Evo pretvorila se ova teme u temu o svinjama...
Nego samo za kraj - "priča se da ima oko 100 risova" meni baš ne zvuči kao neka ozbiljna metoda. A i da ih ima, po računici jedan ris tjedno jedna srna (100x1x52=5200) vi u GK ne bi mogli iz kuće izaći a da ne vidite zaklanu srnu (a još ako dodamo plijen vuka...), a pitam Vas, kad ste zadnji put vidili risji plijen? Al da ne davim, za sva pitanja o risu i projektu (kojio je završio) imate stranicu projekta koja je već ranije navedena.
A kad smo već van teme izvorni genom DS u RH zaboravite. I da je krmača najcrnja na svijetu, al kad vodi 8 (pa i više) prasadi sve Vam je jasno.
Pozdrav svima koji su sudjelovali u temi 
Slazem se s tobom u vecini sto si napisao. Dodao bih samo da ,
Reintrodukcija bilo koje nestale vrste uopste nije jednostvna niti ima ustaljenih pravila i niti mora mora biti uspesna.
PODVrsta koja nastanjuje ove prostore je tkzv. balkanski ris dok kod nas u Srbiji ima i karpatskog u istocnoj Srbiji ali jako mali broj. Karpatski je malo krupnije gradje od balkanskog i moze se desiti da ga potisne sa stanista.
Kupovina (kako je neko predlozio) riseva i ubacivanje " sveze krvi" opste nije tako jednostvna i treba imati gde da se kupi bas podvrsta koju zelimo da vratimo na staniste.. koja se moze upariti sa jedinkama prisutnim na terenu.
Kod parenja u srodstvu dolazi do pojave i da nema potomstva.
Stanista su uglavnom degrdirana, ispresecana putevima i stalnim uzmeniravanjem divljaci, pa i lovom, sto tako osetljivu vrstu kao ris tera sa podrucja gde j e bio, pa predje u Sloveniju, Bosnu itd....sto u principu i nije lose ako na sebi ima ogrlicu da oni koji ga prate znaju gde je.
Ne mislim da su ovakvi Projekti prilika za sticanje neke disertacije za ljude sa pmf-a, to se moze i na mnooogo drugih nacina.
Oprema za precizno utvrdjivanje brojnosti neke populacije je vrlo skupa a terenski rad dugotrajan, podrazumeva i to da na terenu rade ljudi koji poznaju materiju. Nje dovoljno samo videti neku jedinku, pod uslovom da taj neko ko je video i zna sta je video. Muzjaka , zenku, mladunca itd...(kod nas, na zalost, vecina kolega lovaca ne zna ni kako izgleda ris).
Zato je nacin na koji je osmisljen i sprovodi se Projekat Dinaris jedini validan i priznata metoda, odnosno u odredjenom vremneskom periodu posmatranja markiranih jedinki dace skoro potpuno tacne podatke o brojnosti risje populacije. Tako se radi i za sve druge vrste koje su ugrozene ili pred nestankom.
Nadam se da ce ovaksv Projekat vrlo brzo da pocne da se radi i u Srbiji, da "zaokruzimo" tacnim podacima balkansko poluostrvo i planinske masive koji su stanista risa.
Molim uvazene kolege, diskutante, da komenatar shvate samo kao dobronameran, bez zelje da kontriram bilo kome.
Divlje svinje i mesanja sa pitomim koji jeste veliki problem za divljac i kvarenje genetskog fonda necu da komentarisem u ovoj temi, osim da ste u pravu, to je potpuno pogresno i na duze staze unistice cistu genetiku divljih svinja. Kod nas je premnogo problema na tu temu.
Cini mi se da bi jos bolje rezulatete u projektu Dinaris dalo ukljucivanje lovaca uopste, onih koji su voljni da to rade, koji poznaju terene i uz malo ucenja moze biti odlican potez.
Svaku vrstu je bolje i ekonomicnije cuvati na mestima gde je ima i kad je ima nego sacekati da dodje na rub istrebljenja i tek onda se setiti da je eto , nekim "cudom" nestala i onda raditi reintrodukciju.
Pozdravljam Projekat DinaRis, procitao sam i ispregledao sve sto ima na sajtu i praticu sve novosti na tu temu.
p.s. mi bi sad sve dali da vratimo npr. orla bradana na stanistima gde smo ga imali, ali ne moze, nema, nema ni odakle da se kupi, da su jedinke takve da se mogu uspesno vratiti u prirodu.