Autor Tema: Broj prijelaza za divljač i zvijeri na prometnicama  (Posjeta: 3769 vremena)

Offline Lovac

• Administrator
  • K 2000
    • KUHADA
Znate li točan broj prijelaza za divljač i zvijeri na prometnicama u HR. I dali ih po Vašem mišljenju ima dovoljno?  z14

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
Odg: Broj prijelaza za divljač i zvijeri na prometnicama
« Odgovori #1 u: 20. 08. 2008. 09:39:16 »
Vidiš, pitanje od milijun dolara. Pojma nemam koliko ih ima. Da budem iskren, nisam ni primijetio previše. ZG-RI sam primijetio samo 2? Možda sam neke propustio. ZG-ST sam primijetio jedno 3, ali više u obliku nadvožnjaka lokalnih cesta nego prelaza divljači. Onaj veliki nadvožnjak kod Brinja mi se čini da bi mogao biti napravljen čisto zbog divljači. Sve u svemu, ne baš previše prijelaza, barem koliko sam ja obratio pozornost na to, a nisam baš predetaljno.

Offline fazan

• Moderator
  • K 3000
  • Živim da lovim
« Odgovori #2 u: 20. 08. 2008. 09:54:06 »
Neznam koliko ih ima, ali znam da ih je uvijek premalo i da neki nisu adekvatni i prihvaćeni od divljači.Na autoputu " Bratstva i jedinstva " nema niti jednoga , a što je tomu razlog nije mi jasno.
No tu se pojavljuje još jedan veliki problem, jer se neka društva ne drže propisa o zabrani lova u dubinu od 3 km od prelaza, već rade sačekuše 50-tak metara od prelaza tako da divljač ima šanse kao glineni golub.
Hrvatske Domovine Sin.

Offline Kokot

• K 100
  • **
« Odgovori #3 u: 20. 08. 2008. 10:04:54 »
Ne znam dali pričamo samo o autocesti ili o svim prometnicama (cestovnim)?
Skyangel govori o autocesti i činimi se da je primjetio točan broj "zelenih mostova". Na auto cesti postoje "zeleni mostovi" koji izgledaju kao nadvoznjaci i sluze samo za prijelaz zivotinja (nikakav promet se ne odvija preko njih) i to je sve što vozač moze iz jurečeg automobila vidjeti, s tim da ispod ceste postoji ne mali broj objekata, propusta za životinje koji se ne mogu primjetiti.
S obzirom da sve ceste koje se grade u RH i duže su od 2 km za nih se mora izraditi studija utjecaja na okoliš koju ocjenjuje komisija, koja je sastavljena od predstavnika različitih ministarstava i u kojoj "sjede" i gospoda koja su zadužena za životinje i koja vode veliku brigu i o prolaz životinja preko (ispod) prometnica.
Zato mislim da sto se tiče novih prometnica, pogotovo novih autocesta da postoji dovoljan broj prolaza-prijelaza za životinje.

Offline medo

• K 3000
  • *
  • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
    • Hunting Agency
« Odgovori #4 u: 20. 08. 2008. 10:15:33 »
Neznam koliko ih ima, ali znam da ih je uvijek premalo i da neki nisu adekvatni i prihvaćeni od divljači.Na autoputu " Bratstva i jedinstva " nema niti jednoga , a što je tomu razlog nije mi jasno.
No tu se pojavljuje još jedan veliki problem, jer se neka društva ne drže propisa o zabrani lova u dubinu od 3 km od prelaza, već rade sačekuše 50-tak metara od prelaza tako da divljač ima šanse kao glineni golub.
Tocno,prijelazi su postali mjesta za sacekuse d4
Ince prijelaza je premalo jer trebalo je ustedjeti novce,a floru i faunu tko je... Toliko o brizi naseg ministarstva o okolisu.

Offline shandi

• K 1000
« Odgovori #5 u: 20. 08. 2008. 10:22:46 »
svako malo se može čuti kako divljač izadje na autocestu i strada.sad je pitanje,dali ograda nije održavana i dali se pregledavaju i saniraju rupe u ogradi,ili stvarno ima premalo prijelaza pa divljač traži sve moguće načine da predje preko
Kad se šolja rakije narolja,onda šolja radi što ga volja!

Offline Kokot

• K 100
  • **
« Odgovori #6 u: 20. 08. 2008. 10:56:13 »
Mislim da je briga ministarstva, a i svjest projektanata cesta, prilično velika što se tiče flore i faune.
Samo jedan primjer je zapadna obilaznica Osijeka gdje na 11 km postoje tri propusta za zivotinje (mostovi od 11 do 20 metara, jedan košta cca 1.5 miliona kuna) i jedan most preko kanala "Barbara" koji također služi kao prolaz za životinje. Što znači četiri prolaza za životinje na 11 km (od toga na most preko Drave otpada nekih 650 m) i sam most koji nema otvore samo preko rijeke nego i nekih 250 metara otvora na kopnu koji služe također za prolaze životinja. Mislim da je to ako nista drugo pristojno.
A što se tiče pogibije životnja na  autocestama i nije tako strašan broj ako uzmemo broj divljači u RH i dužinu autocesta u kilometrima.

Offline draganco

• Moderator
  • K 2000
  • Bez Lova nema zivota!
« Odgovori #7 u: 20. 08. 2008. 11:18:44 »
Ovde u Austriji ih ima malo vise.
Zovu ih Zelenim mostovima ili prelazima.
Mogu se videti u dva modela-iznad puteva ili podzemni(tuneli).Mali je problem dok se divljac navikne na te vestacke prelaze.
Dobra Kob-Dobar Pogled

>IAAMM<

Offline dean

• K 3000
  • *
  • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
« Odgovori #8 u: 20. 08. 2008. 11:34:06 »
Svakih koliko km je taj most?
Kod nas se ti mostovi uredno koriste za krivolov, a ne za broja nje divljači. Prije 2-3 godine, je prosječno dnevno jedan most prelazilo 17 grla krupne divljači. Znači vuk i srna te sve veće od toga.

Offline medo

• K 3000
  • *
    • Hunting Agency
« Odgovori #9 u: 20. 08. 2008. 11:48:41 »
Ocito su Slavonci sposobniji jer od ZG prema Splitu ima ih premalo.Radio sam na autocesti pa sam upoznat i s politikom koju su vodili. Zalosno

Offline Lovac

• Administrator
  • K 2000
    • KUHADA
« Odgovori #10 u: 20. 08. 2008. 22:08:16 »
Na to me pitanje potaklo to što sam ovih dana više puta prolazio iz Zagreba autocestom prema Rijeci, a i nezaboravna rečenica predsjedinka HLS-a izrečena nekom prigodom u kojoj tvrdi da prijelaza ima dovoljno. Po meni prijelaza nikada nema dovoljno i svakom kome je stalo do divljači i njezinog što prirodnijeg boravka u prirodi, u interesu je da ima što manje umjetih barijera odnosno ako ih već ima da ima i što više prolaza kroz te barijere. A ako ćemo gledati usko, onda će pojedinim lovozakupnicima odgovarati što divljač neće moći pobjeći iz lovišta  ::).... evo jedan tekst koji sam sada našao na netu:

Citat:
ZAŠTO STRADAVA DIVLJAČ NA PROMETNICI KROZ LIKU
Autocesta presjekla  životinjske staze
 17. 10. 2004. DRAŽEN PRŠA
Na ličkoj dionici autoceste Zagreb - Split kod Gospića i prije su stradavali divlji zečevi i lisice, te domaće životinje, psi, mačke, a jednom i krava. No, mislilo se da su to tek izdvojeni slučajevi pa im se nije pridavalo dovoljno pozornosti. Tek nakon što je češki državljanin 22. rujna ove godine na autocesti usmrtio medvjedicu, nedugo zatim Zagrepčanin srnu, javnost se počela opravdano pitati o sigurnosti vožnje autocestom kroz Liku. Nakon medvjedice i srne, pod kotačima automobila završio je i medvjedić, vjerojatno u potrazi za majkom, a zatim divlja svinja. Policija je izvijestila nadležne i pokrenula pitanje odgovornosti Hrvatskih autocesta. U HAC-u objašnjavaju kako su učinili sve da se promet odvija nesmetano, dodajući da su žičane ograde uz autocestu dobro izgrađene što potvrđuje i privremena uporabna dozvola. Direktor HAC-ove tehničke jedinice Bosiljevo-Sveti Rok Željko Kandžija kaže da ekipe za održavanje autoceste iz centara u Perušiću, Brinju i Svetom Roku svaki dan obilaze i kontroliraju stanje zaštitnih mreža te saniraju rupe.
Dionica bez prijelaza
»Ograde su kvalitetno izgrađene - na potezu od tunela Mala Kapela do Svetog Roka napravljeno je 11 prijelaza za  životinje tako da je teško reći što je uzrok tim stradanjima divljači. Autocesta je, doduše, presjekla pojedine šumske staze kojima su se kretale  životinje pa je potrebno vrijeme da se divljač prilagodi i počne se koristiti izgrađenim prijelazime.  žičane ograde, međutim, ne mogu se ukopavati u zemlju a ni betonirati jer bi se tada stvorili problemi s odvodnjom«, kaže Kandžija.
U Lovačkom savezu Ličkosenjske  županije ističu da su početkom jeseni pojačane migracije divljači koje slijedeći svoj nagon idu stoljećima utabanim stazama. »Svjedoci smo da stradavaju deseci zečeva i lisica, no kako stradavaju medvjedi i srne, očito je da sa zaštitnom ogradom uz autocestu nešto nije u redu«, upozorava Ivica Marković, predsjednik  županijskog lovačkog saveza.
Na pojedinim mjestima napravljeni su prijelazi od betona i kamena bez vegetacije, a na najdužoj dionici autoceste preko Ličkog polja ne postoji ni jedan prijelaz, kaže Marković. »Nitko se s nama koji smo najodgovorniji za budućnost divljači, nije konzultirao ni prije ni za vrijeme gradnje autoceste. U ovo doba godine divljač počinje migrirati, pogotovo kad u višim predjelima Velebita i okolnih planina padne snijeg i kada zahladi. Tada divljač kreće u niže predjele, a jedan dio stat će kod  žičanih ograda. No, ta divljač nerijetko tjerana od raznih predatora, stisnuta uz  žicu pokušava se spasiti preskakanjem ograde ili pronalaženjem rupa. HAC je napravio propust jer nije prihvatio naše prijedloge o brizi za divljač «, naglasio je Marković.
U Lovačkom savezu sve su zabrinutiji, a predsjednik napominje: »Sve dok se ne dogodi nesreća u kojoj će biti i mrtvih ljudi, nitko neće ništa poduzeti. Apeliramo da se sad propusti što hitnije otklone«. Rupe u ogradi I lički su policajci zabrinuti. Voditelj ureda načelnika Policijske uprave ličko-senjske Jozo Milas rekao nam je kako su od odgovornih tražili da se ponovo urede zaštitne ograde. Dodaje i kako nije korektno da HAC tvrdi kako je šest, sedam prijelaza dovoljno za nesmetan prolaz divljači iz staništa u stanište. »Izvođači radova, HAC i kooperanti, nisu dobro obavili svoj posao. Načelnik Policijske uprave ličko-senjske sastao se i s voditeljem tehničke jedinice HAC-a Sveti Rok radi nadzora nezaštićenih prijelaza i zaštitne ograde na dionicama autoceste na kojima su u prometnim nesrećama stradavale divlje, ali i domaće  životinje. Poslali smo i dopise HAC-u, a s tim je upoznat i nadležni Odjel za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova«, kazao je Milas.
Lovočuvar Državnog lovišta »Vidovača - Marina glava« Jozo Hećimović iz Ličkog Osika, kod kojeg je završila na čuvanju sva stradala divljač, kaže da uslijed velikih kiša nastaju odroni zemlje. Zbog toga na pojedinim mjestima ispod ograde ostane razmak i do 40 centimetara, što je dovoljno da se  životinje nesmetano provuku. I dok se vode razgovori o odgovornosti i tko je što trebao učiniti,  životinje i dalje lutaju oko zaštitne ograde. Lički lovci potvrđuju da se na pojedinim mjestima mogu vidjeti i vukovi, te srne, zečevi i lisice, a na nekim dijelovima autoceste na razmaku od kilometra ima i desetak rupa u ogradi kroz koje se može provući i odrasla osoba. U HAC-u pak i dalje tvrde da su divljim  životinjama dovoljni asfaltirani nadvožnjaci i podvožnjaci za nove migracijske staze...   
HAC provjerava  žičane ograde i angažira lovce
HAC već nekoliko dana pojačano nadzire opasne dijelove autoceste i traži rupe u zaštitnoj ogradi, a taj će posao potrajati do kraja listopada. Dogovoreni su i naknadni radovi zbog slijeganja terena. U HAC-u tvrde kako su svjesni nastalog problema te da će u saniranje biti uključene i lovačke udruge čiji članovi najbolje znaju za  životinjske prirodne staze i prijelaze. No, još ostaje otvoreno pitanje Ličkoga polja gdje nije napravljen ni jedan »zeleni most« za divljač. Lički lovci već upozoravaju da će na tom području biti novih problema sa  životinjama čim zahladi i padne snijeg. 
« Zadnja izmjena: 20. 08. 2008. 22:10:17 od LOVAC »

Offline Lovac

• Administrator
  • K 2000
    • KUHADA
« Odgovori #11 u: 20. 08. 2008. 22:16:54 »
Iz medija:
- ARZ je pristupila izradi projekta za etno-selo, odnosno prateći uslužni objekt Petehovac.
  PUO Petehovac bit će smješten između Delnica i Kupjaka, na dionici poznatoj po prvom
  prijelazu za divljač u našoj zemlji, Dedin, smještenom na nadmorskoj visini od 860 m
,
  najvišoj točki kojom prolazi autocesta Rijeka-Zagreb.

Offline medo

• K 3000
  • *
    • Hunting Agency
« Odgovori #12 u: 21. 08. 2008. 09:34:27 »
Drago mi je da si stavio ovaj text jer HAC  :pferd: po obicaju,a svi ostali govore istinu. Rupa ima previse,prijelaza premalo ili na mijestima gdje nisu bile migracije nikada.
 Nazalost politika i HAC rade po svome,zna se - idemo dalje d1
Poznam situaciju prilicno dobro i sve navedene u textu.

Offline SSG

• K 2000
  • Da je pas čovjekov prijatelj, mišljenje je čovjeka
« Odgovori #13 u: 21. 08. 2008. 09:45:25 »
Svakih koliko km je taj most?
Kod nas se ti mostovi uredno koriste za krivolov, a ne za broja nje divljači. Prije 2-3 godine, je prosječno dnevno jedan most prelazilo 17 grla krupne divljači. Znači vuk i srna te sve veće od toga.

Otkud ti podaci o prosječnom prelazu divljači dnevno ččč
Užasno osjećam ovu krizu. Vozim auto bez krova, pijem staro vino, jedem pljesnivi sir..

Not to open the hunting season on the pretext that there is no game would be as if one gave up celebrating Christmas because there was not enough snow to go by sleigh to midnight Mass.

Offline dean

• K 3000
  • *
  • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
« Odgovori #14 u: 21. 08. 2008. 10:24:23 »
Čitao!  ččč
Našao taj podatak kad me zanimalo. Mislim da nam svježe podatke može dati lynx trenutno!