zanimao podatak o broju prijavljenih šteta i područjima ;).
Što je sa kormoranima koji su jadni isto zaštičeni, a broj im se strahovito povečao i rade miljonske štete državi ččč.
Što je sa medvjedom za kojeg su odstrelne kvote smješno male i ne odgovaraju stanju na terenu ččč
Što je na koncu sa dobrim starim svinjama kojih definitivno ne fali, a ima dosta društava kojima uopće nisu u LGO-u ččč, a usjevi uništeni,pašnjaci prerovani, što je sa križanim svinjama koje su objektivno ogroman problem?

Nije da sam protiv risa,naprotiv ali u hrvatskom lovstvu stvarno ima prečih stvari za uložiti novce nego u telemetrijsko pračenje postojeće populacije risa.
Autor: dean - 27. 11. 2008. 13:35:04
Tako je Ante! Kad se fondovi sve divljači dignu na one brojke koje su optimalne, bit će dovoljno hrane i za predatore i lova za ljude. Na to treba trošiti vrijeme, novac, energiju. A onda na probleme koji opterećuju manji broj ljuid koji sjede u uredima a na teren izaze 10 X manje od prosječnog lovca.
Autor: File - 27. 11. 2008. 14:03:57
Ja podržavam ektremnu zaštitu risa i daj bože da bude još žešća i volio bi da se osvježi krv.
Po meni najveći problem su šarene svinje i da sam neki od čelnih ljudi (a nisam) bih odmah pokušao iskorijeniti, jer će nam se dogodit da više nigdje nećemo imat 100% čistog vepra s tim ni medalja ni gentski zdravih životinja što je jednako izumiranju vrste!
Društva koja u LGO nemaju DS oni je imaju pravo odstreljivati na osnovu šteta koje su te svinje napravile i siguran sam da više štete napravi 1 svinja nego jedan ris.
Neko je napisao da nije istina da ima 50-ak risova da ih je više,pa šta da ih je i 500 kao da je to neka brojka,čaglja ima 20 puta više nego risa i napravi štetu veću nego ris a i ružan je ko lopov i niko ništa ne rješava po tom pitanju nego se i na to gleda kako će mo, lako će mo!
Bila bi velika šteta da ostanemo bez risa,da nam sve svinje budu na kockice i da nam čagalj zavija umjesto himne uvečer na hrt-u
Autor: Antezg - 27. 11. 2008. 14:23:05
Pa ris je zaštičen File - i zakonom i načinom života -što je to ekstremna zaštita-pojasni?. A ako se želi  povečati populaciju neka uvedu svježu krv, znači neka kupe risove dovedu ih vamo i puste,vrlo jednostavno, brže, jeftinije i efikasnije od izdr....nja pmf-ovaca sa telemetrijom i trošenja novaca na putne naloge,opremu itd. Ako je istina da je populacija našeg risa nastala od 5 jedinki zamisli što bi se dobilo sa pet novih jedinki. Od čega bi bila veća korist za za populaciju risa od telemetrije ili osvježavanja krvi i što je jeftinije? Jeli provedena genetska analiza risova da se potvrde ili pobiju tvrdnje o lošoj genetici?
Za svinje ti je dragi moj File u većini Hrvatske već kasno i mora ti biti jasno da se gen domaće svinje nemože iskorijeniti iz populacije- populacija se može svesti u većem broju na fenotip(vanjski izgled) divlje svinje, ali gen domaće će uvijek nažalost ostati i nemože ga se iskorijeniti. Jedino teoretsko rješenje koje je naravno u praksi potpuno neizvedivo je da se pobiju sve svinje i uvedu nove - prave divlje.
Autor: File - 27. 11. 2008. 15:12:36
U mom okruženju nikad nije sse pojavila nijedna šarenja svinja ni u krugu od 200 km bar koliko ja znam,šarenjaka ima tamo gdje domača svinja šeta ko mačka kilometrima od kuće,to bi prvo zabranio
a onda bi taracao sve te di je bilo šarenjaka ko za vrijeme ptičje gripe kad su one kokoši bacali ako je bilo u krugu od neznam koliko km,znam da ih je nemoguće sve istrjebit al može se zaustavit njihovo širenje odstrelom šarenjaka i zatvaranjem domačih svinja u svinjce,siguran sam da bi slika bila drugačija za par god. intenzivnog rada.
Slažem se sa tobom da je uvođenje friške krvi zakon,a što se tiče rigoroznije zaštite pod tim sam pojmom mislio na jače lovočuvarske kontrole na područjima gdje ima risa u većem broju i drakonske kazne za eventualne počinitelje
Autor: Antezg - 27. 11. 2008. 17:04:47
Kao što sam već rekao koliko god odstreljivali šarene svinje gen se više ne može istrijebiti, to znači da svinja koja je naoko prava divlja može nositi gen domaće u sebi i dati šarene potomke(ovo je vrlo pojednostavljeno tumačenje al da nejdemo u OT). Ako nema šarenih u tvom okružju sretan si,ali nemoj biti siguran da se neće pojaviti.
Autor: VEThunter - 29. 11. 2008. 10:10:41
Evo pretvorila se ova teme u temu o svinjama...
Nego samo za kraj - "priča se da ima oko 100 risova" meni baš ne zvuči kao neka ozbiljna metoda. A i da ih ima, po računici jedan ris tjedno jedna srna (100x1x52=5200) vi u GK ne bi mogli iz kuće izaći a da ne vidite zaklanu srnu (a još ako dodamo plijen vuka...), a pitam Vas, kad ste zadnji put vidili risji plijen? Al da ne davim, za sva pitanja o risu i projektu (kojio je završio) imate stranicu projekta koja je već ranije navedena.
A kad smo već van teme izvorni genom DS u RH zaboravite. I da je krmača najcrnja na svijetu, al kad vodi 8 (pa i više) prasadi sve Vam je jasno.
Pozdrav svima koji su sudjelovali u temi  z30
Autor: Antezg - 29. 11. 2008. 11:24:13
Pa nema ih 100 samo u GK uf -ris obitava i viđa se na puno širem području, koje ovo istraživanje naravno nije obuhvatilo.
Metode kojima se koristilo u istraživanju ne vidim na internet stranici, isto kao ni rezultate ččč osim nekoliko vrlo šturih i općih informacija. Možda ti raspolažeš sa nekim rezultatima istraživanja,ako da, podijeli ih s nama kad je tema već otvorena.

BTW izrazito crna boja kod divlje svinje je jednaki pokazatelj "mješanosti" kao i bijela boja ;).

Autor: medo - 29. 11. 2008. 12:44:02
Nego samo za kraj - "priča se da ima oko 100 risova" meni baš ne zvuči kao neka ozbiljna metoda. A i da ih ima, po računici jedan ris tjedno jedna srna (100x1x52=5200) vi u GK ne bi mogli iz kuće izaći a da ne vidite zaklanu srnu (a još ako dodamo plijen vuka...), a pitam Vas, kad ste zadnji put vidili risji plijen? Al da ne davim, za sva pitanja o risu i projektu (kojio je završio) imate stranicu projekta koja je već ranije navedena.
A kad smo već van teme izvorni genom DS u RH zaboravite. I da je krmača najcrnja na svijetu, al kad vodi 8 (pa i više) prasadi sve Vam je jasno.
Cistih DS ima u GK,Lici,Dalmaciji,po otocima i u Istri. Nadje se i po Papuku itd.
100 riseva rasprostranjenih od granice sa Slovenijom pa skroz prema Dalmaciji tesko se moze primjetiti jer preveliko je to podrucje,a oni vole nedostupnost. Prosle godine u Rijeci ,dio Pehlin vidjen je mladji ris u sred bijela dana. Nazalost nije uslikan medjutim vidjeli su ga ljudi koje dobro znam i koji su spasavali svoju macku.
 Ris nije prekobrojan ali ima ga.
Autor: zhrvoje - 01. 12. 2008. 21:19:54
Ris ne lovi selektivno zato jer lovi iz zasjede i prikradanjem i tako nastradaju svi profili divljači. Vuk s druge strane lovi u čoporu i najčešće ulovi slabije ili starije grlo, dakle najčešće lovi selektivno. Po tom pitanju je bolji predator od risa. Vuk i domaće životinje: to je već druga priča, i zna poklati više nego što treba i najčešće sve po redu...
Autor: medo - 01. 12. 2008. 21:47:02
Ris ne lovi selektivno zato jer lovi iz zasjede i prikradanjem i tako nastradaju svi profili divljači. Vuk s druge strane lovi u čoporu i najčešće ulovi slabije ili starije grlo, dakle najčešće lovi selektivno. Po tom pitanju je bolji predator od risa. Vuk i domaće životinje: to je već druga priča, i zna poklati više nego što treba i najčešće sve po redu...
Istina je za risa ali vuk lovi i ulovi sto mu dodje,nema mjeru i ubija iz zabave vise nego iz koristi.Dubok snijeg, poledica njegov su saveznik i tad nastrada ponekad citavo krdo tj. nastrada sve ono sto ne ubije. Vuk je u stanju napraviti vise  :pferd: od risa, a to da najcesce nastrada slabije grlo je tocnije medjutim to je samo onda ako nema priliku da ubije i zdravo grlo. Ovo sam procitao od jednoga koji je proveo 50 godina loveci i proucavajuci vuka na Aljasci.
Autor: canis - 01. 12. 2008. 23:44:37
Vukovi su organizirani u tolike detalje koji pojedincima nisu shvatljivi. Sposobni su se izvući u čoporu na dvadeset metara od lovca i pritom ne paničiti i bježati nekim posebnim trkom, te uz to iskradanje ugrabiti lov. psa i odnijeti u brlog za objed,a od psa čuješ samo najniži ton cviljenja. I to je to.
Pratili su nekoliko puta ranjenu DS i vjerovatno ju u većini slučajeva sustigli,srnu sa lanadima,pse kao posebnu poslasticu,ali nikada zrelog zdravog vepra ili srneću divljač ukoliko nema snijega.
Često puta sam prosudio po tragu da i odustanu prilično rano od potrage,vjerovatno zbog sitosti.
-Takav slučaj nije sa risom,uporan je i rejon koji koristi je ogroman,pa tako i uporna potraga za plijenom je njemu svakidašnja i normalna. Puno više voli "ubiti" od drugih vrsta predatora,ali smišljeno i preoprezno što je i tipično za mačji rod.
Povremeno voli obilaziti mečilišta,ali mu je živ i zdrav plijen redovito na jelovniku,srneća divljač redovito.
Autor: dean - 02. 12. 2008. 08:08:01
Ris ne lovi selektivno?! Zašto nikad nije viđen plijen risa recimo jelen? Ris, kao i svaki predator ide linijom manjeg otpora i savršeno dobro zna selektirati i procijeniti koji plijen želi hvatati koliko riziku izlaže se te koliko truda mu treba da taj plijen uhvati.
Autor: medo - 02. 12. 2008. 08:35:25
Ris lovi iz zasjede i nije toliko selektivan medjutim njegov plijen najcesce zavrse vukovi i drugi predatori ili strvinari jer najcesce se sva odvija na nepristupacnim terenima gdje ljudi obicno i ne idu.
 To je uglavnom razlog zasto se od risa uglavnom ne vide ostatci plijena.
Autor: dean - 02. 12. 2008. 08:47:40
Ris lovi iz zasjede i nije toliko selektivan medjutim njegov plijen najcesce zavrse vukovi i drugi predatori ili strvinari jer najcesce se sva odvija na nepristupacnim terenima gdje ljudi obicno i ne idu.
Da ponovim. Da li je itko ikad čuo da je ris (mačka mase 25 kg) udavio jelena (papkar mase 150 kg)? Ne, znači da stoji ono kaj sam ja napisao.
Autor: FALCON - 02. 12. 2008. 09:01:35

Slazem se s tobom u vecini sto si napisao. Dodao bih samo da ,
Reintrodukcija bilo koje nestale vrste uopste nije jednostvna niti ima ustaljenih pravila i niti mora mora biti uspesna.
PODVrsta koja nastanjuje ove prostore je tkzv. balkanski ris dok kod nas u Srbiji ima i karpatskog u istocnoj Srbiji ali jako mali broj. Karpatski je malo krupnije gradje od balkanskog i moze se desiti da ga potisne sa stanista.
Kupovina (kako je neko predlozio) riseva i ubacivanje " sveze krvi" opste nije tako jednostvna i treba imati gde da se kupi bas podvrsta koju zelimo da vratimo na staniste.. koja se moze upariti sa jedinkama prisutnim na terenu.
Kod parenja u srodstvu dolazi do pojave i da nema potomstva.
Stanista su uglavnom degrdirana, ispresecana putevima i stalnim uzmeniravanjem divljaci, pa i lovom,  sto tako osetljivu vrstu kao ris tera sa podrucja gde j e bio, pa predje u Sloveniju, Bosnu itd....sto u principu i nije lose ako na sebi ima ogrlicu da oni koji ga prate znaju gde je.

Ne mislim da su ovakvi Projekti prilika za sticanje neke disertacije  za ljude sa pmf-a, to se moze i na mnooogo drugih nacina.
Oprema za precizno utvrdjivanje brojnosti neke populacije je vrlo skupa a terenski rad dugotrajan, podrazumeva i to da na terenu rade ljudi koji poznaju materiju. Nje dovoljno samo videti neku jedinku, pod uslovom da taj neko ko je video i zna sta je video. Muzjaka , zenku, mladunca itd...(kod nas, na zalost, vecina kolega lovaca ne zna ni kako izgleda ris).

Zato je nacin na koji je osmisljen i sprovodi se Projekat Dinaris jedini validan i priznata metoda, odnosno u odredjenom vremneskom periodu posmatranja markiranih jedinki dace skoro potpuno tacne podatke o brojnosti risje populacije. Tako se radi i za sve druge vrste  koje su ugrozene ili pred nestankom.
Nadam se da ce ovaksv Projekat vrlo brzo da pocne da se radi i u Srbiji, da "zaokruzimo" tacnim podacima balkansko poluostrvo i planinske masive koji su stanista risa.

Molim uvazene kolege, diskutante,  da komenatar shvate samo kao dobronameran, bez zelje da kontriram bilo kome.

Divlje svinje i mesanja sa pitomim koji jeste veliki problem za divljac i kvarenje genetskog fonda necu da komentarisem u ovoj temi, osim da ste u pravu, to je potpuno pogresno i na duze staze unistice cistu genetiku divljih svinja. Kod nas je premnogo problema na tu temu.

Cini mi se da bi jos bolje rezulatete u projektu Dinaris dalo ukljucivanje lovaca uopste, onih koji su voljni da to rade, koji poznaju terene i uz malo ucenja moze biti odlican potez.

Svaku vrstu je bolje i ekonomicnije cuvati na mestima gde je ima i kad je ima nego sacekati da dodje na rub istrebljenja i tek onda se setiti da je eto , nekim "cudom" nestala i onda raditi reintrodukciju.

Pozdravljam Projekat DinaRis, procitao sam i ispregledao sve sto ima na sajtu i praticu sve novosti na tu temu.

p.s. mi bi sad sve dali da vratimo npr. orla bradana na stanistima gde smo ga imali, ali ne moze, nema, nema ni odakle da se kupi, da su jedinke takve da se mogu uspesno  vratiti u prirodu.
Autor: medo - 02. 12. 2008. 10:13:55
 d4
Autor: zhrvoje - 02. 12. 2008. 10:21:50
Da ponovim. Da li je itko ikad čuo da je ris (mačka mase 25 kg) udavio jelena (papkar mase 150 kg)? Ne, znači da stoji ono kaj sam ja napisao.

Da Deane, ja sam vidio strvinu jelena (košute od oko 100kg), koju je zaklao ris. To je bilo pred 10-tak godina. Risa sam vidio nekoliko puta, čuo preko nekoliko, a trag mu vidio još više.
Imam vikendicu u srcu lovišta u GK, i ris je redoviti stanovnik u šumama oko nje.
Sad mi reci koliko si ti puta vidio risa ili njegov trag ili strvinu kad si takav stručnjak za njega?
Autor: dean - 02. 12. 2008. 10:28:56
Isto kao i ti. Svega nekoliko puta, ali sam vidio trag i na, pazi sad, Žumberku, gdje lovim. Našli smo i strvinu za koju je gospoda koju su svi redom ocjenjivačii trofeja rekli da je strvina od risa. Ja sam recimo vuka prvi puta u prirodi vidio sa 7 godina, a risa jednom davno na Ljubovu. Djed mi je bio lugar, tako da sam dosta terena pregazio kao klinac. Šteta je kaj tada nije bilo digitalnih fotiča i kaj sam bio klinac. Te slike bi bile neponovljive.
Autor: dean - 02. 12. 2008. 10:32:47
citat: Sad mi reci koliko si ti puta vidio risa ili njegov trag ili strvinu kad si takav stručnjak za njega?
Mislim da ovakav pristup nije fora jer naš forum je tu zbog svih nas a ne tebe i mene, kaj ne?
Autor: zhrvoje - 02. 12. 2008. 10:39:14
Svaka čast d4! Već sam mislio da je ovo teoretska rasprava...
Po meni je ris uz divlju mačku najljepša životinja što se može vidjet na ovim našim prostorima...
Još nešto vezano uz risa i štete na risovima, problem je što je kod nas unesen karpatski ris koji je puno veći od dinarskog risa i koji shodno tome može i loviti puno veću divljač. Zato ima i više štete na krupnoj divljači.
Također još jedno opažanje s moje strane, mislim da je danas risa sve manje, već duže vremena nisam vidio risov trag u svom lovištu (kao ni ostali lovci iz mojeg i susjednih društava), dok je pred 10-tak i više godina on bio redovit na našem području. Zadnji trag vidio sam prošle godine i od tada nšta ččč.

I Deane sorry na prethodnom citatu, bilo je jače od mene sor!
Imaš pravo da nije fora ali često ljudi pričaju priče o onom što neznaju iz iskustva nego samo iz teorije pa mi nekad skoči živac. U svakom slučaju izvini!
Autor: dean - 02. 12. 2008. 10:41:20
Nema beda!  d4  z10 Kad padne snijeg idemo kod tebe u GK planinarit i vidjet ima li koji trag!
Autor: zhrvoje - 02. 12. 2008. 10:44:17
Dogovoreno! Samo nažalost ne ove godine... Još par dana i idem radit i onda me nema 4 mjeseca u RH... Risevi i lov će morati malo pričekati...
Autor: dean - 02. 12. 2008. 10:46:27
Ima dana! Ja ako nađem koji trag, slikam ga i kačim na forum!
Autor: fazan - 02. 12. 2008. 11:43:44
Samo kao podsjetnik da je u Kočevski rog reintroduciran karpatski ris , koji je veči i teži od naših autohtonih koji su istrebljeni 1917.
Autor: medo - 02. 12. 2008. 12:51:52
Mislim da je precesta ljudska aktivnost uzrog "nestanka" risa na nekom podrucju. Zaparvo cini mi se da se radi o povlacenju gdje ima vise mira itd. Mozda je to razlog zasto se cini da je risa manje. Isto tako koncentracija jedinki se mijenja i prostor na kojem obitava je sve siri,a koncentracija na jedinicu povrsine manja. Hm.. moje teoretiziranje m1
Autor: dean - 02. 12. 2008. 12:54:12
Nema plijena za njega. Zato ga ima u GK a ne u Lici! Bonitetni razred je drukčiji za sve papkare! A ima mira na obje lokacije.
Autor: FALCON - 07. 12. 2008. 03:09:19
Samo kao podsjetnik da je u Kočevski rog reintroduciran karpatski ris , koji je veči i teži od naših autohtonih koji su istrebljeni 1917.

Da, to je "problem"....
Po nekim saznanjima koje imam kod nas jos uvek ima balkanskog , u nekim vrletima, ali je brojno stanje jako malo. Poznata je i lokacija ali bez ozbiljnog rada na terenu nemamo nista pouzdano, osim Projekta "rekla-kazala". sor
Nadam se samo da ce i to malo opstati!
Autor: jatagan - 07. 12. 2008. 18:37:25
Postovani ja oko Risa nebih tako dramatiziro situaciju.Populacija Risa je stabilna kako u Hrvatskoj tako i u BiH.Ovaj Ris o kojem mi pricamo je naj krupnija podvrsta Evropskog Risa a to je Karpatski Ris dakle alohtona divljac u nasim lovistim.Ovaj Grabezljivac konstantno siri svoj areal prema istoku pocev od Kocevskog roga u Sloveniji gdje je sedamdesetih godina naseljen.Poznati su podaci npr.da je u Livnu na Dinari odstrijeljen Ris pocetkom osamdesetih godina,malo kasnije na Kupresu (postoje fotografije u lovackim novinama).Prije par godina je odstrijeljen Ris u Tomislav gradu na planini Tusnici itd.Sa puno toga bih se slozio sto se tice komentara prije mene ali to da je Ris sanitarac u prirodi to je puka izmisljotina.Ris je predator i on ubija ono sto mu prvo naidje,jedinku koju moze savladati.Ako budemo slijepo slusali Europljane imat cemo situaciju koju sad imamo sa Vukom.
Autor: canis - 09. 12. 2008. 11:34:05
Odstrijeljen je jedan u lovnom gazdinstvu Koprivnica u Bugojnu. Imam slike jer došao je kolegi na obradu trofeja. Zamislite da lovac koji ga odstrelio nije htio izbjeljenu čelenku na drvenu podlošku. Lud,lud,blesav. dois dois
Autor: canis - 09. 12. 2008. 11:37:49
 mad mad
Autor: canis - 09. 12. 2008. 11:39:39
 uf uf
Autor: canis - 09. 12. 2008. 11:43:48
Tip veli da je taj mužjak odstrijeljen odmah iza krda divljih svinja koje je naganjao,vidio tijek događaja iz druge kose,prešli na njegovu stranu dabi propustio svinje i odstrelio ga. Zakonom zaštićen i opet objavljeno u L.Listu kao nekakav normalan odstrel. 2p 2p
A prošle sezone nam je jedan dolazio redovito u dio planinskog lovišta(1000n.m.) i obilazio teren,ove sezone još nije bilo dovoljno snijega,pa vidjeti ćemo.
I po onome što znam slažem se sa jataganom da risa ne zanima u prvom redu bolesna i slaba divljač,čak štoviše on voli izrazito zdrave jedinke koje je sposoban savladati. Dakle nije probirljiva karaktera.
Autor: canis - 09. 12. 2008. 12:05:51
Oko 27kg bez utrobe. Primjerena lubanja i krzno.
Krzno ušlo u zlato,lubanja srebro.
Autor: jatagan - 10. 12. 2008. 20:47:49
Pitam vas postovane kolege zasto Ris,Vuk i Medvjed ne sire svoje revire prema zapadu preko Alpa i dalje?
Autor: Nikola - 10. 12. 2008. 22:09:12
Sviđa im se " brdoviti Balkan"... hhehehhehe
Autor: canis - 11. 12. 2008. 13:39:00
Dinaridi su temelj opstanka divljači na ovoj široj regiji,predatora pogotovu!
Tu se osjećaju "ko kod kuće"! z10
Autor: Lynx - 12. 12. 2008. 08:43:34
Pitam vas postovane kolege zasto Ris,Vuk i Medvjed ne sire svoje revire prema zapadu preko Alpa i dalje?

Odgovor je jednostavan - nemaju palčeve za stopiranje  ;D

Stvar je u tome da su Alpe već toliko ispresijecane cestama, autocestama, željeznicom itd . . . a osim toga taj prostor nije povezan šumom, nego je isprekidan gradovima, selima, poljoprivrednim zemljištima itd. Tako da su ris, vuk i medvjed praktički u zatvoru i ne mogu dalje od slovenskog dijela Dinarida, eventualno se mogu širiti preko Bosne u istočne i jugoistočne krajeve.

Mi imamo sreću s našim Dinaridima da nisu toliko "razvijeni" prostor, tako da priroda još može živjeti tu. Što je zemlja više infrastrukturno povezana, to gore za divljač, stvaraju se "otoci", i divljač ne može nikuda iz tog ograničenog prostora. Osim pod auto na cestu.
Autor: canis - 12. 12. 2008. 09:12:04
 d4 samo treba da se više  pesi kako bi ih bilo  m1 m2 m4 m3 tako da ih lovci nebi mogli  2p i  2p,a  pic gazili u tolikoj mjeri!