Da li je moguce da se divlja patka utopi?
A da to nije uzrokovano zapetljavanjem u ribarske mreze ili nesto slicno.
Znaci da se samo od sebe utopi u vodi i ako jest zasto se to dogodi?
Evo i odgovora na ovo pitanje.
Ja sam slucajno naisao na tu zanimljivost a iskreno do skora ju nisam znao(a vidim niti drugi na forumu).
Evo citiram dvije recenice iz jednog texta o patkama.
Opasnost za preživljavanje u toku zime je pojava zaleđivanja vodenih površina te smanjena mogućnost pronalaska hrane. Patke su podložne botulizmu koji utiče na njihov nervni sistem i koordinaciju pokreta, te se dešava da se patke zaista utope.
BOTULIZAM je ta pojava zbog koje patke izgube orjentaciju i vjerovatno ostanu predugo pod vodom trazeci hranu i utope se.
Posto ja prvi puta cujem za tu pojavu i za taj naziv malo sam prikupljao informacije sta je zapravo to BOTULIZAM i na kraju sam nasao i definiciju istoga:
Definicija
Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum.
znaci zakljucak je da se patka zatruje takvom hranom u kojoj se nalazi egzotoksin koji utice na orjentaciju i vrsi napad na misice oboljele jedinke.
pozdrav
Prvi puta čujem da patka ugiba od botulizma,može li neki link na tu temu
Da se malo nadovežem,spomenuta bakterija je anaerobna,znači ona voli sredinu u kojoj nema kisika u dovoljnoj mjeri,te tamo stvara toksine od kojih su neki opasni za čovjeka,često se oboljeva od konzervi koje su hermetički zatvorene a sadrže uzročnika,a interesantan je podatak da se zna pojaviti u oboljenje ljudi koji su jeli pršut

Zaključak:ne jesti pršut,konzerviranu hranu i utopljene patke(ovo zadnje je mala šala)

offtopičarima na

-u-ako me razumiju