Autor Tema: Da li je moguće da se divlja patka utopi?  (Posjeta: 7291 vremena)

Offline KOBI

• K 2000
Da li je moguće da se divlja patka utopi?
« u: 29. 10. 2008. 23:07:57 »
Da li je moguce da se divlja patka utopi?
A da to nije uzrokovano zapetljavanjem u ribarske mreze ili nesto slicno.
Znaci da se samo od sebe utopi u vodi i ako jest zasto se to dogodi?
« Zadnja izmjena: 30. 10. 2008. 10:48:30 od LOVAC »

Offline fulir

• K 100
  • **
Odg: Da li je moguće da se divlja patka utopi?
« Odgovori #1 u: 30. 10. 2008. 18:17:21 »
kod lova na patke su moguča utapanja jer neka nastreljene patke u panici zarone kljunom primi za travu i tako umre,

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #2 u: 30. 10. 2008. 18:29:35 »
kod lova na patke su moguča utapanja jer neka nastreljene patke u panici zarone kljunom primi za travu i tako umre,

Tako je ali nisam ciljao na to.ima jedna pojava koja dovodi do toga da se patka jednostavno utopi.
One su podlozne toj pojavi.eh a kako se ona zove???

Offline zvedris

• K 100
  • **
« Odgovori #3 u: 30. 10. 2008. 19:06:18 »
pijanstvo pataka....ili možda ugine od starosti pa kao utopila se....

Offline gardista

• K 100
  • **
« Odgovori #4 u: 30. 10. 2008. 20:08:50 »
zove se kupanje u deterdžentu....

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #5 u: 30. 10. 2008. 20:11:47 »

Vama dvojici patkolov nije jaca strana  hao

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #6 u: 30. 10. 2008. 20:34:37 »
Da li je moguce da se divlja patka utopi?
A da to nije uzrokovano zapetljavanjem u ribarske mreze ili nesto slicno.
Znaci da se samo od sebe utopi u vodi i ako jest zasto se to dogodi?

Evo i odgovora na ovo pitanje.
Ja sam slucajno naisao na tu zanimljivost a iskreno do skora ju nisam znao(a vidim niti drugi na forumu).

Evo citiram dvije recenice iz jednog texta o patkama.

Opasnost za preživljavanje u toku zime je pojava zaleđivanja vodenih površina te smanjena mogućnost pronalaska hrane. Patke su podložne botulizmu koji utiče na njihov nervni sistem i koordinaciju pokreta, te se dešava da se patke zaista utope.

BOTULIZAM je ta pojava zbog koje patke izgube orjentaciju i vjerovatno ostanu predugo pod vodom trazeci hranu i utope se.

Posto ja prvi puta cujem za tu pojavu i za taj naziv malo sam prikupljao informacije sta je zapravo to BOTULIZAM i na kraju sam nasao i definiciju istoga:
 Definicija
Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum.

znaci zakljucak je da se patka zatruje takvom hranom u kojoj se nalazi egzotoksin koji utice na orjentaciju i vrsi napad na misice oboljele jedinke.

pozdrav

Offline zvedris

• K 100
  • **
« Odgovori #7 u: 31. 10. 2008. 10:23:53 »

Vama dvojici patkolov nije jaca strana  hao

ma ,vidi ga.

a kaj ti nisi nikad vidio pijane patke....... :tommy: :tommy: superti superti 2p 2p hao hao
« Zadnja izmjena: 31. 10. 2008. 10:25:53 od zvedris »

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #8 u: 31. 10. 2008. 19:27:31 »
Jesam vidio sam i pijanog sarana al u tepsiji...
zivjeli  z10

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #9 u: 31. 10. 2008. 23:05:30 »
zivjeli  z10

Pa jer baš moramo oftopičiti??!!
I pijani šaran stvarno postoji kada se neuspije omrijestiti malo je ošamućen........ako je bio u tepsiji to je bio lovostaj!
Patka svojom konstrukciom tijela, perja,masnoće ....ne tone ali postoje ovakvi slučajevi da napravi samoubojstvo dr.i

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #10 u: 31. 10. 2008. 23:09:01 »
zivjeli  z10

Pa jer baš moramo oftopičiti??!!
I pijani šaran stvarno postoji kada se neuspije omrijestiti malo je ošamućen........ako je bio u tepsiji to je bio lovostaj!
Patka svojom konstrukciom tijela, perja,masnoće ....ne tone ali postoje ovakvi slučajevi da napravi samoubojstvo dr.i

Nije to oftopic to je sastavni dio teme a ja sam nasao taj podatak slucajno pa sam ga podjelio sa vama ostalima.
(a sto se tice pijanog sarana to ti je recept kako ga spremiti.ide s vinom nekako)

Offline STARI AVDZIJA

• K 1000
« Odgovori #11 u: 01. 11. 2008. 21:58:41 »
Kobasane dobro objašnjenje i sasvim jasno pogotovo kad je post od nekog ko je "rođen na vodi".
Ja sam to shvatio kao uzimanje hrane iz nužde a ona  "otrovna" ima sličnosti kao kod pčela kad iz potrebe za nektarom u prolječe unesu i neki koji im nije dobar pa se razbole u pčelarstvu se to zove"majska bolest". teaa
« Zadnja izmjena: 01. 11. 2008. 22:03:50 od REDZO »
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #12 u: 01. 11. 2008. 22:17:45 »
Ja sam se o tome educirao sa jedne stranice cini mi se da je iz Visokog.
Lijepo je saznati nesto novo a jos ljepse podjeliti sa drugim kolegama.
Ja sam ove zime u Bosni od 16.12 do 9.1 2009 pa ako nekoga zanima neka mi se slobodno obrati i ja cu ga izvesti na lov pataka docekom u preletu ili lovom suljanjem camcom pored vrbaka.
Dvojica kolega sa foruma su rekli da ce doci a ja cu ih rado ugostiti.
pozdrav

Offline STARI AVDZIJA

• K 1000
« Odgovori #13 u: 01. 11. 2008. 22:55:36 »
Ma zanima me taj lov samo jednom sam malo bio na Uni u onoj njihovoj"lađi"pošto su me nagovorili da lovim(otvorenje bilo na patke a prije na dan neka kinološka priredba pa sam bio)i od"sofre" ustao i vozali me duž obale ali od lova ništa.Akšamluk,preminger i meza pa pjesma su "ućinili svoje"patka izleti dok ja skontam prošo voz,tuđa puška a"lađa"se gega umalo nisam dobio "morsku  pardon (unsku) bolest" z10
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #14 u: 01. 11. 2008. 23:28:46 »
Ma zanima me taj lov samo jednom sam malo bio na Uni u onoj njihovoj"lađi"pošto su me nagovorili da lovim(otvorenje bilo na patke a prije na dan neka kinološka priredba pa sam bio)i od"sofre" ustao i vozali me duž obale ali od lova ništa.Akšamluk,preminger i meza pa pjesma su "ućinili svoje"patka izleti dok ja skontam prošo voz,tuđa puška a"lađa"se gega umalo nisam dobio "morsku  pardon (unsku) bolest" z10

Po meni je to jako zanimljiv lov jer patka je jako osjetljiva divljac i tesko joj je prici na distancu sa koje bi sacma bila ucinkovita.
x puta sam otisao cekat a na kraju kuci donesem smrznute noge i polu zaledjenu bradu.jos da nema potkape ledenice bi se uhvatile.
Jako zanimljivo ih je loviti vabljenjem jer tada su moguci i odstreli lisice koja potrci misleci da je patka u nevolji i da je lak plijen.
Ma predivan lov.izuzetan je uzitak loviti po jakoj gustoj magli i velikoj hladnoci.tada se  one dizu u zadnji tren bas kada vide da im nema druge.to cesto zna biti 5 metara ispred camca.neke se znaju pritajiti u gustisu i vrbaku misleci da ce se tako izvuci.
Ne treba ni spominjati kako je to dobra praksa za vjezbanje gadjanja.u toku zime patke imaju zimsko perije koje im omogucuje da lete jako brzo i tada su teska meta za svakoga lovca.
jedva cekam zimu i kada cu dole bas radi toga lova a nadam se da ce biti interesantnih prica a naravno i pokoja slika koju cu podjeliti s vama i okaciti na temu PATKE.
ako si zainteresovan ja cu ti poslati svoj broj mobitela pa cemo se cuti kad ja budem u Bosni i dogovoriti jedan izlazak.
pozdrav